Minyatür Bomba’nın atış testleri başarıyla devam ediyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Minyatür Bomba (MB)’nın atış testleri, başarıyla devam ediyor. ASELSAN tarafından geliştirilen Minyatür Bomba, F-16 ile SİHA’lara entegre edilecek.

ASELSAN tarafından geliştirilen ve Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan F-16 Fighting Falcon savaş uçakları ile silahlı insansız hava araçlarında (SİHA) kullanılacak Minyatür Bomba’nın atış testleri, 401’inci Filo Komutanlığı’nda başarıyla devam ediyor.

STM Banner

Konuyla ilgili olarak T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR tarafından yapılan açıklamada, “Minyatür Bombanın atışlı testleri sürüyor. Geliştirilen çoklu taşıma salanıyla bir F-16 kanadında 4 bomba taşınabilecek. Delici ve parçacık etkili olarak iki farklı harp başlığı olacak 145 kiloluk Minyatür Bombayı İHA’larımıza da entegre etmeyi hedefliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Minyatür Bomba (MB)

Minyatür Bomba; ASELSAN tarafından geliştirilmiş, 100+ kilometre menzile ve GPS/INS (KKS/ANS) güdüm sistemine sahip, dörtlü akıllı pnömatik salan ünitesinden (SPQR) atılan bir hava-yer mühimmatıdır.

TÜBİTAK-SAGE tarafından tasarlanan ve güçlendirilmiş beton hedeflere karşı etkili harp başlığına sahip olan Minyatür Bomba, 55km mesafeden 1 metrelik betonu delebilmektedir. Halihazırda 401’inci Test Filo Komutanlığı’nda uçuş testleri devam eden Minyatür Bomba’nın, 2020 yılı içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesi beklenmektedir.

Düşük ağırlığa, uzun menzile ve yüksek nüfuz yeteneğine aynı anda sahip olan Minyatür Bomba’dan;

  • F-16 Savaş Uçağının 2×4 adet,
  • AKINCI İnsansız Hava Aracı’nın 4-6 adet,
  • AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı’nın ise 4 adet taşıması beklenmektedir.

Böylelikle Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki hava araçları, tek sorti ile asgari dört farklı hedefi yüksek isabet ile etkisiz hale getirebilecektir.

Genel Özellikler

  • Minyatür Bomba; bir veya birden fazla hedefe karşı, GPS/INS güdümü sayesinde tüm hava koşullarında etki edebilmektedir.
  • Minyatür Bomba, Dörtlü Akıllı Pnömatik Salan Ünitesi (SPQR) sayesinde tek bir uçak tarafından 8 adete kadar taşınabilmektedir.
  • Uçaktan atıldıktan sonra açılan katlanmış kanatlara sahiptir.
  • Güçlü harp başlığı sayesinde, 55km mesafeden 1 metre beton delebilmektedir.
  • Yüksek hassasiyeti yeteneğ sayesinde, meskun mahalde kullanılabilmektedir.
F-16 Fighting Falcon Blok 40 Savaş Uçağı üzerinde Minyatür Bomba yerleşimi

Teknik Özellikler

Minyatür Bomba (MB)
Menzil:100km+
Maksimum İrtifa:40.000ft
Dairesel Sapma (CEP):<15m
Güdüm:GPS/INS (KKS/ANS)
Delme:55km mesafeden atıldığında 1 metrelik beton
Ağırlık:135kg
Çap:17cm
Uzunluk:180cm
Entegre Edilen Platform:F-16 B40
Entegre Edilecek Platformlar:MMU, ÖZGÜR, HÜRKUŞ
Dörtlü Akıllı Pnömatik Salan Ünitesi (SPQR)
Kapasite:4 adet Minyatür Bomba
Boş Ağırlık:170kg
Dolu Ağırlık:710kg
Uzunluk:3.6m
Genişlik:0.35m
Yükseklik:0.38m

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

6 Yorum

  1. Senatus Populusque Romanum,yani SPQR. Bu haber gerçekten çok sevindirici ve heyecan verici. Ama 145 kiloluk bombaya acaba neden “minyatür” denmiş ? SPQR dendiğine göre belki de Sezar gavurunu çağrıştırdığı için. Nasıl ki Sovyetlerin de bir vakitler ” Çar bombası” vardıysa. Düşman başı
    niyetine,hayırlı olsun, güle güle kullanalım.

  2. 10 metre öteye “minyatür” bomba. Hareketli hedefleri zaten vuramaz, lazer arayıcısı gene yok. Savaş cidden topyekün başlasa elin GPS ine güvenilmez, GPS ile barış zamanı bile nereye kadar onu da dün gördük aksungur testinde bu kit verilen koordinata 10 metre falan yaklaşıyor sadece. Başlık da zaten daha da küçük. Bu kusurları tespit edip hemen düzeltilmesini hatta baştan doğru tasarlanmasını istemekle görevli en tepe yöneticiler ise her şeye anında onay damgası basmakla birbirlerinin sırtını sıvazlamakla meşgul. Sonra niye bu kadar çok şehit veriyoruz diye sorarlar.

    1. Abd’nin geliştirdiği sdb’yi örnek alarak geliştirilen bir silah bu.evet, sdb gibi mb’de hareketli hedeflere karşı kullanılamaz ama zaten ikisininde böyle bir iddiası yok.hareketli hedeflere karşıda kullanilmak üzere abd, sbd2’yi geliştiriyor, bizde de Sage bundan ilham alarak kuzgun serisini geliştiriyor ama atişli testler başlamadı.evet, aksungurdan atılan İLK teber mühimmati hedefin kıyısından vurdu.ama atişli testler zaten tek atıştan oluşmaz, bir seri atış yapılır ve zaman içerisinde olgunlaşma sağlanır.malum, çocukta doğar doğmaz koşmaya başlamaz, bu bir süreç işidir.konuyu sadece gps’e bağlamak yanlış, ayrılma testlerinde bir çok sorun çıkabilir.meteorolojik kosullardan atan platformun hiz ve acisina kadar…Separation tests diye araştırıp o videoları seyredin lütfen.bu testlerin maksadi zaten atısin hangi hız, acı vs koşullarda yapılacağını tesbit içindir.bu kadar Kötümserlige hacet yok.

  3. Yazılan yorumlara yorum yazmam genelde ama sayın yorumcunun bu yorumuna katılmamak da mümkün mü ? Gene de herşeyden önemlisi bunu kullanacaklar memnun kalacaklar mı ? Acaba onlar
    ne diyorlar ?

  4. Muvazzaf pilotların bu vb konularda basına açıklama yapmalarını kimse beklemesin. Hem doğrusu da budur. Ayrıca kanaatimce geri dönüşler için zaten onların görüşleri belirleyicidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu