ABD Dışişleri, mevcut F-16 savaş uçağı filosunun desteklenmesi için Türkiye’ye yönelik 259 milyon dolar değerindeki F-16 aviyonikinin satışını onayladı.
Bugün ABD Dışişleri Bakanlığı, mevcut F-16 uçak filosunu desteklemek üzere Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne 259 milyon dolar tahmini maliyetle savunma ürünleri ve hizmetlerine yönelik olası bir Yabancı Askeri Satışı (FMS) onaylayan bir karar aldı.
Söz konusu karar; Otomatik Yer Çarpışma Önleme Sistemi (AGCAS) kabiliyetine sahip Operasyonel Uçuş Programı (OFP) aviyoniklerinin yazılım yükseltmelerini ve Link-16 diye de bilinen Çok Fonksiyonlu Veri Dağıtım Sistemi Block Upgrade II (MIDS BU II)’nin entegrasyonunu sağlamak için donanım değişikliklerini içeren savunma ürünlerini ve hizmetlerini kapsıyor.
Satışla ilgili olarak ABD Dışişleri tarafından yapılan açıklamada, “Önerilen bu satış, Türkiye’nin NATO ile birlikte çalışabilirliğini geliştirmeye ve Türkiye’nin mevcut F-16 uçaklarının uçuş güvenliğini sağlamaya yardımcı olarak ABD’nin dış politika ve ulusal güvenlik hedeflerini destekleyecektir. Satış, Türkiye’nin mevcut ve gelecekteki tehditleri karşılama kabiliyetini artıracak ve anavatanını ve orada konuşlu ABD personelini savunmasına yardımcı olacaktır.
Bu ekipman ve destek satışı bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyecektir. Ana yüklenici Fort Worth, TX’den Lockheed Martin Aeronautics Company olacaktır.” ifadelerine yer verildi.
Link-16 nedir?
Link-16, taktik veri bağlantısı (TDL) olarak da bilinen bir askeri telsiz ağı olup, NATO ve müttefik ülkelerce kullanılıyor.
Bu ağ; uçaklar, helikopterler, insansız hava araçları (İHA), gemiler ve karadaki birlikler arasında taktiksel bilgi paylaşımı sağlıyor.
Link-16, yüksek hızlı veri aktarımı, otomatik veri yenileme, dinamik yönlendirme ve geniş kapsama alanı gibi özellikleri ile biliniyor. Bu kabiliyet; hava savunma, hava saldırısı, deniz harbi ve diğer taktiksel operasyonlarda kullanılabilen bir dizi iletişim modu sunuyor.
Öte yandan Türkiye’nin, yaklaşık 20 milyar dolar değerinde olduğu iddia edilen F-16 Blok 70 talebi, halihazırda ABD Kongresi’nin onayını bekliyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com