Raytheon’dan ABD’ye hipersonik radar: İlk teslimat yapıldı

Roketsan-ATMACA-Banner

Raytheon, hipersonik füze tehdidine karşı geliştirilen ve modernize edilen AN/TPY-2 radarının ilk örneğini ABD Füze Savunma Ajansına (MDA) teslim ettiğini duyurdu. Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) sistemine yönelik bu radar, gelişmiş hedef ayrımı ve daha uzun menzil kabiliyetine sahip.

Raytheon’un Hava ve Uzay Savunma Sistemleri Gereksinimleri ve Yeteneklerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Jon Norman yaptığı açıklamada, yeni nesil AN/TPY-2 radarının yalnızca ABD Kara Kuvvetleri’ne ait THAAD bataryalarıyla sınırlı olmadığını, farklı füze savunma sistemlerine de hedef bilgisi sağlayabildiğini belirtti.

STM Banner

“Her şeyi iki kat daha uzaktan görebiliyor”

Jon Norman, “TPY-2’nin şu an yaptığı şey, ön cephesinde bulunan Galyum Nitrür (Gallium Nitride – GaN) sayesinde her şeyi iki kat daha uzaktan görebilmesi. Böylece hangi önleyicinin kullanılacağına —SM serisi mi, Patriot mu, yoksa THAAD mi— çok daha erken karar verebiliyoruz.” dedi.

Mobil kullanım özelliğine de değinen Norman, radarın THAAD bataryalarına kablolu bağlantı zorunluluğu olmadan, bağımsız ve mobil olarak konuşlandırılabileceğini söyledi. Bu yönüyle radarın, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Altın Kubbe” füze savunma planına katkı sağlayabileceği ifade edildi.

AN/TPY-2

GaN teknolojisiyle gelişmiş gözetleme

Raytheon’un açıklamasına göre GaN, diğer radyo frekansı yarı iletkenlerine kıyasla enerji verimliliği, ağırlık ve güç açısından avantaj sağlıyor. Bu teknoloji, radarın menzilini artırırken hassasiyetini yükseltiyor ve hipersonik savunma kapasitesini geliştiriyor.

Açıklamada, modernize edilmiş AN/TPY-2 radarının aynı zamanda “CX6 yüksek performanslı bilgi işlem yazılımıyla” donatıldığı ve bu sayede daha hassas hedef ayrımı ile elektronik saldırılara karşı daha fazla koruma sağladığı belirtildi.

Hipersonik füzelere karşı daha etkili takip

Radarın menzil artışı ve gelişmiş ayrım kabiliyeti, hipersonik füzelerin takibi açısından sistemin etkinliğini artırıyor. Hipersonik füzeler, balistik füzelerle benzer hızlara ulaşabilse de, manevra kabiliyetleri ve düşük radar izleri sebebiyle daha zor tespit ediliyor.

Norman, “Bu çok, çok küçük hedefleri artık tespit edebiliyoruz ve bunları, güçlendirici roketin harp başlığından ayrıldığı anda fark edebiliyoruz.” dedi.

Geliştirilmiş ayrım kabiliyetine dair konuşan Norman, “Eğer başka şeyler de düşüyorsa, çok hassas bir şekilde ayırabiliyorsunuz ve ‘İşte savaş başlığı bu. Vurmamız gereken bu. Diğer her şey çöp. Yol kenarındaki çöpler gibi, bu çöpe füze harcamayın, vurmak istediğimiz şeyi vurun’ diyebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

ANTPY-2 radarı

İlk GaN radar Suudi Arabistan’a gönderildi

Füze Savunma Ajansına teslim edilen radar, AN/TPY-2 sisteminin 13’üncü üretimi olurken, GaN dizisine sahip ilk versiyon oldu. Norman, GaN teknolojisine sahip ilk radarın 2023 yılının Eylül ayında Suudi Arabistan’a teslim edildiğini ve bu ülkenin modernizasyon programında öncü rol üstlendiğini söyledi.

Raytheon, AN/TPY-2 radarını GaN çipleriyle modernizasyonu için 2016 yılında MDA’dan aldığı sözleşmeyle üstlendi. Norman, yalnızca ABD Kara Kuvvetleri ve MDA değil, yabancı ortakların da projeye finansal katkı sağladığını belirtti. Her ne kadar ülke ismi verilmemiş olsa da, radarın önceki versiyonlarının Japonya ve Güney Kore’de konuşlandırıldığı biliniyor.

2025 bütçesinde ilave destek talebi

Füze Savunma Ajansı, 2025 mali yılı bütçesinde 13. AN/TPY-2 radarının 7/24 kesintisiz çalıştırılabilmesi için operasyon ve sürdürülebilirlik kapsamında 8 milyon dolar kaynak talep etti. Bu bütçeyle bakım, onarım, lojistik, eğitim ve mühendislik desteği sağlanması hedefleniyor.

Ayrıca, eskiyen Galyum Arsenit (GaAs) sistemlerinin yerine GaN tabanlı Mikrodalga Modüllerinin modern radar filosuna entegrasyonu için 29 milyon dolar ek bütçe artışı istendi. Bu kalem, sunucu modernizasyonu ve radar kabiliyetlerinin artırılmasını da kapsıyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com / breakingdefense

  savunmasanayist-banner
Başa dön tuşu