Silah Taşıyıcı Araçlar Projesi’nde (STA) Teslimatlar Devam Ediyor

Roketsan-ATMACA-Banner

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), yürütülmekte olan Silah Taşıyıcı Araçlar Projesi (STA) kapsamında yeni teslimatların gerçekleştirildiğini açıkladı.

Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin 2 Aralık 2020 tarihinde gerçekleştirilen toplantısında alınan karar uyarınca, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda ilave Silah Taşıyıcı Araçların tedarik edilmesi onaylanmıştı.

STM Banner

Bu doğrultuda, 19 Ağustos 2021 tarihinde, IDEF 2021’de, Savunma Sanayi Başkanlığı ve Savunma Bakanlığından temsilcilerin Katılımları ile gerçekleştirilen törende, Silah Taşıyıcı Araçlar (STA) Projesi Kapsamında İlave Araçların Tedarikine Yönelik Sözleşme Değişikliği de imzalanmış ve ilave siparişler verilmişti.

STA projesi kapsamında toplam 260 adet olarak üretilmekte olan amfibi özellikteki paletli ve tekerlekli araçlar, yüksek balistik ve mayın korumasının yanı sıra, zırhlı birliklerle ortak harekât icra edebilecek hareket kabiliyetine sahip.

 STA Projesi

Modüler mekanik ve elektronik altyapıları ile ilerde doğabilecek ihtiyaçlara çabuk uyum sağlayacak şekilde geliştirilen ve tanksavar silah sistemi taşıyan araçlar, dünya ordularındaki benzerleri arasında zırh korumalı hafif yapısıyla farklı görevlerde de kullanılabilecek platformlar olarak tasarlandı.

Proje kapsamında prototip kalifikasyon süreci 18 Ekim 2019 tarihinde tamamlanarak, Türk Silahlı Kuvvetlerine ilk teslimatlar 19 Ocak 2020 tarihinde başladı. Bugüne kadar toplam 200’den fazla KAPLAN STA ve PARS 4×4 STA aracının teslimatı tamamlandı. İlk fazının 2022 yılının Şubat ayında sona ermesi planlanan projede ilave araçların teslimatlarının 2023 yılı içerisinde başlaması öngörülmekte.

Nail Kurt törende FNSS çözüm ortaklarının projedeki desteklerinin önemine de değindi. STA Projesi kapsamında Nurol Makine ile yeteneklerimizi birleştirip, oldukça farklı bir araç olan PARS 4×4 STA’yı geliştirdik. ASELSAN, yüksek performanslı bir Elektro-Optik Nişangâh Sistemi geliştirirken, Roketsan ise OMTAS füzelerinin kule üzerinde hazırlanması ve ateşlenmesine yönelik OMTAS Görev Birimi’ni geliştirdi. SDT ise araçlarda kule ile operatör ara yüzünü sağlayacak olan Platform ve Nişancı Arayüz Birimlerini geliştirdi.

ÖNERİLEN İÇERİK: Avustralya, Fransa İle İmzaladığı 90 Milyar Dolarlık Anlaşmayı İptal Ediyor


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, SSB

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu