ALTAY’ın konfigürasyonları ve özellikleri

Roketsan-ATMACA-Banner

Geçtiğimiz günlerde oldukça sancılı bir süreçten geçen ALTAY tankının seri üretim sözleşmesi imzalandı ve verilen detaylarda ALTAY tankının T1,T2 ve T3 isminde 3 farklı modelde üretileceği açıklanmıştı. Bu yazımızda ”ALTAY tankının 3 farklı modelinde nasıl farklar ve yenilikler bulunuyor?” gibi soruların cevaplarını yanıtlayacağız.

Fotoğraf: Y. Akbaba

T1 Modeli

STM Banner

İlk 250 adet tanktan 40 adeti T1 modelinde üretilecek. T1 modeli Roketsan ERA ve Aselsan Akkor AKS’yi bünyesinde barındırarak reaktif ve aktif korunmada rakiplerine oranla oldukça iyi sistemler kullanıyor. Roketsan ERA; ALTAY tankının kinetik enerjili mühimmatlara karşı güçlü zırhını kimyasal enerjili mühimmatlara karşı yani ATGM’lere karşı da korunmasını arttırmak için Roketsan tarafından geliştirilen reaktif zırhtır ve en önemli rakibi olan Relikt sınıfı ERA’yı yakından takip etmektedir. Akkor AKS ise birinci sınıf AKS’ler içerisinde yer almak ile beraber gece-gündüz farketmeksizin her türlü zorlu koşulda güdümlü ve güdümsüz mühimmatlara karşı yüksek isabete sahip.

T2 Modeli

ALTAY T2 modeli; geliştirilmiş zırh sistemi, tecrit edilmiş gövde mühimmat konfigürasyonu, lazer güdümlü tank topu atış yeteneği, mürettebat eğitim modu, mobil gizleme ağı olmak üzere T1 modeline oranla çok daha fazla yeniliğe sahip ve ilk 250 tankın 210 adetini oluşturacak. Bölgemizde en büyük rakibimiz olan İsrail’in sahip olduğu LAHAT lazer güdümlü tank topunun muadili olacak yerli yeni tanktan atılabilecek ATGM modeli geliyor. OMTAS ailesine bir yeni üye daha katılacak gibi gözüküyor. Henüz detaylar paylaşılmasa da T2 modelinin üretimine geçildiğine ülkemiz İsrail’in de bulunduğu lazer güdümlü tank topu üretebilen ülkeler arasına girmiş olacak.

altay tank ile ilgili görsel sonucu

T3 Modeli

ALTAY tankı T3 modeline geçtiğinde ise tasarımsal olarak 2 adet, üretime geçmiş ise 1 adet bulunan insansız kuleli tanklar arasında yerini alacak. Rus T-14 Armata tankı insansız tarete sahip ve seri üretime geçmiş tek tank iken Ukrayna geçtiğimiz günlerde insansız tarete sahip T-Rex tank konseptini yayınlayarak bu alanda bende varım demişti ve bildiğiniz gibi insansız taret otomatik doldurucu demek. TSK, ALTAY tankında kesinlikle otomatik doldurucu istememesine rağmen insansız taretin önemini de çok iyi bildiğini istekleri doğrultusunda göstermiş oldu. İnsansız taret sistemi şu anda çok fazla elektronik sorun ile karşı karşıya ve ilerleyen yıllarda çözüleceğini düşünüyoruz. Ayrıca taret insansız olduğu için çok daha zayıf bir zırha sahip ve tarete gelen her isabet tankın ateş gücünü kaybetmesine yol açabildiği için üzerinde oldukça çalışılması gerekilen bir proje fakat mühendislerimizin üstesinden geleceğine güvenimiz tam.

t-14 armata ile ilgili görsel sonucu

Özetle ALTAY tankı yaşadığı sancılı süreçlerde yerinde saymadığını, yaşanılan gelişmeleri takip ettiğini hatta yakaladığını ve önümüzdeki yıllarda modernizasyona uğrayarak birçok yönden kendisinin önüne geçebilecek tanklara da fırsat vermeyeceğini göstermiş oldu.

Yakın gelecekteki tank modernizasyonları yazımızı buraya tıklayarak inceleyebilir, ALTAY tankının rakiplerinin önümüzdeki yıllarda nasıl gelişmeler yaşayacağını okuyabilirsiniz.


Yazar: Yusuf Metin           Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu