ABD Uçak Gemisi Grubundan Yunanistan ile ortak tatbikat

Roketsan-ATMACA-Banner

USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) Uçak Gemisi Muharebe Grubu, Yunan Silahlı Kuvvetlerine bağlı firkateynler ve savaş uçaklarıyla ortak tatbikat için Akdeniz’de.

Cebelitarık Boğazı’ndan Akdeniz’e giriş yapan USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) Uçak Gemisi Muharebe Grubu , Akdeniz’de Yunan Silahlı Kuvvetlerine bağlı firkateynler ve savaş uçaklarıyla ortak bir tatbikata başladı.

STM Banner

11 Mart Perşembe günü başlayan tatbikata Hydra sınıfı Yunan firkateyni HS Psara (F-454) ve iki Yunan denizaltısı katıldı. Tatbikatın ilk gününde denizaltı savunma harbi icra edildiği aktarıldı. Eisenhower uçak gemisi üzerinde yer alan savaş uçaklarının Yunan Hava Kuvvetlerine bağlı savaş uçaklarıyla ortak uçuş gerçekleştireceği de bildirildi.

Tatbikata ilişkin bir mesaj yayımlayan ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, ABD ve Yunanistan arasındaki savunma ilişkilerinin “tüm zamanların en yüksek seviyesinde” olduğunu ve “her geçen gün daha da güçlendiğini” aktardı.

Eisenhower (Ike) Uçak Gemisi Muharebe Grubu tarafından yayımlanan açıklamada Yunanistan’ın “çok önemli bir NATO müttefiki” olduğu, ABD’nin Yunanistan’ı Doğu Akdeniz’de “istikrarın temel direği” olarak gördüğü belirtildi.

Ike, önümüzdeki günlerde Süveyş Kanalı’ndan geçmeden önce Girit Adası’nda bulunan Suda Deniz Üssü’nü de ziyaret edecek. Eisenhower görev grubunun Suda’da birkaç gün geçirmesi ve burada gemilere ikmal yapılması bekleniyor.

Eisenhower, Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle’nin ardından Yunan kuvvetleriyle tatbikat icra edecek olan ikinci uçak gemisi olacak.

Nimitz Sınıfı Uçak Gemisi

1977 yılında hizmete giren 113.000 tonluk gemi, şu anda hizmette olan on adet Nimitz sınıfı geminin ikincisi.

USS Nimitz (CVN-68)’in Ocak ayında Orta Doğu’dan ayrılmasının ardından bölgede ABD’ye ait uçak gemisi kalmamıştı. Eisenhower, son bir yıl içerisinde Yunan kuvvetleriyle ikinci kez ortak bir tatbikat icra ediyor. En son Temmuz 2020’de bir tatbikat düzenlenmişti.

Eisenhower görev grubunun Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı unsurlarla bir tatbikat icra edip etmeyeceği ise henüz netlik kazanmış değil. Milli Savunma Bakanlığı, 2020 Temmuz’da TCG Kemalreis ile ABD Eisenhower Uçak Gemisi Muharebe Grubu arasında Orta ve Doğu Akdeniz’de deniz eğitimlerinin icra edildiğini açıklamıştı.

Önerilen İçerik: Doğu Akdeniz’de Suud – Yunan tatbikatı


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

3 Yorum

  1. ABD kaşınıyor,Rusya’dan silah alımını yapmamıza ramak kaldı bizi bilerek zorluyor.gerçekten oturup batı blokundan uzaklaşırsak müttefiklik anlamında hem silah hemde ticarette Rusya ve Çin’le sistemler geliştirmek lazım.özellikle uzay ve hipersonik silah sistemleri ile ilgili.birde Rusya’dan uçak motoru alına bilir yerli savaş uçağımız için.diğerlerinin vermeyip bizim projemizi zora sokacakları ortada.iyi değerlendirip daha öncede dediğim gibi gerekirse lisansını satın alıp motoru Türkiye’de üretmeliyiz teknoloji transferi ile.

  2. Maalesef Rus ekolüne bağlı uçak motorları hem teknik olarak bize uymaz hem de kısa ömürlüdür. Şimdiki konsept daha iyi görünüyor. Dişimizi sıkıp motor üreticiler arasında olmalıyız. Aksi takdirde ABD ye bağımlılık duymayalım derken Rusya’ya muhtaç oluruz. Ayrıca ne Rusya ne de Çin babamızın oğlu değil. Çok uzun yıllar önce çalışmaya başlayıp on milyarlarca (belki yüz milyarlarca) dolar harcayıp onca insan yetiştirdikten sonra tüm bunları bizimle niye paylaşsınlar ki? Bunu hiçbir devlet/şirket yapmaz.

  3. Doğrudur ama biz roket ve füze teknolojisini hem Çin hemde İsrail bağlantılı geliştirdik.bazen üretim yapıp geliştirmek için arada böyle ülkelerle bağlantı kurmak gerekir.Altay tankıda aynı durumda ama sanırım Alman motoru yerine Güney Kore motoru TEM’in edilecekmiş.yani envanterin eskimemesi ve çevre ülkelerle rekabet için bazen başka kapılar önemlidir.uçak motorlarında Ukrayna ilede beraberiz,akıncı siha da kullanılan motorlar Ukrayna motorları.alt yapıyı alıp kendi motorumuzu geliştirmek lazım.Fırtına obüsleride öyle Güney Kore lisansıyla başlandı sonradan motor hariç neredeyse yerli hale geldi.ABD,İngiltere ve Almanya’yı beklersek daha çok bekleriz.Daha öncede yazmıştım onları beklersek Pakistan ve İran gibi envanterimiz eskimeye başlıyacak.Onlarıda zamanında aynı bizim gibi oyaladılar.Parasını verdikleri sistemleri bile vermediler.Biran önce yolumuzu çizmemiz lazım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu