2 milyar Euro bedel ile sonuçlanması beklenen Yunanistan’ın yeni korvet alım programında 2023’ün ilk aylarında nihai kararın verileceği belirtiliyor.
Yunanistan Başbakanı Mitsotakis başkanlığında toplanan Yunanistan Hükümet Ulusal Güvenlik Konseyi (KYSEA), yeni korvet programına ilişkin kararı 2023’ün başlarına ertelemeye karar verdiklerini açıkladı. 3+1 adet geminin alımı düşünülen programın toplam maliyetinin 2 milyar Euro olacağı söyleniyor. Gemi başına ortalama fiyatın, 400 ile 500 Milyon Euro olduğu belirtiliyor.
Korvet programı için kısa listeye kalan iki model bulunuyor. Birincisi Fransız Donanma Grubu’nun Gowind (Mısır’ın El Fateh sınıfı varyantına benzer) Sınıfı; diğeri ise İtalyan Fincantieri’nin FCX30 (Katar’ın Doha / Al Zubarah sınıfı varyantına benzer) Sınıfı. İki üretici de Yunanistan hükümetine teknoloji transferi yapmayı taahhüt etti. Yunanistan hükümetinin talebine göre korvetlerden en az ikisinin yerel olarak Yunanistan’da inşa edilmesi gerekiyor.
Konu hakkında hem Fincantieri hem de Naval Group, birden fazla Yunan tedarikçiyle bir dizi mutabakat zaptı imzaladı.
Naval Group, Yunanistan’daki program değerinin %30’unu ve önümüzdeki 40 yıl içinde Yunanistan’da yüzlerce işbirliği içeren bir Yunan sanayi katılım planı vaat eden bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, ilk korvet Lorient’te inşa edilmesi ve sözleşmenin yürürlüğe girmesinden 3 yıl sonra, geri kalan üç geminin ise Skaramangas’taki Yunan Tersanelerinde her 12 ayda bir Gowind hızında teslim edilmesi dile getiriliyor. Ayrıca Yunanistan’a, uzun vadeli farklı ödemelere dayalı çok cazip bir finansman teklifi de sunuyorlar.
Fincantieri ise, Onex Naval ve Maritime Elefsis Tersanelerinde yer alacak bir korvet üretim hattı ve gemiler için destek hatlarının oluşturulması için ONEX Tersaneleri ve Teknolojileri Grubu ile resmi bir anlaşmanın imzalandığını bildiren bir basın açıklaması yayınladı. Anlaşma, tersanelerde korvet inşası için gerekli işbirliği şartlarının yanı sıra yaklaşık 80 Milyon Euro olduğu tahmin edilen gerekli yükseltme, iyileştirme, teknik bilgi ve ekipman transferini sağlıyor. Bu karar ile Yunanistan’ın gemi inşa endüstrisinde 2.500 kişilik doğrudan ve dolaylı yeni iş alanlarının yaratılması bekleniyor.
Her iki aday korvet de, hava savunma füzeleri, gemisavar füzeleri, denizaltı savunma harbi ve özel harekat kuvvetleri dahil olmak üzere kanıtlanmış tasarımlar sunuyor. Bu amaçlar için her iki gemi de, tüm modern deniz operasyonlarını destekleyebilen Fransız ve İtalyan savunma sanayinin çok sayıda ileri teknoloji sensörü ve silahıyla donatılmıştır.
ÖNERİLEN İÇERİK: Yunanistan ve Belharra Sınıfı Firkateynler
KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Naval News