BOZDOĞAN Hava Hava Füzesi’nin teknik özellikleri açıklandı

Roketsan-ATMACA-Banner

TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen Milli Görüş İçi Hava Hava Füzesi BOZDOĞAN’ın teknik özellikleri paylaşıldı. BOZDOĞAN’ın, 4 Mach hıza sahip olduğu öğrenildi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan GÖKTUĞ Projesi kapsamında TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk milli Görüş İçi Hava Hava Füzesi olan BOZDOĞAN’ın, teknik özellikleri açıklandı. Kısa süre önce havadan atışlı testleri başarıyla icra edilen BOZDOĞAN Füzesi’nin; 140 kilogram ağırlığa, 3.3 metre uzunluğa, 160 milimetre çapa ve 4+ Mach hıza sahip olduğu öğrenildi. BOZDOĞAN Füzesi’nin menzili ise 25+ kilometre olarak biliniyor.

STM Banner

Ayrıca BOZDOĞAN Hava Hava Füzesi’nin envantere giriş tarihi de 2022 olarak açıklandı. Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaçları kapsamında geliştirilen füze, halihazırda kullanımda olan ABD üretimi AIM-9X Sidewinder Füzesi’nin yerini alacak.

BOZDOĞAN Füzesi ile AIM-9X Sidewinder Füzesi’nin özellikleri karşılaştırıldığında, BOZDOĞAN’ın ciddi bir hız avantajının olduğu görülüyor. Gücünü katı yakıtlı bir elektronik roket motorundan alan BOZDOĞAN, itki vektör kontrolü ile üstün manevra kabiliyetine sahip.

Füze Adı:

BOZDOĞAN

AIM-9X Sidewinder

Ağırlık:

140 kilogram

84 kilogram

Uzunluk:

3.3 metre

3 metre

Çap:

160 milimetre

127 milimetre

Menzil:

25+ kilometre

30+ kilometre

Hız:

4+ Mach

2.5+ Mach

Tipi:

Görüş İçi

Görüş İçi

BOZDOĞAN (3)

BOZDAĞAN’ın diğer özellikleri ise şu şekilde:

Güdüm

  • Mükemmel nişan hattı sapma (off-boresight ) açısı sağlayan yüksek çözünürlüklü kızıl ötesi arayıcı
  • Gelişmiş karşı-karşı tedbir yetenekleri
  • Her açıdan atış yeteneği

Harp Başlığı

  • En yüksek öldürücülük ihtimali için özgün tasarım harp başlığı
  • Yüksek güvenlik ve güvenilirlik sağlayan kesintisiz tapa

 Uyumluluk

  • MIL-STD-1553 & MIL-STD-1760 uyumlu
  • LAU-129  lançeri ile kullanılabilirlik

 

Öncelikli olarak F-16 uçaklarına entegrasyonu planlanan BOZDOĞAN; muharip uçak, büyük gövdeli uçak, helikopter, insansız hava aracı ve seyir füzelerine karşı kullanılabilecek. Akıncı ve Aksungur gibi SİHAların mühimmatları arasına da girmesi planlanan BOZDOĞAN, Milli Muharip Uçak’ın da önemli silahlarından biri olacak.

ÖNERİLEN İÇERİK: BOZDOĞAN Hava Hava Füzesi’nden tam isabet

BOZDOĞAN Füzesi Test Atışı


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

2 Yorum

  1. Ağırlığı azaltılmış ve menzili artırılmış modeli de en yakın zamanda üretilir inşallah. Erken kalkan yol aldı, şimdi koşma zamanıdır.

  2. Uzun menzilli olan ABD ve Avrupa muadillerine göre daha uzun menzilli ve daha hızlı olmalı.Yoksa caydırıcı olamayız.Yapılan bizim için başlangıç,daha da geliştirilmeli.bunları Sihalarada monte edip havadaki düşman unsurlarıda imha edilmeli.Artık ürettiğimiz sistemler bir uyum içerisinde askeri teçhizatlara uyarlanmalı.Mesela gemilerde hisar ve sungur entegre edilip kullanılmalı.Atmaca ve torpido sistemleride. Sihalara ve helikopterlere hava hava ve hava yer füzeleri takılmalı.hatta sungur hava füzesi Altay tankınada monte edilmeli sahada tankı helikopter tehlikesinden korusun diye.yani farklı tasarımlar ortaya çıkarıp hem etkinliği arttırılmalı hem de ticari fark yaratılmalı diğer muadillerine göre.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu