Türkiye helikopter konuşlu gemisavar füze geliştiriyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Bugün TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) tesislerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’ın katılımıyla TJ300 adlı bir motorun Çalıştırma ve Tanıtım Töreni gerçekleştirildi.

Kamuoyuna ilk kez bugün gerçekleştirilen törende tanıtılan ve kendi adıma konuşmam gerekirse savunma sanayii araştırmacılarının bile bugüne kadar hakkında herhangi bir şey duymadığı veya çok az şey duyduğu motor, gündeme bomba gibi düştü. Hatta Twitter’ın “Gündemler” listesine dahi girdi.

STM Banner

Peki bu motor hangi yerli füzede kullanılacak?

TEI-TJ300 motoru kadar bu motorun kullanılacağı füze de gizemli. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa VARANK ile TEI Genel Müdürü Mahmut F. AKŞİT, TJ300’ün Roketsan tarafından geliştirilen “Orta Menzilli Gemisavar (OMGS)” isminde bir füzede kullanılacağını açıkladı. Ayrıca ateşleme testi esnasında da “Pilot da bu şekilde atacak” minvalinde bir açıklama duyduğumu hatırlıyorum.

Şimdi Hava Kuvvetleri için geliştirildiğini düşünürsek; zaten TÜBİTAK-SAGE, SOM-C1 ve SOM-C2 Füzelerini geliştiriyor. Bir yandan SOM-J de geliyor. Hava Kuvvetleri’nin bu yönde bir ihtiyacı olmadığı aşikar. Ancak, Deniz Kuvvetleri envanterindeki SeaHawk helikopterleri için bu yönde ihtiyaç olabilir.

TJ-300
TJ-300

TJ300’ün kullanılacağı füze olan Orta Menzilli Gemisavar (OMGS) Füzesi’nin 3.2 metre uzunluğa ve 300 kilogram ağırlığa sahip olacağı da paylaşılan bilgiler arasında yer alıyor. Bu uzunluğa ve ağırlığa yakın benzer füzelere baktığımızda, karşımıza Penguin füzesi çıkıyor. Norveç merkezli Kongsberg şirketi tarafından geliştirilen Penguin füzesi, geçtiğimiz yıllarda emekliye ayrılan Kartal sınıfı Hücumbotlar (Penguin Mk 1) ile halihazırda aktif görevde olan S-70B SeaHawk helikopterlerinde (Penguin Mk 2) kullanılmak üzere uzun yıllar önce Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde alınmıştı. Penguin Mk 2’nin uzunluğu ile OMGS için verilen ağırlık neredeyse aynı, 3 metre. Penguin Mk 2’nin fırlatılış ağırlığı ise 392 kilogram.

Kartal sınıfı hücumbotlarda kullanılan Penguin Mk 1 füzeleri, hizmet ömürleri doldukları için envanterde çıkartıldı hatta Kartal sınıfı hücümbotların emekliye ayrılmasında da bu durum etken oldu. S-70B SeaHawk helikopterleri için ise 2000’li yılların başında Penguin Mk2 füzelerinden çok az alım yapılmıştı. Arada geçen 18-20 yıllık süre zarfında, bu füzelerin ömürlerinin dolmuş olması olası. Bu sebepten ötürü Türk Deniz Kuvvetleri’nin bu yönde bir ihtiyacı var. OMGS’nin, sistem mimarisi olarak (arayıcı başlık, harp başlığı vb.) Penguin, teknolojik açıdan ise Marte Mk 2/S muadili olacağını düşünüyorum. Ayrıca menzili de tahminim 100+ km olacak.

Penguin
Deniz Kuvvetleri’ne ait S-70B helikopterinden Penguin Mk 2 atışı

Penguin’in Mk3 versiyonu, 50+ kilometre menzile sahip. OMGS’nin bu füzeden 60-70 kilogram daha hafif olması ve TJ300’ün Sayın AKŞİT’in ifadesi ile dar bir çapta 1300 Newton itki üretmesi açısından dünyada tek olması, OMGS füzenin 50 kilometreden çok daha yüksek bir menzile sahip olabileceği sonucunu çıkartmamıza vesile oluyor.

Penguin, orta aşamada Ataletsel Navigasyon Sistemi (INS), terminal aşamada ise pasif IR arayıcı kullanmakta. OMGS Füzesi de ara safha için benzer bir navigasyon sistemi kullanacaktır ancak terminal aşama için görüntüleyici kızılötesi (IIR) arayıcı kullanacağını tahmin ediyorum.

Sonuç olarak Penguin’in yerini alacak daha uzun menzilli bir füzeyi, motoruyla birlikte üretiyor olmamız çok sevindirici bir gelişme. Füze envantere alındıktan sonra SeaHawk’lara ek olarak hücumbot ve korvet tipi savaş gemilerimizde de kullanılacaktır. Zaten kısa süre önce bu platformlarda L-UMTAS ve CİRİT Füzelerini görmüştük.

Önerilen İçerik:

TEI-TJ300 Turbojet Motoru


Yazı: Anıl ŞAHİN   |   Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu