Roketsan LAÇİN Güdüm Kiti ve Stratejik Önemi

Roketsan-ATMACA-Banner

Hava platformlarından atılan serbest düşümlü bombaları güdümlü hale getirecek güdüm kitleri serisine bir yenisini ekleyen Roketsan, IIR/TV güdümlü (CMOS görüntü sensörü yerine daha yeni bir teknoloji ürünü olan CCD görüntü sensörü kullanılıyor) arayıcı başlık bulunan yeni ürüne LAÇİN adını verdi. Roketsan LAÇİN Güdüm Kiti, stratejik bir mühimmat olarak öne öıkıyor.

MK-82 bombası üzerine uygulanan LAÇİN Güdüm Kiti; TEBER isimli yarı aktif lazer arayıcı başlık bulunan güdüm kitine göre önemli avantajlar sağlarken, bir miktar fiyat artışı ile dezavantajı da beraberinde getirecektir. 3. nesil soğutmasız mikrobolometre kullanıldığını düşündüğümüz güdüm kitinin IIR arayıcı başlığının, 20.000 – 40.000 feet irtifadan bırakılacağı düşünüldüğünde LWIR yada VLWIR (çok uzun dalga kızılötesi. 12-30 μm) dalga boyunda çalışacağı anlamak mümkün.

STM Banner

Kısa-Orta menzilli hava savunma sistemleri tarafından korunan tehlikeli bölgelere girmeden ve lazer aydınlatmasına gerek kalmadan düşük hızda seyreden hareketli hedeflere dahi vuruş imkanı tanıyan sistem, üzerinde bulundurduğu 150 km menzilli çift yönlü veri bağı sayesinde LOAL (Lock-on after launch) ve hedef güncellemeye imkan sağlayacaktır. Aldığı görüntüyü veri bağı üzerinden pilotun ekranına aktaran sistem, pilot tarafından yönlendirme ve düzeltmeleri RF üzerinden mühimmata iletebilir yapıya sahip olacaktır.

Azami 28 kilometre menzili bulunan güdüm kitinin menzili, ilerleyen dönemlerde kanatlı güdüm kiti ile entegrasyonu yapılarak 100 km’ye çıkarılabilir.

Roketsan LAÇİN Güdüm Kiti

Roketsan LAÇİN Güdüm Kiti Teknik Özellikler

 Güdüm Modları
  • Sadece AÖB
  • AÖB+KKS
  • AÖB+KKS+Kızılötesi/ TV Arayıcı Başlık
  • AÖB+ Kızılötesi/ TV Arayıcı Başlık
Mühimmat:Mk-82
Arayıcı Başlık:Görüntüleyici Kızılötesi / TV Arayıcı Başlık
Menzil:2-28 km
CEP-50:<3m
RF Link Mesafesi:<=28 km
Taşıma İrtifası:0 – 40.000 ft
Taşıma G Limiti:-2G / +12G
Bırakma İrtifası:6.5000 ft – 40.000 ft
Ağırlık:262 kg
Uzunluk:2.744mm
SERT-82
SERT-82

AKINCI ve AKSUNGUR gibi SİHA’larda da kullanılacak olan hassas güdümlü mühimmat çeşitliliği, yurtdışı müşterilerin ilgisini daha fazla çekerek ihracat oranına büyük katkılar sağlayabilecektir. Ayrıca güdüm kiti, TÜBİTAK SAGE’nin MK-82 üzerinden geliştirdiği, herhangi bir ön deliciye sahip olmayan ve kinetik enerjisi ile hedefine nüfuz eden sığınak delici SERT-82 mühimmatında da kullanılabilecektir.

SERT-82 mühimmatının 350 bar (3.569.006,7kgf/cm² ) basınç altında sıkıştırılarak yapılan beton bloklara karşı 1 metreye kadar nüfuz edebildiği düşünüldüğünde, meskun mahal operasyonlarına yakın hava desteği veren silahlı insansız hava araçları tarafından LAÇİN-TEBER güdüm kitleri ile beraber oldukça yoğun kullanılacaktır.

SERT-82 Teknik Özellikler

Boy:1540 mm (5.05 ft)
En Büyük Çap:273 mm (0.9 ft)
Ağırlık:241 kg (500 lb)
Patlayıcı:Alüminyum katkılı plastik bağlı patlayıcı (20 kg)
Güdüm:INS/GPS veya Lazer
Platformlar:F-4/2020 ve F-16
Delme Etkinliği:1 m (35 Mpa güçlendirilmiş beton)
Hedefler
Gömülü Sert Hedefler: Mühimmat Depoları, Yer Altı Petrokimya Depoları, Sığınaklar

Uçak Hangarları, Komuta Kontrol Merkezleri

Yer Üstü Hedefler: Uçak Pistleri, Barajlar, Köprüler, Kritik Binalar, Radar Antenleri, Sabit Hava Savunma Füze Bataryaları, Endüstriyel Tesisler, Park Halindeki Uçaklar

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Bilenlerin affına ve sabrına sığınıyorum , hani ola ki bilmiyen vardır : mark ( mk) serisi bombalar dumb
    bomb denilen aptal yani yerçekimiyle çalışan bombalar, isabet oranları düşük. Burunlarındaki sarı halkaların sayısı da içindeki patlayıcı maddenin cinsini gösteriyor. Amatol,tritonal vs. gibi.
    En ağırları mk 84 sonra 83,82 81. Ağılık her seferinde bir öncekinin yarısı. Yanisi 84 serisi kilo temelinde yuvarlak 900 kilo iken, 83 serisi 450 kilo, haberinizdeki 82 serisi gene yuvarlak 225 kilo
    cıvarında. Bu aptal bombaları akıllandırmak için de herkesin yaptığı gibi biz de işte güdüm kitleri ,
    kanat falan takıyoruz, lazerle RF ile filan da yönlendirip mikrobun kafasına indiriyoruz.
    Şimdiye kadar hemen herkesin bildiğini tekrar ettim. Sorum şudur : Biz burada herhangi bir şekilde
    dışalıma bağlı mıyız? İşte lazer kiti olsun ister görüntülü kızılötesi (IIR) veya başkaları. Tehdit ve şantaja açık mıyız acaba ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu