Türkiye’nin adı F-35 katılımcı ülkeler listesinden kaldırıldı

Roketsan-ATMACA-Banner

Lockheed Martin, Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) F-35 Lightning II Programı kapsamında küresel katılımcı ülkelerin bulunduğu listeden Türkiye’yi çıkarttı.

Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Programı kapsamında geliştirilen F-35 Lightning II savaş uçağının ana yüklenicisi olan ABD’li Lockheed Martin şirketi, tepki çekici bir karara imza attı. Şirket, F-35 Lightning II savaş uçağı ile ilgili olarak açılan web sitesinde bulunan “Küresel Katılımcılar” listesinden, Türkiye’nin adını sildi.

STM Banner

Şirket bu kararı, geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi tarafından hazırlanan 2021 Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) kapsamında Türk Hava Kuvvetleri için üretilen 6 adet F-35A Lightning II savaş uçağının, gerekli modifikasyonların yapılmasının ardından ABD Hava Kuvvetleri’ne satışına onay verilmesinin ardından aldı.

Halihazırda söz konusu sitenin ilgili kısmında; Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, İsrail, İtalya, Japonya, Hollanda, Norveç, Polonya, Güney Kore, İsviçre, İngiltere ve ABD olmak üzere toplam 15 ülkenin adı geçiyor. Türkiye, Müşterek Taarruz Uçağı Programı kapsamındaki 9 orijinal katılımcı ülke arasında bulunuyordu.

“Türkiye’nin ayrılması 500-600 milyon dolarlık ek maliyet getirir”

Geçtiğimiz günlerde T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR tarafından yapılan açıklamada, “Amerika Birleşik Devletleri tarafında tam ne olup ne bittiği ile ilgili net bir veri yok elimizde.

F-35 sürecinde sürekli olarak benim vurguladığım, biz bu süreçte bir ortağız ve ortaklılıkla ilgili tek taraflı yapılan hareketlerin hiçbir yasal dayanağı yok ve mantıklı da değil. Bütün ortaklık yapısını düşündüğümüzde atılan bu adımın, S-400 ile ilişkilendirilmesinde de bir temel yok. Türkiye’ye uçağı vermemek ile ilgili karar almak bir bacaktır ama diğeri ise hiç alakası olmayan bir konu. Biz bunu muhataplarımıza defalarca dinlendirmemize rağmen ve dillendirdiğimizde de hiçbir mantıklı cevap alamamıza rağmen, süreç devam ettirildi. Kendi ifadeleriyle bile bütün bu süreçte, projeye en az 500-600 milyon dolarlık bir ek maliyet geleceği dillendirildi. Yine bizim hesaplarımıza göre, uçak başına en az 8 ila 10 milyon dolar civarında ilave bir maliyet geleceğini görüyoruz.” ifadelerine yer verilmişti.

Önerilen İçerik:

Türkiye F-35’in hangi parçalarını üretiyor


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

2 Yorum

  1. essalamun aleyküm ben erkan aydın kocaeli herekeden madem tefeiks ucağımız normal nedenlerden dolayı gec üretilecek ve türkiyenin bu süre zarfında ucak gereksinimi bulunuyorsa madem turan birliğinin adımları atılmışsa turan birliklerinden oluşmuş bir hava gücü türkiyede kurulsun buda pratik ve güzel bir fikir caydırıcılık acısındanda mükemmel bence uygulanmalı türk silahlı kuvvetmensubu rütbelilere bu fikrim iletilmeli karar saygıdeğer türk silahlı kuvvetlerinindir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu