
Japonya, Tomahawk benzeri yeni bir standoff füze geliştirmek için Mitsubishi ile 219 milyon dolarlık sözleşme imzaladı.
Savunma kapasitesini artırmak amacıyla Japonya Savunma Bakanlığı ve Mitsubishi Heavy Industries (MHI) arasında yeni bir stand-off füze geliştirilmesi için yaklaşık 219 milyon dolar değerinde bir sözleşme imzaladı. Yerli olarak geliştirilecek olan füzenin, menzil ve tasarım bakımından ABD yapımı Tomahawk füzeleriyle benzer özellikler taşıdığı bildirildi.
Füze geliştirme süreci 2032’ye kadar sürecek
Söz konusu sözleşme, 31 Mart 2025 tarihinde yürürlüğe girdi.
Yeni füze, “Yeni Gemiye Karşı/Yere Karşı Hassas Güdümlü Füze” olarak tanımlanıyor. Füzenin, MHI tarafından daha önce geliştirilen modernize edilmiş Tip 12 gemisavar füzelerinin yer ekipmanlarını temel alacağı bildirildi.
Japonya Savunma Bakanlığı, füzenin 2032 yılına kadar sürecek bir geliştirme aşaması planlandığını duyurdu. Yapılan açıklamada, bu sistemin “geliştirilmiş anti-gemi ve kara saldırı yeteneklerine sahip, uzun menzilli uçuş kabiliyetine ve hassas güdüm performansına sahip yeni bir stand-off füze” olacağı belirtildi.
Yeni füzenin, küçük ve yakıt tasarruflu bir motorla çalışacağı ve yatay uçuş kabiliyetine sahip olacağı açıklandı. Tasarım, menzil ve performans açısından ABD yapımı Tomahawk seyir füzelerine benzer özellikler taşıdığı için Japon yerel medyasında “Japonya’nın Tomahawk’ı” olarak anılıyor.
Motor tipi henüz belirlenmedi
Bazı Japon medya kuruluşları, yeni füzenin turbojet motorla çalışabileceğini öne sürdü. Ancak Japonya’nın Tedarik, Teknoloji ve Lojistik Ajansı’ndan (ATLA) bir yetkili, şu ifadeleri kullandı:
“Sözleşme yeni başladı ve henüz turbojet mi yoksa turbofan motor mu kullanılacağına karar verilmedi. Proje programına göre, sistem tasarımı ve temel tasarım gibi ekipman ayrıntıları zamanla netleşecek.”
Paralel yürütülen iki farklı füze projesi
Yeni füze projesiyle eş zamanlı olarak, Kawasaki Heavy Industries (KHI) tarafından geliştirilen “Uzak Adaların Savunmasına Yönelik Yeni Gemisavar Füze” (Yeni SSM) projesi de yürütülüyor. Yeni SSM, KHI tarafından geliştirilen küçük ve yakıt tasarruflu turbofan motor KJ300 ile çalışıyor.
KJ300, deniz seviyesinde sabit durumda 3.58 kN (365 kgf) itme gücü üretebiliyor ve yalnızca 0.95 metre uzunluğunda. Bu motor, standoff füze sistemleri için özel olarak geliştirildi.
2012 yılından bu yana Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri envanterinde bulunan mevcut Tip 12 SSM füzeleriyle karşılaştırıldığında, Yeni SSM’nin yaklaşık 2.500 kilometrelik menzile sahip olacağı öngörülüyor. Bu da, batı Japonya’dan fırlatıldığında Çin’in iç kesimlerindeki hedefleri vurabilecek kapasite anlamına geliyor.
ATLA: “Farklı projeler, farklı amaçlar taşıyor”
İki füze projesi arasındaki ilişki hakkında bilgi veren ATLA yetkilisi, “Yeni SSM ve Yeni Gemiye Karşı/Yere Karşı Hassas Güdümlü Füze Projesi farklı projelerdir. Yeni SSM’nin silah haline getirilerek üretime geçmesi gibi bir planımız yok. Öte yandan, Yeni Gemiye Karşı/Yere Karşı Hassas Güdümlü Füze ise başka araştırma ve geliştirme projelerinin sonuçları kullanılarak geliştirilecek. Ayrıca Yeni SSM’de elde edilen bazı temel teknoloji verileri de bu projeye yansıtılacaktır.” dedi.
Japonya Savunma Bakanlığı’nın “2023 Mali Yılı Politika Değerlendirme Raporu”nda da, yeni füze projesinin; Yeni SSM’de elde edilen teknoloji, Tip 12 verileri ve hedef gözlem mühimmatı tasarımları kullanılarak geliştirme maliyetlerinin azaltılmasının hedeflendiği ifade edilmişti.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / navalnews