ASELSAN’dan 2025 ilk çeyrekte rekor gelir

Roketsan-ATMACA-Banner

ASELSAN, 2025 yılının ilk çeyreğine ait enflasyon muhasebesi uygulanmış finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden açıkladı. Şirket, bu dönemde hasılatını bir önceki yılın aynı dönemine göre %9 artırarak 22.8 milyar TL’ye yükseltti.

Açıklamaya göre, ASELSAN’ın yeni aldığı işler geçen yılın aynı dönemine kıyasla %46 artış göstererek 1.5 milyar ABD doları seviyesine ulaştı. İhracat odaklı büyüme stratejisini sürdüren şirketin aynı dönemde imzaladığı ihracat sözleşmeleri %220 artışla 372 milyon ABD doları olarak kaydedildi.

STM Banner

Bakiye sipariş tutarı ise 2024’ün ilk çeyreğine göre %35 artarak 15 milyar ABD doları seviyesine çıktı.

Operasyonel verimlilik ve kârlılık artıyor

ASELSAN, yılın ilk üç ayında operasyonel verimliliğini artırmayı sürdürdü. Şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK), bir önceki yılın aynı dönemine göre %10 artışla 5.1 milyar TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı ise %23 olarak gerçekleşti.

Alınan iş/satışlar oranı 2.3 seviyesinde olurken, Net Borç/FAVÖK oranı %0.60’a geriledi. 2024 yılının aynı döneminde bu oran 1.07 idi. ASELSAN, bu sonuçlarla sektör ortalamasının altında borçluluk seviyesini korudu.

ASELSAN’dan 2025 ilk çeyrekte rekor gelir

Ar-Ge ve yatırım harcamaları arttı

ASELSAN, 2025’in ilk çeyreğinde Ar-Ge projelerine 250 milyon ABD doları harcama yaptı. Bu tutar, geçen yılın aynı dönemine göre %33 artış gösterdi. Aynı dönemde şirketin yatırım harcamaları da %70 oranında artış kaydetti.
Şirketin finansal borçları %8, ticari borçları ise %37 oranında azaldı. Bu durum, nakit akışındaki iyileşme ile birlikte değerlendirildiğinde, ASELSAN’ın finansal disiplinini sürdürdüğü görüldü.

Teslimatlar gelirde etkili oldu

ASELSAN’ın 2025 ilk çeyrek hasılatında Hava Savunma Sistemleri, Silah Sistemleri, Radar, Elektronik Harp, Elektro-Optik, Deniz Sistemleri ve Askeri Haberleşme Sistemlerine yönelik teslimatlar belirleyici oldu.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ilk çeyrek sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:

“2025 yılının ilk çeyrek finansal sonuçlarımızla ilgili söylenebilecek ilk husus, 2024’te yakaladığımız güçlü ivmeyi aynı şekilde sürdürdüğümüzdür. 2024 yılı, ASELSAN için, her anlamda bir rekorlar yılı olmuştu. Hemen her göstergede tarihimizin en iyi rakamlarını yakalamıştık. Yıla, yüksek teknolojimizle olduğu kadar parlak finansal sonuçlarımızla da damga vurmuştuk. 2024 bilançomuzla hem BİST-30’daki firmalara göre daha iyi bir performans göstermiş hem de dünyadaki büyük savunma sanayi şirketlerinden olumlu yönde ayrışmış olduk. 2024 yılında da dünyanın en hızlı büyüyen savunma sanayi şirketlerinden biri olmayı başardık.”

Ahmet-Akyol-KORKUT

“Yatırımlarımızı artırırken borcumuzu azalttık”

Genel Müdür Akyol, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2025’in ilk çeyrek sonuçlarına baktığımızda da başarılı performansımıza devam ettiğimizi görüyoruz. Ciromuzu reel olarak yüzde 10 civarında büyütmeye devam ettik. Nakit akışımızdaki iyileşmeyi sürdürdük. İlk çeyrek sonuçlarımız, gelecek perspektifimizin olumlu seyretmeye devam ettiğini de gösteriyor. Bir önceki yılın aynı dönemine göre; alınan siparişlerin yüzde 46 oranında artması müşterilerimizin ASELSAN’a olan güvenlerinin açık bir kanıtıdır. Özellikle yurt dışından alınan işlerin yüzde 220 oranında artmış olması, ihracat odaklı büyüme stratejimizle doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.

Geleceğe odaklanmaya devam ediyoruz. İlk çeyrekte, bir önceki yıla göre, yatırım harcamalarımızı yüzde 70 oranında, Ar-Ge harcamalarımızı ise yüzde 33 oranında artırmış durumdayız. Bu önemli artış oranlarına rağmen nakit akışımızı iyileştirmeyi ve finansal borçlarımızı da yüzde 8 oranında azaltmayı başarmamız ayrıca önemli diye düşünüyorum. Bunlar, ASELSAN’ın operasyonel başarısıyla verimlilik artışı sağladığını gösteriyor.

Açıkçası biz, ilk çeyrekte ortaya çıkan bu başarılı finansal performansı, doğru yönetimin doğal bir sonucu olarak görüyoruz. Özellikle Borsa İstanbul’daki yatırımcıların da şirketimizi bu anlamda takdir ettiklerini söyleyebiliriz. ASELSAN, 2024 yılını BİST-100’ün en değerli 6. şirketi olarak kapatmıştı. Şu an BİST-100’ün en değerli şirketiyiz.”

GÖKSUR Test Atışı

Ürün teslimatları ve yeni geliştirmeler

Akyol, şirketin teknoloji tarafındaki gelişmelerine ilişkin olarak şu açıklamalarda bulundu:

“İlk çeyrekte, ürün ve teknolojilerimizle ilgili önemli başarılar yakaladık. HİSAR O Hava ve Füze Savunma Sisteminin teslimatını tamamladık. PUHU 3-LT Elektronik Destek Sistemlerimizi, modernize ettiğimiz ZMA’ları kahraman ordumuzun kullanımına sunduk. GÖZDE Güdüm Kitimizin Bayraktar Akıncı’dan atışını başarıyla gerçekleştirdik. GÖZDE güdüm kiti yüksek hızlı hareketli hedefi vuran Türkiye’nin ilk güdüm kiti oldu.

ANTIDOT 2-U/S Elektronik Destek Podumuzun, Bayraktar TB2 platformundaki ilk testlerini tamamladık. TOLUN Mühimmatımıza karadan karaya vuruş yeteneği kazandıran GÖKTAN Projesi’nde atış testini başarıyla tamamladık. Nokta hava savunma sistemi olan GÖKSUR da su üstü platformundan ilk atışını başarıyla gerçekleştirdi.”

TOLUN

Yeni sözleşmeler imzalandı

ASELSAN, yılın ilk çeyreğinde birçok yeni sözleşmeye imza attı. 1.5 milyar ABD doları tutarındaki yeni sözleşmelerin 372 milyon dolarlık kısmı ihracat kaynaklı oldu.

2025 yılı ilk çeyreğinde imzalanan sözleşmelerden bazıları şunlardır:

  • Uluslararası müşterilerle imzalanan askeri haberleşme sistemleri, radar, silah, hava savunma ve veri bağı sistemlerine yönelik ihracat sözleşmeleri,
  • Hava elektro-optik faydalı yükler ile elektronik harp, haberleşme, radar ve uzaktan komutalı silah sistemlerine ilişkin ihracatlar,
  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile radar sistemleri ve kamu güvenliği haberleşme sistemleri tedarikine yönelik anlaşmalar,
  • TÜRASAŞ ile demiryolu sinyalizasyon sistemleri sözleşmesi,
  • Yurt içi müşteriye kara araçları faydalı yüklerinin tedarikine ilişkin anlaşma.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com / ASELSAN

  savunmasanayist-banner
Başa dön tuşu