Tayvan F-16’ları ilk kez AIM-120 AMRAAM ateşledi

Roketsan-ATMACA-Banner

Çin Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri (ROCAF) olarak bilinen Tayvan Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 savaş uçakları, ilk kez AIM-120 AMRAAM Hava Hava Füzesi atışı gerçekleştirdi.

Edinilen bilgiye göre; Tayvan Hava Kuvvetleri, ABD merkezli Raytheon şirketi tarafından geliştirilen AIM-120 Gelişmiş Orta Menzilli Havadan Hava Füzesinin (AMRAAM) ilk yerel testlerini başarıyla gerçekleştirdi. Atışlar, 10 Mayıs’ta tarihinde Tayvan’ın güneydoğusunda F-16D Blok 70 Viper standartlarına yükseltilmiş iki yeni Lockheed Martin F-16B Fighting Falcon savaş uçağı tarafından gerçekleştirildi.

STM Banner

Atış testlerine, AIM-120 AMRAAM atışlarını gerçekleştirilen F-16’lara ilaveten iki savaş uçağı daha katılım gösterdi. Her F-16 Blok 70 Viper’dan birer adet şeklinde ateşlenen iki AIM-120 AMRAAM füzesi, hedef insansız hava araçlarını başarıyla imha etti.

Tayvan ve AMRAAM

ABD Hükümeti, daha önce ROCAF’ın AMRAAM füzesinin yerel testlerini yapmasına izin vermemişti fakat Çin askeri uçaklarının Tayvan’ın güneybatı hava sahasını ihlal etmeleri ve Güney Çin Denizi’ndeki durumu nedeniyle Tayvan’a onay verildi.

Daha öncesinde Tayvan’ın, AIM-120 AMRAAM envanteri oldukça sınırlıydı. ROCAF füzeyi ilk kez 2000 yılında sipariş etse de füzeler, Guam’daki ABD tesislerinde depolanacak ve sadece savaş durumunda ROCAF’a teslim edilecekti. Bu durum; 2002 yılında Çin’in, Rus R-77 Orta Menzilli Havadan Havaya Füzesi’nin testlerine başlamasıyla değişti.

AIM-120C7-AMRAAM
AIM-120C7 AMRAAM

Şu an Tayvan’ın envanterinde az miktarda AIM-120 AMRAAM füzesi bulunmakta ve füzeler, yalnızca ROCAF’ın F-16 filosu tarafından ateşlenebilmekte.

ROCAF’ın F-16A/B Blok 20 savaşçılarının F-16 Blok 70 standardına modernizasyonu ve AIM-120 AMRAAM’ın yerel test onayının, Çin ile ortaya çıkan gerilimde ABD Hükümeti’nin Tayvan’a desteğinin bir işareti olduğu düşünülüyor.

Her türlü hava koşulunda ve görüş ötesi menzilde hizmet verebilen AMRAAM Gelişmiş Orta Menzilli Havadan Havaya Füzesi, kırktan fazla ülke tarafından tedarik edilmiştir.

ÖNERİLEN İÇERİK: BOZDOĞAN Hava Hava Füzesi’nin teknik özellikleri açıklandı


Kaynak: Asia Pasific

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu