Yunanistan ve Fransa Arasında Firkateyn Anlaşması İmzalandı

Roketsan-ATMACA-Banner

Yunanistan, Fransa’dan Frégate de Défense et d’Intervention” (Orta Sınıf Fırkateyn/FDI) Sınıfı Firkateynler tedariki için imzaları attı.

Paris’te düzenlenen resmi imza töreniyle birlikte Yunan ve Fransız medyasının ortaya koyduğu iddialar teyitlenmiş oldu.

STM Banner

Yunan savunma medyasından Militaire, Defence Review ve Naval Defence gibi sitelerin haberlerine göre Fransa’nın Yunanistan’a yaptığı teklifin içeriğinde üç adet “Frégate de Défense et d’Intervention” (Orta Sınıf Fırkateyn/FDI) Sınıfı Firkateyn ve üç adet Gowind 2500 sınıfı korvet yer alıyordu.

Gowind 2500 Korvetleri İçin Müzakerelere Devam

İddialara göre üç adet firkateyn ve üç adet korvetin Yunanistan’a maliyeti yaklaşık olarak 5 milyar avro olacaktı. Ancak imza töreninde yalnızca 3+1 (opsiyonel) FDI firkateyni alımı için imzalar atıldı. Yunan kaynaklara göre Gowind 2500 sınıfı korvetler için müzakereler hala devam ediyor fakat hedef toplamda 3+1 (opsiyonel) Gowind 2500 sınıfı korveti tedarik edilmesi yönünde. Müzakerelerin ana konusunun fiyat olduğu da belirtiliyor.

Yunanistan ise uzun süredir yeni bir gemi arayışındaydı. Başbakan Miçotakis, Eylül 2020’de yaptığı açıklamada Atina’nın dört adet gelişmiş çok amaçlı firkateyn satın alma planı olduğunu belirmişti.

Atina, dört adet yeni nesil firkateyn tedarikine ek olarak Alman üretimi dört adet MEKO sınıfı firkateynin modernize edilmesini de planlıyor. Atina, yeni olarak tedarik etmek istediği firkateynleri ortak üretimle hizmete almak istiyor.

Rafale Tedariki

Yunanistan, Fransa’dan ilave Rafale tipi savaş uçağı tedarik etmeyi planlıyordu. Daha önce sipariş sayısı 18 olarak açıklanırken, son olarak Yunan Başbakan Miçotakis tarafından bu sayı 24 olarak açıklanmıştı.

Paris’te imzalanan anlaşmalar kapsamında Yunanistan’ın 6 adet yeni Rafale tedariki de yer alıyor.

Frégate de Défense et d’Intervention (Orta Sınıf Fırkateyn/FDI) Sınıfı Firkateyn

  • 4.500 ton deplasman
  • Thales Sea Fire AESA radar
  • Kingklip Mk.2 Sonar
  • CAPTAS 4C Sonar
  • Slyver A-50 Dikey Atım Sistemi (Aster 30 SAM füzesi kapasiteli)
  • RAM CIWS
  • 8xExocet SSM
  • MU90 torpido
  • 76mm Baş Topu

Yunan medyasının iddiasına göre Naval Group’un planı ise şu şekilde: Üç firkateyn Fransa’da üretilecek. İlk iki firkateyn ise 2025 yılında teslim edilecek. Üçüncüsü ise 2026 yılında. Yunanistan’ın aynı zamanda bir adet opsiyon hakkı var. Bu gemi ise Yunan tersanelerinde üretilebilir.

Frégate de Défense et d’Intervention (Orta Sınıf Fırkateyn/FDI) Sınıfı Firkateyn
Frégate de Défense et d’Intervention (Orta Sınıf Fırkateyn/FDI) Sınıfı Firkateyn

Fransa, yukarıda belirtilen teslimat takvimiyle “ara çözüm” sorununu ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Ancak FDI firkateyni konusundaki en büyük sorun hala çözülebilmiş değil. Gemilerde elektronik karşı tedbir sistemleri (ECM) ve decoy lançerleri yer almıyor. Gemiye bu sistemlerin konuşlandırılması için en az 100 milyon avro daha gerekiyor.

Gowind 2500 Korveti

Yine Fransız Naval Group tarafından geliştirilen bir gemi olan Gowind 2500 sınıfı korvetler ise anlaşmada sürpriz element olarak yer alıyor. Gowind 2500 sınıfı korvetler bugüne kadar dört ülkeye ihraç edilmişti. Bu ülkeler arasında Mısır, Malezya, BAE ve Romanya yer alıyor. Bu dört ülke ise toplamda 16 adet gemi siparişi vermiş durumda.

2.400 ton deplasmana sahip olan korvetler, hem denizaltı hem de gemi harbi için tasarlandı. Gemiler aynı zamanda kendilerini hava tehditlerinden koruma kabiliyetine de sahip. Gemilerde Thales 3D SMART-S Mk2 radar yer alıyor. Gowind sınıfı korvetlerin silahları arasında ise 16 adet VL-MICA NG hava savunma füzesi ve 8 adet Exocet gemisavar füzesiyle birlikte MU90 torpidoları için iki adet çifte lançer bulunuyor. Geminin ön tarafından ise bir adet 76mm baş topu yer alıyor.

Gowind sınıfı korvetler ise MEKO sınıfı firkateynlerin modernizasyonu yerine alternatif olarak sunuluyor. Modernizasyon programının yaklaşık 1 milyar avroya mal olması bekleniyordu. Bir adet Gowind 2500 sınıfı korvetin maliyeti ise yaklaşık olarak 350 milyon avro olarak belirtiliyor.

Paris ve Atina Arasında Savunma Anlaşması

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias ve Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos da Paris’te idi. Atina, Paris ile yalnızca gemi anlaşması değil aynı zamanda bir savunma anlaşması da imzaladı. İki ülke arasındaki savunma anlaşması “karşılıklı savunma yardımını” öngörüyor. Anlaşmanın ikinci maddesine göre iki taraftan birisi saldırıya uğradığında diğer ülke onun yardımına koşabilecek.

Yunanistan ve Fransa arasında bu anlaşma için müzakereler yaklaşık 5 yıldır sürüyordu. Paris, bu anlaşmayı “stratejik Avrupa otonomisi” için kritik olarak görüyor. Ek olarak iki ülke arasındaki tatbikatlar da ciddi ölçüde artacak. Anlaşmanın resmi adı ise “Savunma ve Güvenlik Alanında Stratejik Partnerlik” olarak zikrediliyor.

Macron: “Yunanistan’a saldırılması durumunda Yunanistan’ı korumak için mutlaka iş birliği yapmalıyız.”

“Müttefiklikler (NATO) hala devam ediyor ancak stratejik çıkarları korumada saf olmamalıyız.”

ÖNERİLEN İÇERİK: Yunanistan’dan İlave Dassault Rafale Tedariki


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu