Yunanistan İkinci Kez Resmi F-35 Talebinde Bulundu

Roketsan-ATMACA-Banner

Yunanistan Başbakanı bugün yaptığı açıklamada Yunanistan’ın ABD’den F-35 savaş uçağı talebini resmileştirdiğini ve Atina’nın Yunan Hava Kuvvetleri’ni güçlendirmeye çalıştığını söyledi.

Başbakan Kiriakos Miçotakis Madrid’de yapılan NATO zirvesinin ardından yaptığı açıklamada “İkinci filo opsiyonuyla birlikte bir filo F-35 satın alma niyetimiz var” ifadelerinde bulundu. Miçotakis Yunanistan’ın uçakların teslimatını 2027 ve 2028 yıllarında beklediklerini belirtirken, Yunanistan’ın F-35’ler için resmi talep mektubu (LoR) gönderdiğini belirtti. Miçotakis’i eleştiren ana muhalefet partisi Nikos Filis’e ise bu alımın Yunan Hava Kuvvetleri’nin modernizasyonu için “acil bir ihtiyaç” olduğu cevabını verdi.

STM Banner

Yunanistan 2020 yılında eskimekte olan F-4E AUP uçakları için 18+6 olmak üzere 24 adet uçak için resmi talep mektubu (LoR) teklifinde bulunmuştu. Fakat o dönem ABD’nin Yunanistan Büyükelçiliği “Yunanistan’ın gelecekte F-35’i satın alması da dahil olmak üzere, her geçen gün daha da güçlü hale getirmek için çalışıyoruz. F-35’i satın alma yolu, doğal olarak Yunanistan’ın F-16 Viper yükseltme programında elde edilen başarıların üzerine inşa edilecek çok yıllı bir süreçtir.” ifadelerinde bulunarak Yunanistan’ın F-35’in talebine soğuk bakmıştı.

Yunanistan F-35

Yunanistan bunun üzerine ikinci kez F-35 talebinde bulundu. Bu teklif, 20+20 adet F-35 tedariki olacak şekilde planlanıyor. F-35’lerin, hizmetten çıkmaya başlayan F-4E AUP uçaklarının 2028 yılı civarında yerini alması bekleniyor. Yunan Hava Kuvvetleri 2030’a kadar 150 adet modern 4.5 ve 5. nesil savaş uçağı tedarik etmeyi planlıyor.

Yunanistan Hava Kuvvetleri’nin Son Dönemdeki Alımları

Yunanistan, Fransa’dan 18 adetlik Rafale savaş uçağı için sözleşmeyi 25 Ocak 2021 tarihinde imzalamıştı. Daha sonrasında bu sayı ek 6 adetlik alım ile 24’e çıkarıldı. Ek siparişlerle Yunan Hava Kuvvetleri için 2025 yılına kadar 40 adet Dassault Rafale savaş uçağı tedarik edilmesi planlanıyor. Yunanistan, AESA radarlı 4.5 nesil Rafale uçaklarının yanında SCALP Seyir Füzesi, Exocet Gemisavar Füzesi, MICA Havadan Havaya Füze ve METEOR RamJet İtkili Havadan Havaya Füze de tedarik etti.

Yunanistan, geçtiğimiz yıl 82 adet F-16 savaş uçağını Blok 70 konfigürasyonuna yükseltme kararı almıştı. Bu doğrultuda ABD’li Lockheed Martin şirketi, Yunan F-16 Blok 70 Modernizasyonu için çalışmalarını sürdürüyor. Yunanistan, bir yandan da Blok 70 konfigürasyonuna yükseltilen Blok 52+ konfigürasyonundaki uçaklardan çıkan parçalar ile Blok 50 savaş uçaklarını modernize ediyor.

Önerilen İçerik: Yunan Hava Kuvvetleri Analizi

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu