Ortadoğu’daki Silah Yığınakları ve Güç Dengeleri

Roketsan-ATMACA-Banner

Arap baharı adı altında ortadoğuda başlatılan kargaşa ve korku son zamanlarda ortadoğu ülkelerini savunma harcamalarını %20 ile %40 arasında arttırmaya itti ve her yıl aynı ivme ile harcamalarını arttırmaya devam ediyorlar. Türkiye ve İsrail hariç hepsi de tamamen dışarıya bağımlı bir şekilde satın alma işlemi gerçekleştirip silah yığınakları oluşturuyorlar.

Ä°lgili resim

STM Banner

Ünlü Rus yazar Anton Çehov’un ortaya koyduğu Çehov’un Silahı adlı kurala göre eğer birinci perde açıldığında duvarda bir tüfek asılı duruyorsa veya oyunculardan birisinin belinde tabanca görülüyorsa o tüfek patlamalı, o tabanca kullanılmalı, yoksa seyirci şaşırır.
Bu kuralı düşündüğümüzde duvarlara sürekli yeni silahlar asılıyorken bu silahlar bize gelecek için nasıl öngörüler sunuyor olabilir?

f15 strike eagle hd ile ilgili görsel sonucu

Suudi Arabistan askeri harcamalarda Rusya’yı (ki Rusya bugün Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra dünyadaki en büyük güçtür) geride bırakarak 70 milyar dolar seviyelerine ulaştı peki ne için? Yine aynı şekilde Mısır; Rafale, T90MS, Abramsları için 60.000 mühimmat, Fransa’dan alınacak 4 korvet gibi alanında zirveye oynayan silahları ne için almakta?

saudi arabia soldier ile ilgili görsel sonucu

Meşhur Kızılderili atasözü de: “Eğer nehirde iki balığı kavga ederken görürseniz 5 dakika önce oradan uzun bacaklı bir İngiliz geçmiştir.” der. Bu söze dayanarak ortadoğuda oluşturulan iki büyük silah deposunu patlatmaya yönelik bir düşünce mevcut olabilir. ABD, Suudileri cezalandırmak istiyor olabilir. Suudi Arabistan her ne kadar ABD güdümünden ayrılmıyor olsa da işin içinde başka hesaplar dönüyor olabilir. Veya ABD, buradaki oluşturulan güçleri İsrail için tehdit olarak görebilir ve ortadan kaldırmak istiyor olabilir.

tomahawk ile ilgili görsel sonucu

Diğer bir olabilecek senaryo ise Mısır’ın gözü karartıp İsrail’e girmesidir. ABD güdümünde olan Sisi’nin böyle bir hamle yapmayacağını düşünebilirsiniz fakat İsrail’e süveyş kanalının kontrolünü vermek ve oradaki toprakları İsrail’e kazandırmak söz konusu olduğunda mümkün bir senaryo olarak göze çarpıyor ama olası bir İsrail saldırısında karşısında İran, Suriye gibi diğer Arap devletlerini İsrail bulabilir ve arkadan darbe almak İsrail’e büyük kayıplar verdirebilir bu kayıpları göze alabilirler mi buda büyük bir soru işareti fakat İsrail’in çalışma yaptığı alanlara bakacak olursak hep savunma temeline dayalı ürünlere yatırım yaptıkları da dikkatimizi çekiyor.

arrow 3 ile ilgili görsel sonucu

Mısır, Suudi Arabistan, İsrail ve Türkiye’nin ordusunu günden güne güçlendirmesi dengeleri bu devletlere doğru günden güne kaydırıyor ve ortadoğudaki bölgesel güç savaşını da körüklüyor. İran, Suriye ve Irak çoktan elenmesine rağmen ellerindeki petrol ve doğalgaz kaynaklarından dolayı söz sahibi olabileceklerini de düşünüyorlar.

Ä°lgili resim

Küresel güçlerin birlikte silah satarak oluşturduğu 2 yeni güç birkaç yıl sonra silah almayı durduracak ve bunlar bana yeter diyecektir peki küresel güçlerin bu hoşuna gider mi tabiki gitmez. Ellerinin altındaki silahları patlatarak hem seyirciye istediğini vereceklerini hemde bu ülkeleri kışkırtarak boşalan depoları yeniden doldurmak için fırsat yakalacaklarını düşünerekten yakın gelecekte olmasada orta vadede 5-10 yıl gibi bir süreçte Mısır ve Suudi Arabistan çatışması bekliyor ve ortadoğuda İsrail ile birlikte bölgesel güç olaraktan bu çatışmayı iyi değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum.


Yazar: Yusuf METIN          Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Öncelikle fikirlerinizi saygı duyuyorum ancak aynı fikirde değilim. Mısırın aldığı askeri araçların parasını Suudi Arabistanin ödedigi soyleniyor. Suudlar Mısırdaki darbeden sonra sisi Misirina yaklaşık 50milyar dolar para verdigi söyleniyor. ABD ile ilişkiye gelince; abd ile suudlarin arasindaki suudlarin 700milyar dolarlik parasi konusu 400milyar dolarlik silah alimiyla asildi. Tabiri caizse bir Arap Nato su kurmaya çalışıyorlar. İran yemen vb lerine karsi. İsrail ile suudlarin arasında suudlardan kaynakli problem gözükmüyor hatta daha geçen de onlardan demir kubbe sistemini aldilar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu