“Türkiye ve AB Sınırlarının Sınır Gözetleme Kapasitesinin Artırılması için Mobil Gözetleme Araçları Tedarik Projesi” projesi kapsamında ilk teslimat, bugün ASELSAN tesislerinde düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
Yüzde 75’i Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA), yüzde 2 ‘i Türkiye Cumhuriyeti tarafından ulusal katkı ile desteklenen proje kapsamında, 2017 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkez Finans ve İhale Birimi tarafından ihaleye çıkılmıştı.
Avrupa Birliği çapında yeterliliği sağlayan tüm firmaların katılımına açık olarak gerçekleştirilen ihalede ASELSAN, en iyi fiyat ve teknik çözümü vererek birinci oldu.
Sözleşme makamının Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi, ana faydalanıcının İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü ve kullanıcının da Kara Kuvvetleri Komutanlığı olduğu proje kapsamında 57 adet ATEŞ Sınır Güvenlik Sistemi için toplam bedeli yaklaşık 30 milyon Euro olan iki ayrı sözleşme imzalandı.
Araç platformu olarak KATMERCİLER tarafından üretilen HIZIR 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (TTZA) tercih edilmiş olup, araç üzeri elektronik sensörler ve bu sensörlerin bir arada çalışmasını sağlayan güvenlik yönetim yazılımı, ASELSAN tarafından tasarlanan ve üretilen milli sistemlerden oluşmakta.
Türk Silahlı Kuvvetleri ile birlikte farklı ülkelerdeki askeri birliklerin de envanterinde olan ASELSAN ACAR Kara Gözetleme Radarı, ŞAHİNGÖZ-OD Elektro-Optik Sensör Sistemi, 9661 V/UHF Kara Telsiz Sistemi ve SEDA Atış Yeri Tespit Sistemi, araç üzerine entegre edilmiş olup, yine ASELSAN tarafından tasarlanan SECANS Güvenlik Yönetim Yazılımı ile tüm sensörlerin kontrolu ve bir arada çalışabilmesi sağlanıyor.
Araç üzeri sensörleri sayesinde, gece/gündüz olumsuz hava koşullarında askeri birliklerin kısa/orta/uzun menzilde mobil gözetleme ihtiyacı karşılanacak. Radar ile tespit edilen bir hedef ya da atış yeri tespit sistemi ile tespit edilen bir keskin nişancı atışı, sayısal harita üzerinde koordinatlarıyla belirlenerek termal kamera ile gözetlenebilecek, takip altına alınabilecek. Ayrıca tüm bu görüntüler, sürekli olarak kaydedilecek.
Projede tasarım faaliyetleri tamamlanmış olunup, 20 adet ATEŞ Mobil Sınır Güvenlik Sistemi üretimi, kullanıcı eğitimleri ve sistem testleri İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı yetkilileri ile birlikte gerçekleştirilerek batı sınırlarımızdaki askeri birliklerimize teslim edilmek üzere hazır hale getirilmiştir.
Trakya sınırlarımızda kullanılacak sistemler, yasadışı göçmen ve kaçakçıların tespit edilmesiyle, Türkiye-AB sınır hattı güvenliğine katkı sağlanacak.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com