ABD Hava Kuvvetleri, ilk uçuşunu 15 Nisan 1952 yılında gerçekleştiren B-52 Stratofortress bombardıman uçaklarını 2050 yılına kadar kullanmak istiyor.
Boeing tarafından üretilen B-52 Stratofortress bombardıman uçağının kullanılabilir tutmak ve modernize etmek için, uçağın aviyonik ve iletişim sistemlerinde önemli bir modernizasyon programı başlatan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hava Kuvvetleri, çalışmalarını sürdürüyor. Aynı zamanda uçağın eski TF33 motorlarının, önümüzdeki süreçte Rolls-Royce tarafından üretilen F130 motorlarıyla değiştirilmesi bekleniyor.
Motor ve aviyonik sistemlere ek olarak B-52 uçaklarının AESA radarlarının modernize edilmesi için de çalışmalar sürdürülüyor. ABD Hava Kuvvetleri, B-52 Radar Modernizasyon Programı kapsamında bombardıman uçaklarına, F-18 Super Hornet savaş uçakları için geliştirilen AN/APG-79/82 AESA Radar’ın entegrasyonunu sağlıyor
Yeni AESA radar, B-52’lere çoklu hedef takibi, gelişmiş çözünürlük ve yer haritalama gibi çeşitli avantajlar sağlarken, uçağın hassas vuruş ve istihbarat toplama yeteneklerini de arttırıyor. ABD ordusu, B-52 Stratofortress modernizasyonunun 2030 yılına kadar tamamlanmasını planlasa da askeri analistler sürecin 2033 yılına kadar uzamasını öngörüyor.
Öngörülen gecikmenin sebebinin ise büyük ölçüde bütçe kısıtlamaları ve söz konusu teknik yükseltmelerin karmaşıklığı olduğu üzerinde duruluyor. Aynı zamanda ABD Ordusu, B-21 Raider bombardıman uçaklarının tam operasyonel kabiliyete ulaşma sürecini, B-52’ler ile hafifletmek istiyor.
B-21, yoğun çatışmaların yaşandığı bölgelerde gizli ve hassas saldırılar için üretilirken, B-52J, konvansiyonel savaş, stratejik caydırıcılık ve uzun menzilli saldırı görevleri için ağır bombardıman desteği sağlayarak bu girişimleri destekleyecek. Önemli yük kapasitesi sayesinde B-52J, hem nükleer hem de konvansiyonel silahlar dahil olmak üzere çok çeşitli mühimmat taşıyabilme yeteneğiyle birlikte, ABD Hava Kuvvetleri’ne önemli yetenekler kazandırmaktadır.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com