“Türkiye’nin Askeri Modernizasyon Çabaları Bizim İçin Problem”

Roketsan-ATMACA-Banner

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin askeri envanterini güncelleme çabalarının Yunanistan için “sorun” teşkil ettiğini belirtti.

Yunan Parlamentosunda bir konuşma gerçekleştirilen Yunan Dışişleri Bakanı Dendias, Türkiye’nin ABD’den talep ettiği 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ve bağlantılı mühimmat paketi hakkındaki görüşlerini paylaştı.

STM Banner

Dendias, Yunanistan’ın elindeki bilgilere göre Biden yönetiminin Kongre’ye gönderdiği ön bildirimin yeni savaş uçakları için değil, radar ve füzeleri kapsadığını kaydetti.

“ABD’den bana gelen bilgilere göre bitmiş bir anlaşma yok.  Ancak Türkiye’nin envanterini güncelleme çabaları bir sorun.  Çünkü Türkiye Yunanistan’a savaş tehdidinde bulundu ve egemenlik haklarımızı ihlal ediyor.  Pozisyonumuz açık: Hayır!  Alman denizaltıları konusunda da tavrımız net: Hayır!  Bizim bakış açımız bu ve formüle edeceğimiz şey bu ve Parlamento’nun tüm kesimlerinin desteğini alacağımızdan eminim.”

Türkiye’nin Mühimmat ve F-16 Talebi

Türkiye, ABD’den F-16 savaş uçağı filosu için füze ve radar tedariki amacıyla 400 milyon dolar değerinde bir tedarik talebinde bulunmuştu. Talep, Kongre’nin onayına sunulacak.

WSJ’in haberine göre Türkiye, mevcut F-16 Fighting Falcon savaş uçağı filosunun idamesi için ABD’ye bir talepte bulundu. Söz konusu talep; AIM-120 AMRAAM Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi, AIM-9 Sidewinder Görüş İçi Hava Füzesi, Radar ve diğer ekipmanların tedarikini içeriyor.

Öte yandan Türkiye’nin, halihazırda F-16 Blok 70 savaş uçağı talebi de bulunuyor. Türkiye’nin F-16 Blok 70 talebi, 40 adet yeni savaş uçağı ile eldeki F-16’ların modernizasyonu için 80 adet kit tedarikini içeriyor.

Yunan Savunma Bakanı Panagiotopoulos’a göre Yunan hükümeti, Yunan Silahlı Kuvvetlerinin bütçesini 2009 yılı seviyelerinde tekrar getirdi ancak Bakan, bu seviyelere tekrar gelinmesini “Türkiye ile bir silahlanma yarışından” ziyade “acil ihtiyaçların giderilmesi” olarak tanımlıyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: Amerikan F-35 Savaş Uçakları Yunanistan’a Konuşlanıyor


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Yunan Basını

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu