Orta Menzilli Gemisavar (OMGS) Füzesi, Türk Deniz Kuvvetleri’nin gücüne güç katacak. Roketsan tarafından geliştirilen füze, hem hava hem de deniz platformları tarafından kullanılacak.
İlk kez 2020 yılı içerisinde tanıtılan Orta Menzilli Gemisavar (OMGS) Füzesi ve yerli imkanlarla üretilen TEI yerli TEI-TJ300 Turbojet Motoru, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın gücüne güç katacak. ABD üretimi Harpoon Gemisavar Füzesi’nin muadili olarak ATMACA Gemisavar Füzesi’ni başarıyla geliştiren ve Türk Donanması için seri üretim faaliyetlerine başlayan Roketsan, OMGS Füzesi ile de yurtdışına yönelik bir bağımlılığı sonlandırmayı amaçlıyor.
İTÜ SAVTEK tarafından düzenlenen STG’21 etkinliğinde bir sunum yapan TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut F. AKŞİT, OMGS Füzesi’nin hem deniz hem de hava platformları tarafından kullanılacağını doğruladı. SavunmaSanayiST.com Genel Yayın Yönetmeni Anıl ŞAHİN tarafından 19 Haziran 2020 tarihinde yayımlanan “Türkiye helikopter konuşlu gemisavar füze geliştiriyor” adlı yazıda, OMGS Füzesinin hava platformları tarafından Penguin Füzesi’nin muadili olarak kullanılacağı değerlendirilmesi yapılmıştı.
Yazıda, şu ifadelerde bulunulmuştu:
“Penguin Muadili”
“TJ300’ün kullanılacağı füze olan Orta Menzilli Gemisavar (OMGS) Füzesi’nin 3.2 metre uzunluğa ve 300 kilogram ağırlığa sahip olacağı paylaşılan bilgiler arasında yer alıyor. Bu uzunluğa ve ağırlığa yakın benzer füzelere baktığımızda, karşımıza Penguin füzesi çıkıyor. Norveç merkezli Kongsberg şirketi tarafından geliştirilen Penguin füzesi, geçtiğimiz yıllarda emekliye ayrılan Kartal sınıfı Hücumbotlar (Penguin Mk 1) ile halihazırda aktif görevde olan S-70B SeaHawk helikopterlerinde (Penguin Mk 2) kullanılmak üzere uzun yıllar önce Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde alınmıştı. Penguin Mk 2’nin uzunluğu ile OMGS için verilen ağırlık neredeyse aynı, 3 metre. Penguin Mk 2’nin fırlatılış ağırlığı ise 392 kilogram.
Kartal sınıfı hücumbotlarda kullanılan Penguin Mk 1 füzeleri, hizmet ömürleri doldukları için envanterde çıkartıldı hatta Kartal sınıfı hücümbotların emekliye ayrılmasında da bu durum etken oldu. S-70B SeaHawk helikopterleri için ise 2000’li yılların başında Penguin Mk2 füzelerinden çok az alım yapılmıştı. Arada geçen 18-20 yıllık süre zarfında, bu füzelerin ömürlerinin dolmuş olması olası. Bu sebepten ötürü Türk Deniz Kuvvetleri’nin bu yönde bir ihtiyacı var. OMGS’nin, sistem mimarisi olarak (arayıcı başlık, harp başlığı vb.) Penguin, teknolojik açıdan ise Marte Mk 2/S muadili olacağını düşünüyorum. Ayrıca menzili de tahminim 100+ km olacak.
Penguin’in Mk3 versiyonu, 50+ kilometre menzile sahip. OMGS’nin bu füzeden 60-70 kilogram daha hafif olması ve TJ300’ün Sayın AKŞİT’in ifadesi ile dar bir çapta 1300 Newton itki üretmesi açısından dünyada tek olması, OMGS füzenin 50 kilometreden çok daha yüksek bir menzile sahip olabileceği sonucunu çıkartmamıza vesile oluyor.
Penguin, orta aşamada Ataletsel Navigasyon Sistemi (INS), terminal aşamada ise pasif IR arayıcı kullanmakta. OMGS Füzesi de ara safha için benzer bir navigasyon sistemi kullanacaktır ancak terminal aşama için görüntüleyici kızılötesi (IIR) arayıcı kullanacağını tahmin ediyorum.”
TEI-TJ300 Turbojet Motoru
TÜBİTAK desteği ile Eylül 2017’de TEI ve Roketsan arasında imzalanan protokole istinaden gerçekleşen işbirliği kapsamında, TEI-TJ300 OMGS (Orta Menzil Gemi Savar) Hava Solumalı Jet Motoru Projesine başlanmıştır. Tamamen milli olarak tasarlanıp geliştirilen ve imal edilen turbojet motorunun ilk prototip testi 25 Şubat 2020 tarihinde başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir
Füze sistemlerine uyarlanabilmesi için 240 mm kısıtlı çapta bu itki sınıfında güç üretebilen dünyadaki ilk motordur. Motor boyutlarındaki zorlayıcı kısıtlar, ilgili füze sisteminin kullanım alanını bir çok platforma uyacak şekilde genişletmektedir. TEI-TJ300 motoru 5000 ft irtifada ses hızının %90’ına varan yüksek hızlarda çalışabilme özelliğine sahiptir.
Herhangi bir başlatıcı sisteme (marş motoru) ihtiyaç olmadan rüzgar etkisi (windmilling) ile başlayabilme özelliği platformun hem hava, hem deniz, hem de kara savunma sistemlere uygulanabilmesini mümkün kılmaktadır.
- Azami İtki (N)/(lbf) : 1300/300
- Özgül Yakıt Tüketimi (g/kN.s) : 37,4 (SLS ISA0, yağlama ihtiyacı hariç)
- Kuru Ağırlık (kg)/(lb) : 34/74,9
- Uzunluk (mm)/(in) : 450/17,7
- Çap (mm)/(in) : 240/9,5
Kaynak: SavunmaSanayiST.com