Roketsan, insansız hava ve deniz platformlarına yönelik olarak ‘Çok Hafif Torpido’ sistemlerinin geliştirilmesini bir gereklilik olarak görüyor.
Türkiye’nin en büyük 3 ArGe kuruluşu arasında bulunan Roketsan, kritik silah sistemlerinin geliştirilmesi faaliyetlerini sürdürüyor. Deniz platformlarında kullanılan torpido mühimmatlarının millileştirilmesi amacıyla Roketsan, AKYA ve ORKA projelerini yürütüyor.
AKYA Ağır Sınıf Torpido’nun, bu yıl içerisinde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmesi planlanıyor. Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından projesi başlatılan ORKA Hafif Sınıf Torpido’nun ise 2023 yılında kullanıma alınacağı öngörülüyor.
Roketsan, ağır ve hafif sınıf torpidolara ilaveten ‘Çok Hafif Sınıf Torpido’ sistemlerinin geliştirilmesini de bir gereklilik olarak görüyor. Roketsan Sualtı Sistemleri Proje Yöneticisi Levent ÇOMOĞLU, 10. Deniz Sistemleri Semineri esnasında konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
İHA, SİHA ve İDA’lara Çok Hafif Sınıf Torpido
ÇOMOĞLU’nun sunumunda öne çıkanlar ise şu şekilde:
“İHA/SİHA’lar ile insansız deniz araçları (İDA)’nın, denizaltı savunma harbi (DSH) faaliyetlerine de entegre olacağı öngörülmektedir. İnsansız muharebe araçlarının yetenek zarfından daha üst seviyede istifade edebilmek için ‘Çok Hafif Torpido’ sistemlerinin kullanılmasına ihtiyaç duyulacağı öngörülmektedir.
Atış platformlarının Çok Hafif Sınıf Torpidolardan fazla sayıda taşıyabilecek olması, bu sistemlerin hedef angajmanında çoklu olarak kullanılabilmesini mümkün kılmaktadır.
Çok Hafif Sınıf Torpidolar, sürü halinde ve eşgüdümlü saldırı yapabilme özelliğine sahip ve daha akıllı silah sistemleri olarak geliştirilebilirler. Bu sayede birden fazla tipte hedefin operasyonel olarak baskılanabilmesi ve görev yapamaz duruma getirilmesi mümkün olacaktır.
‘Çoklu hedeflere, çoklu silah sistemleri’
Gelişmekte olan otonom ve insansız platform teknolojileri sayesinde gelecekte denizaltı filolarının çok sayıda, sürü halinde hareket edebilen, ucuz ve sessiz insansız denizaltı platformlarından oluşması beklenmektedir. Buna karşılık su altında kullanılan silah sistemlerinin; çoklu, eşgüdümlü ve uzun süre görev yapabilen nitelikte olmalarına ihtiyaç duyulacaktır. Bu doğrultuda; bu platformlara yönelik saldırı için daha küçük ve az maliyetli Çok Hafif Sınıf Torpido sistemlerinin kullanılması, DSH operasyonlarının maliyet verimi açısından önemlidir.
Çok Hafif Sınıf Torpidoların da konvansiyonel denizaltılar üzerinde bu platformları harekattan sakıt bırakabilecek seviyede hasar yaratabilecekleri değerlendirilmektedir.”
ÖNERİLEN İÇERİK: Roketsan, AKYA ve ORKA’da emin adımlarla ilerliyor
Kaynak: SavunmaSanayiST.com özel haberidir.