
Türkiye’nin en büyük zırhlı araç ihracat sözleşmesi kapsamında Otokar, COBRA II 4×4 araçlarının ilk teslimatına hazırlanıyor. Araçların bir kısmı Sakarya’da üretilirken, Romanya’da yerel üretim ve teknoloji transferi de gerçekleştirilecek.
Otokar, geçen yıl Romanya Savunma Bakanlığı ile 1059 adet COBRA II 4×4 aracı kapsayan bir sözleşme imzaladı. Türkiye’nin savunma sanayiinde tek kalemde yaptığı en büyük kara platformu ihracatı olan bu sözleşme çerçevesinde üretim, Otokar’ın Sakarya’daki tesislerinde devam ediyor. Şirket, araçların ilk teslimatlarını 2025 yılının son çeyreğinde gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Otokar Askeri Araçlar Genel Müdür Yardımcısı Sedef Vehbi, “Çalışmalar proje takvimine uyumlu bir şekilde ilerliyor. Tüm süreçlerin koordinasyonu ve takibi, yeni kurulacak olan ortak girişim şirketi tarafından yürütülecek. İlk teslimatların 2025 yılının son çeyreğinde başlaması öngörülüyor.” dedi.
Romanya’da yerli üretim ve ortak girişim şirketi
Söz konusu ihracat kapsamında COBRA II araçlarının bir bölümü Romanya’da üretilecek. Vehbi, bu sürece ilişkin, “Romanya’ya olan taahhütlerimiz doğrultusunda önemli bir adım attık. Ülkenin önde gelen savunma sanayii şirketlerinden Automecanica S.A. ile Romanya’da yerel üretim yapmak ve bu vesileyle ülkede savunma sanayii kabiliyetlerini geliştirmek amacıyla bir ortak girişim şirketi kurulmasına yönelik anlaşma imzaladık.” dedi.
Türkiye’de üretilecek ilk 278 aracın Sakarya’daki fabrikada üretildiğini belirten Vehbi, bu araçlar için yerel üreticilerden tedarik edilecek alt sistemlerin Romanya’da entegre edileceğini söyledi.
10 farklı COBRA II modeli üretilecek
Romanya Savunma Bakanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda 10 ayrı modelde COBRA II üretileceği bildirildi. Bu modeller; personel taşıyıcı, keşif aracı, personel taşıyıcı (uzaktan komutalı silah sistemi), tanksavar aracı, tanksavar komuta aracı, 120 mm havan taşıyıcı, 81 mm havan taşıyıcı, mühendislik aracı, KBRN keşif aracı ve ambulansı kapsıyor.
Satış sonrası destek de Romanya’da yapılandırılacak
Romanya’da kurulacak yeni yapının satış sonrası destek faaliyetlerini de üstleneceğini belirten Vehbi, şu açıklamayı yaptı:
“Halihazırda genel prensiplerimiz gereği, herhangi bir ülkede ilk aracın envantere girmesi ile son kullanıcı ihtiyaçlarına uygun olarak satış sonrası organizasyonunu tam ve etkin bir şekilde yapılandırmak konusunda fazlasıyla hassasız. Bu doğrultuda, Romanya’da kurulacak olan yeni ortak girişim şirketimizin satış sonrası destek faaliyetleri de detaylı olarak planlanıyor.
Ortak girişim bünyesindeki saha bakım ekibi, Romanya Silahlı Kuvvetlerine her türlü bakım ve onarım hizmetini hızlı bir şekilde sunacak ve kapsamlı garanti hizmeti sağlayacak. Ayrıca ilerleyen dönemlerde son kullanıcılara yönelik özel eğitim programları düzenlenecek. Bu programlar, Romanya Silahlı Kuvvetlerinin, araçların bakım ve onarım süreçlerini kendi imkanlarıyla yapmasını sağlayacak şekilde kapsamlı olacak.”
Avrupa’ya teknoloji transferi sağlanacak
Romanya’daki üretimle birlikte Avrupa’ya kapsamlı teknoloji transferi gerçekleştirilecek. Vehbi, “Bu anlaşma Avrupa’ya çok boyutlu ve kapsamlı bir teknoloji transferini gerektiriyor. COBRA II araçlarının Romanya’daki üretimi, kaynaktan kesime, boyadan montaja kadar tüm aşamaları kapsayacak. Ayrıca test kabiliyetleri kazandırılacak. Otokar, proje kapsamında Romanya’daki teknik kadroları eğitecek. Özetle, bu proje ile üretim teknolojileri ve mühendislik anlamında Romanya’daki yetkinliklerin gelişmesine katkı sağlayacağız.” dedi.
Otokar, aynı zamanda Avrupa’daki faaliyetlerinde Romanya’yı stratejik merkez olarak konumlandırıyor. Vehbi, “Ülkede hem kendi iştirakimiz olan Otokar Land Systems SRL, hem de Automecanica şirketi ile ortak girişim şirketimiz ile varlığımız devam edecek. Her iki kuruluş da Avrupa’nın askeri alımları konusunda aktif olarak çalışacak.” dedi.
Romanya, Avrupa’daki 9. müşteri oldu
Sözleşmenin zorlu şartname ve detaylı hazırlık süreci gerektirdiğine dikkat çeken Vehbi, şu açıklamayı yaptı:
“Bu sebeple ihaleye teklif süreci çok sıkı çalışmayı ve çok iyi hazırlanmayı gerektiriyordu. Bunun ötesinde, Otokar’ın global pazarlardaki başarıları, NATO ve Birleşmiş Milletler bünyesinde hizmet veren araçları ihalede haliyle büyük referans teşkil etti. Zorlu testlerin tümünden başarıyla geçildi. Tüm bunların sonucunda da Türkiye’nin tek kalemde aldığı en büyük zırhlı araç ihracatı sözleşmesine imza attık.
Son dönemde Estonya’dan da önemli Avrupalı rakiplerimizi geride bırakarak çok kritik bir sipariş almıştık. Romanya ise Avrupa’da 9. ülkemiz oldu. Otokar’ın bilgi birikimi, mühendislik gücü ve üretim kabiliyetlerinin Avrupa’da böylesine takdir görmesi bizi kendi adımıza olduğu kadar ülkemiz savunma sanayii adına da gururlandırıyor. Elde ettiğimiz bu başarıların memleketimizde ve global ölçekte bir referans teşkil edeceğine inancımız tam.”
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / AA