KF-21’in hedefleme podu gün yüzüne çıktı

Roketsan-ATMACA-Banner

Güney Kore’nin geçtiğimiz günlerde hangardan çıkış törenini düzenlediği 4.5. nesil savaş uçağı KF-21 Boramae’nin, elektro-optik hedefleme podu gün yüzüne çıktı.

KF-21 savaş uçağı için geçtiğimiz hafta düzenlenen Roll-Out (hangardan çıkış) töreninde, uçakta kullanılacak olan hedefleme podu ilk kez sergilendi. Kısa adı “EO-TGP” olan hedefleme podu, KF-21 için AESA radarı ile kızılötesi arama ve takip sistemi (IRST) gibi kritik teknolojileri geliştiren Güney Kore’nin en büyük savunma firmalarından birisi olan Hanwha Systems tarafından geliştirildi. Parçalarının yaklaşık %65’i yerli olarak üretilen KF-21’in hedefleme podu da yerli olacak.

STM Banner

Edinilen bilgiye göre; Güney Kore, “temel teknolojiler” olan bazı parçaları bağımsız olarak üretmek konusunda ısrarcı. Bu parçalar arasında bulunan AESA Radar, IRST, EO-TGP ve RF Jammer gibi aviyonik sistemler, Güney Koreli şirketler tarafından üretiliyor.

Hanwha Systems tarafından geliştirilen “KF-X EO TGP” hedefleme podu, sistem tarafından atanan hedeflere karşı hedef koordinat yönü, hedef arama ve izleme, silahların hassas yönlendirilmesi, hedef tanımlamaları ve görev onayları dahil olmak üzere görevleri gerçekleştirmek için KF-X savaş uçaklarının alt kısmına monte ediliyor.

KF-X projesine; 16 üniversite, 11 laboratuvar ve ve 553 tedarikçi katkı sağlıyor.

KF-21

4.5 nesil avcı uçağı olan KF-21’in ilk uçuş testinin 2022’de yapılması planlanıyor. KF-X’in yer ve uçuş testlerinin 2026 civarında tamamlanması bekleniyor. 5,9 trilyon wonluk (5,2 milyar dolar) KF-21 projesinin hedefi; 2026’ya kadar elde edilecek ilk aşamada havadan havaya muharebe yeteneklerinin kazanılması, 2028’e kadar tamamlanması hedeflenen ikinci aşamada ise havadan karaya muharebe yeteneklerine erişilmesi. Ayrıca Güney Kore’nin KF-21 üzerindeki yerlilik oranı %65 olarak belirtiliyor.

Uçağın maksimum Mach 1.81 hızında, 2.900 km menzilde ve 7.700 kg ağırlıkta uçması bekleniyor. Avcı uçağı, füzeler ve yakıt tankları için 10 istasyon içerecek. Ayrıca KF-21, IRIS-T ve Meteor gibi çeşitli havadan havaya füzeleri taşıyabilecek.

KAI KF-X

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Güney Gyeongsang eyaletinin Sacheon kentindeki Korea Aerospce Industry tesislerinde düzenlenen KF-21 Lansman Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Bağımsız savunmamızda artık yeni bir dönem başlıyor ve bu durum Güney Kore havacılık endüstrisinin gelişiminde tarihi bir kilometre taşıdır.” ifadelerinde bulunmuştu.

Moon, yer ve uçuş testleri tamamlandıktan sonra KF-21’in seri üretimin başlayacağını belirterek 2028’e kadar 40 jetin, 2032’ye kadar ise 120 jetin üretiminin hedeflendiğini açıklamıştı.

ÖNERİLEN İÇERİK: TUSAŞ HÜRJET’te montaj dönemi başlıyor


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu