ABD ve Yunanistan Arasındaki Savunma Anlaşması Uzatıldı

Roketsan-ATMACA-Banner

Yunanistan ve ABD arasındaki Karşılıklı Savunma İş Birliği Anlaşması (MDCA) bir kez daha uzatıldı. ABD, Yunanistan’da daha fazla askeri üsse sahip olabilecek.

İki ülke arasındaki anlaşma ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias tarafından imzalandı. Anlaşma sayesinde Amerikalı askerler Yunanistan’da bulunan askeri üslerin pek çoğunda daha genişletilmiş bir kapasiteyle “eğitim” faaliyetleri icra edebilecek.

STM Banner

Yunan Dışişleri Bakanı Dendias ise anlaşmanın hiçbir ülkeye karşı olmadığını belirtirken yeni anlaşma sayesinde ABD’nin askeri varlığının Türkiye’ye sadece kilometrelerce uzaklıkta olacağını da vurguladı.

“Bu anlaşma, Yunanistan ve Amerika Birleşik Devletleri arasında bir anlaşmadır ve anlaşmanın amacı iki ülkenin istikrarı ve refahıdır.”

Yunan Dışişleri Bakanı Dendias ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken
Yunan Dışişleri Bakanı Dendias ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise Yunanistan ve ABD ilişkilerini tanımlarken “her ikisi de NATO ittifakına derinden bağlı olan güçlü NATO müttefikleri” ifadelerini kullandı.

ABD-Yunanistan MDCA Anlaşması

İki ülke arasında imzalanan anlaşma halihazırda mevcut olan anlaşmanın üzerine inşa edildi ancak anlaşma bu kez bir yıllığına değil, 5 yıllığına uzatıldı. Anlaşmada aynı zamanda otomatik olarak yenileme maddesi de yer alıyor.

Blinken: “MDCA, savunma iş birliğimizin temel taşı. Otuz yılı aşkın bir süredir ortak savunmamızı güçlendirmeye yardımcı olmuştur. Bu değişiklik, ABD-Yunanistan’ın stratejik ilişkimiz aracılığıyla bugünün ve yarının güvenlik sorunlarını ele alma konusundaki devam eden yeteneğini ve kararlılığını göstermektedir.

Birlikte barış ve istikrar için daha güçlü olabileceğimize inanıyoruz. Bugün iş birliğimizi güçlendiriyoruz. Yunanistan güçlü ve güvenilir bir müttefik, istikrarın direği konumunda.”

ABD’den Yunanistan’a Siyasi Destek

Karşılıklı yardım maddesi kapsamında ABD, Yunanistan’ın “güvenliği, egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne” olan güçlü bağlılığını kaydetti.  ABD; Blinken’ın mektubunda belirttiği üzere ilk kez, Yunanistan’ın egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi ihtiyacına ve Yunanistan’ın uluslararası deniz hukuku kapsamındaki egemenlik haklarına açıkça atıfta bulunuyor.

ABD ve Yunanistan arasındaki MDCA anlaşması 1990 yılından bu yana yürürlükte. Anlaşma kapsamında ABD askerleri Yunan topraklarında eğitim faaliyetleri icra edebiliyor ve aynı zamanda askeri faaliyetler yürütebiliyor.

Yunan kaynaklara göre ise ABD’nin Dedeağaç’a (Alexandroúpoli) asker konuşlandırması Güneydoğu Avrupa’nın güvenliğine katkı sağlayacak. Anlaşmada aynı zamanda Yunanistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik üstü kapalı atıflarla Yunanistan’ın güvenliğinin daha da arttırıldığı kaydediliyor. Amerikan askerlerinin Evros ve Girit’teki varlığı ise kritik olarak görülüyor.

Kaynaklar aynı zamanda ABD’nin Türkiye’nin “casus belli” uyarılarını ilk kez üstü kapalı olarak kınadığı da not ediliyor. Yunan askerleri ek olarak Yunan Silahlı Kuvvetleri tarafından modernize edilen tesisleri kullanma hakkına da sahip olacaklar. Anlaşmada ABD askerlerinin ülkede varlığının genişlemesi ise muğlak tutuluyor ve gelecekte başka adalara da konuşlanabilecekleri vurgulanıyor.

ABD Askerlerinin Yunanistan’daki Yeni Üsleri

Bu muğlaklık, ABD askerlerinin Girit dahil, daha fazla adaya konuşlanabilmesine olanak sağlayacak. ABD, şu an için dört adet yeni üsse konuşlanacak. Bunlar arasında Dedeağaç’ta bulunan Giannouli Kampı, Girit’te bulunan Suda Deniz Üssü, Litochoro köyünde bulunan Atış Sahası ve Larissa Hava Üssü yakınlarında bulunan Georgoula Kampı yer alıyor.

Yunan tarafı ise Doğu Ege’de bulunan Limni Adası ve On İki Ada içerisinde yer alan Rodos ile Kerpe Ada’larına ABD askerlerinin konuşlanması için öneride bulundu ancak bu öneri ABD’nin Türkiye’yi daha fazla kışkırtmak istememesi sebebiyle Amerikalılar tarafından kabul edilmedi.

ÖNERİLEN İÇERİK: Yunanistan ve Fransa Arasında Firkateyn Anlaşması İmzalandı


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, ABD Dışişleri Bakanlığı

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu