
ABD Donanması, ilk kez bir insansız hava aracından katı yakıtlı ramjet füzesi fırlatmayı başardı. Test, Donanma Hava Harp Merkezi Silahlar Birimi (NAWCWD) tarafından gerçekleştirildi ve başarılı şekilde tamamlandı.
Açıklamaya göre, testte BQM-34 tipi insansız hava aracı (İHA) kullanıldı. NAWCWD, bu teknolojik ilerlemenin operasyonel menzilin genişlemesini ve kuvvetlerin uzaktan fırlatma yeteneğiyle hayatta kalma şansının artmasını sağlayabileceğini bildirdi.
“Bir adım daha yaklaştık”
NAWCWD Gelişmiş Konseptler, Prototipleme ve Deney Ofisi Ürün Direktörü Abbey Horning, sistemin başarıyla entegre edilmesinin önemine dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı:
“Bu başarılı entegrasyon, tasarımımızın temel yönlerini doğruluyor ve savaşçılara daha yüksek menzil ve hız sağlayacak gelişmiş bir tahrik sistemi sunmaya bir adım daha yaklaşıyoruz.”
Sistem, geleneksel sıvı yakıtlı ramjetlerden farklı olarak katı yakıt (SFIRR) kullanıyor. Bu sayede mekanik karmaşıklığın azaldığı, daha hafif ve manevra kabiliyeti yüksek, daha büyük faydalı yük taşıyabilen füze sistemlerinin geliştirilmesine imkân tanındığı ifade edildi.
Sadeleştirilmiş yapısıyla dikkat çekiyor
Horning, mevcut teknolojinin sadece eski bir fikrin yeniden kullanımı olmadığını belirtti ve şu değerlendirmeyi yaptı:
“Sadece eski bir fikri yeniden ziyaret etmiyoruz; onu günümüz görevlerine uygun şekilde rafine ediyor ve modernize ediyoruz.”
Prototipleme süreci 12 ay sürdü
NAWCWD, SFIRR sisteminin yalnızca 12 ayda geliştirildiğini açıkladı. Horning, sistemin maliyet, güvenilirlik ve performans dengesine sahip olduğunu belirterek, “SFIRR, ABD Donanması’nın operasyonel ihtiyaçlarına uygun şekilde maliyet, güvenilirlik ve performans dengesini sunuyor.” dedi.
Teknoloji yıllara dayanan bilgi birikimine dayanıyor
SFIRR’nin geliştirildiği teknoloji, onlarca yıllık araştırmalara dayanıyor. NAWCWD Enerjetikler Başkan Yardımcısı Ephraim Washburn, sistemi otomotiv sektöründeki sürekli gelişim sürecine benzetti:
“1900’lü yılların başından beri araba kullanıyoruz ama bu onları geliştirmeyi bıraktığımız anlamına gelmez.”
Washburn ayrıca şu ifadeleri kullandı:
“Katı yakıtlı ramjet teknolojisine 1970’ler ve 1980’lerde ciddi yatırımlar yapıldı, ancak biz bu teknolojiyi bugün filomuz için modern bir tahrik çözümüne dönüştürüyoruz. Bu, savaşta güvenilir bir teknolojidir. Menzilini, dayanıklılığını ve hedefleme yeteneklerini iyileştirmek için çalışıyoruz.”
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / defence-industry