ABD’ye ait P-8A Poseidon Deniz Karakol Uçağı tarafından denizaltı tespiti maksadıyla Güney Çin Denizi’ne atılan sonobuoy, Çin’in eline geçti.
Çin ile ABD arasındaki askeri rekabet, Güney Çin Denizi’nde devam ediyor. Son olarak ABD Donanması’na ait Boeing P-8A Poseidon Deniz Karakol Uçağı tarafından Güney Çin Denizi’ne bırakılan sonobuoylar, Çin Sahil Güvenlik birimleri tarafından ele geçirildi.
Genelde çoklu adetlerde bırakılan ve belirli bir deniz alanındaki denizaltı hareketliliğini tespit etmeyen akustik bir sistem olan sonobuoyların Çin’in eline geçmesi, tersine mühendislik açısından önemli riskler barındırıyor. Çin savunma sanayii sektörü, ABD ürünlerinin muadillerini tersine mühendislikle geliştirmesiyle tanınıyor.
Sonobuoyların Çin tarafından ele geçirilme anları:
Çin, ABD’nin denizaltı tespiti maksadıyla deniz karakol uçaklarından Güney Çin Denizi’ne bıraktığı sonobuoyları ele geçirdi! pic.twitter.com/VWNeZ2u3XO
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) June 27, 2024
Sonobuoy Nedir?
‘Sonarlı Şamandıra’ olarak ifade edebileceğimiz Sonobuoylar, çeşitli hava ve suüstü platfomlarından atılan sensörlerdir. Bağlı bulunduğu platformdan atıldıktan sonra belirlenen derinliğe inen sonobuoylar, özellikle denizaltılara yönelik akustik bilgi toplamaktadırlar. Sonobuoylar tarafından toplanan bu akustik bilgi, genellikle VHF kanalından hava ve/veya suüstü platformlara iletilmektedir.
Aktif duruma gelen Sonobuoylar tarafından kendisine iletilen akustik veriyi işleyen platform, böylelikle denizaltının konum bilgisini saptayabilmektedir. Faaliyetin icra edileceği deniz alanının büyüklüğüne göre, bölgeye bırakılacak sonobuoy sayısı da değişiklik göstermektedir.
Radarın adeta deniz versiyonu olan Sonobuoylar, denizaltı savunma harbi (DSH) için kritik öneme sahiptirler. Sonobuoylar, azami 7-8 saate kadar görev yapabilmektedir.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com