
TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, ATAK-2 helikopter programında öncelik değişikliğine gidildiğini açıkladı. Demiroğlu, ihtiyaçlar doğrultusunda 10 tonluk genel maksat helikopterinin öne alındığını belirtti.
TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, ATAK-2 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Savunma Sanayii Başkanlığı ile yapılan değerlendirmeler sonucunda öncelik değişikliğine gidildiğini duyurdu.
Demiroğlu, “ATAK-2’miz devam ediyor esasında ama şöyle bir değişiklik yaptık orada. Kuvvetlerimizle, Savunma Sanayii Başkanlığımızın koordinasyonunda masaya bir oturduk. Dedik ki bizim neye daha çok ihtiyacımız var? Çünkü 10 ton ve ATAK-2 beraber, kardeş platformlar olarak devam ediyordu. ATAK-2 öndeydi, 10 ton arkasından geliyordu.” dedi.
Genel maksat helikopteri öne alındı
Demiroğlu, yapılan değerlendirmelerde güvenlik güçlerinin öncelikli ihtiyacının 10 tonluk genel maksat helikopteri olarak belirlendiğini söyledi. Konuyla ilgili konuşan Demiroğlu şunları söyledi:
“Yapılan değerlendirmelerde kuvvetlerimiz dedi ki, ‘Bizim 2030’larda başlayarak 40’lara kadar olan süreçte genel maksat helikopterimiz, özellikle Sikorsky’lerinde T-70’lerin de alınamaması sebebiyle daha öne çıktı. Hem envanterden çıkacak olanlar hem de ihtiyaçların yeteri kadar karşılanamaması 10 tonluk helikopterin daha önce yapılması gerektiğini de ortaya çıkardı.’“
Askeri versiyonları için çalışmalar sürüyor
Demiroğlu, TUSAŞ tarafından daha önce yangın söndürme amacıyla Orman Genel Müdürlüğü için başlatılan 10 tonluk helikopter projesinin askeri versiyonlarının da geliştirildiğini belirtti.
Demiroğlu, “10 tonluk genel maksat helikopteri, zaten başladığımız bir projeydi. Yangın söndürme amacıyla Orman Genel Müdürlüğü’ne 8 tane başladığımız ama onun askeri versiyonlarını, konfigürasyonlarını; Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Jandarma ve birçok diğer kullanıcıyla kararlaştırdık. Ona çalışıyoruz.” dedi.
ATAK-2’ye 2028 sonrası dönüş planlanıyor
Demiroğlu, ATAK-2 projesine gelecekte yeniden ağırlık verileceğini ifade etti. İki platformun yüksek oranda ortak parça kullanımına sahip olduğunu vurgulayan Demiroğlu, “Ama ATAK-2’yi de zaten ortak olarak planladık. Şunu söylemekte herhalde yanlış yapmış olmam. İki helikopterin de %60’ı ortak.

Bu ne demek? Tamamen transmisyonu ortak, motorları ortak, drivetrain rotoru ortak, avionikleri ortak, birçok alt sistemi ortak. Sadece gövdesi farklı olacak, bir de yerleşimi farklı olacak ama kullanılacak alt sistemlerin %90’ı ortak. Şimdi bu zaten sizi otomatikman hangisinde çalışıyorsanız, ötekini de yapmış oluyorsunuz.” açıklamasında bulundu.
Demiroğlu, ATAK-2’nin takvime yeniden alınacağı dönemi ise şöyle ifade etti: “2028-2029 bandında da ATAK’ı tekrar gündeme alabiliriz. Yani alacağız. Onu da 2030’a kadar tamamlamış oluruz.”
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / HaberTürk