KÂŞİF Küresel Konumlama Sistemi Alıcısı

Roketsan-ATMACA-Banner

“Milli Savunma için Milli Ar-Ge” sloganıyla çalışmalarını yürüten TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE), savunma sanayii alanında geliştirdiği önemli projeleri ile Türk Silahlı Kuvvetlerine hizmet etmeye devam ediyor.

TÜBİTAK SAGE, askeri gereksinimleri ve yüksek hassasiyet gerektiren seyrüsefer uygulama ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile KÂŞİF Küresel Konumlama Sistemi Alıcısı projesine başlamış ve proje ilk ürününü askeri sahada başarılı bir şekilde test etmiştir.

STM Banner

KÂŞİF, TÜBİTAK SAGE tarafından milli imkanlar kullanılarak geliştirilen, yüksek hız ve yüksek irtifa gerektiren dinamik askeri platformlarda kullanıma uygun, hassas Küresel Konumlama Sistemi alıcısıdır. RF, sayısal ve analog elektronik donanımı, mekanik, yazılım ve algoritma tasarımları TÜBİTAK SAGE tarafından gerçekleştirilmiştir.

KÂŞİF alıcısı ile Türk Savunma Sanayii’nde KKS alıcısına ilişkin yurt dışı bağımlılığın kaldırılması ve bu teknolojiye bağlı sahada fark yaratacak ileri teknolojilerin geliştirilmesi için gerekli laboratuvar ve insan kaynağının oluşturulması amaçlanmıştır.

Hassas güdüm kiti, hgk, hgk güdüm kiti, Kılavuz-20, Kılavuz-20 AÖB, savunma sanayi
HGK

KAŞİF GNSS alıcısı donanımı, L1 ve L2 bantlarını desteklemektedir. Yatayda <2m (RMS), dikeyde <4m (RMS) doğruluk ile pozisyon, <0.2 m/s (RMS) çözünürlükte de hız bilgisi üretebilmektedir. Hızlı başlatma süresi 15 sn, normal başlatma süresi 50 sn, tekrar yakalama süresi ise 1 sn’dir. Ürün, askeri MIL-STD-810F standardına da kalifiye olmuştur.

TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen KÂŞİF alıcısı, güdüm kitlerine entegre edilmiş ve 10 Temmuz 2020 tarihinde Konya Karapınar’da gerçekleştirilen atış testi ile sahada yüksek hassasiyeti doğrulanmış ilk ve tek, yerli ve milli GPS alıcısıdır.

 Test Videosu: 


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu