TSK, ÖMTTZA ile ilk kez 6×6 ve 8×8’le tanışıyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Silahlı Kuvvetleri, Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar (ÖMTTZA) Projesi ile ilk kez 6×6 ve 8×8 konfigürasyonundaki zırhlı araçlarla tanışacak.

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile FNSS Savunma arasında Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar (ÖMTTZA) Projesi, 2019 yılında gerçekleştirilen 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF’19) esnasında imzalanmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri, FNSS Savunma’nın PARS TTZA ailesi ile ilk kez 6×6 ve 8×8 konfigürasyonundaki zırhlı araçlarla tanışmaya hazırlanıyor.

STM Banner

Edinilen bilgiye göre; FNSS Savunma, ÖMTTZA Projesi kapsamında Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 30 adet 6×6 Komuta Aracı, 45 adet 8×8 Sensör Keşif Aracı, 15 adet 6×6 Radar Aracı ve 5 adet 8×8 KBRN Aracı olmak üzere toplam 95 adet PARS TTZA üretimi gerçekleştirecek. Çok yakın gelecekte teslimat faaliyetlerinin başlayacağı ÖMTTZA Projesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri, ilk kez hem 6×6 hem de 8×8 konfigürasyonundaki taktik tekerlekli zırhlı araçları envanterine katmış olacak.

ÖMTTZA

Yine ÖMTTZA Projesi kapsamında, Jandarma Genel Komutanlığı için de 8×8 konfigürasyonunda 5 adet Zırhlı Muharebe Aracı teslim edilecek.

Kara Kuvvvetleri’ne ÖMTTZA, Özel Kuvvetler’e MKKA

Ayrıca, Türk Özel Kuvvetler Komutanlığı (Öz.K.K.lığı) da yine FNSS Savunma’nın PARS ailesi ile bir ilki yaşayacak. Yakın gelecekte teslimatlara başlanılacak olan Mayına Karşı Korumalı Araç (MKKA) Projesi kapsamında, FNSS Savunma tarafından Türk Öz.K.K.lığı için 12 adet PARS 6×6 MKKA üretilecek.

FNSS Savunma tarafından Öz.K.K.lığı için üretilecek PARS 6×6 MKKA, sahip olacağı Keskin Nişancı Atış Tespit Sistemi (KNATS), Çift Uzaktan Komutalı Silah Sistemi (UKSS) ve El Yapımı Patlayıcılara (EYP) karşı Jammer gibi faydalı yükler ile emsallerinden ayrılıyor.

FNSS-Pars-6x6-MKKA
FNSS Savunma MKKA

Hem ÖMTTZA hem de MKKA Projeleri kapsamında üretilecek araçlar, birçok yerli alt sisteme ev sahipliği yapacaklar.

FNSS Savunma ve TTZA

Taktik tekerlekli zırhlı araçlar alanında uzun yıllardır Ar-Ge çalışmaları yürüten FNSS, bu çalışmalarının ilk meyvelerini 2005 yılında aldı ve ürün ailesini ortaya koyan Türkiye’deki ilk firma oldu. Bu ürün ailesi, dünyanın kara araçları alanında önde gelen diğer firmalarıyla girdiği rekabet sonucunda; 2010 yılında Malezya, 2015 yılında da Umman tarafından tercih edildi.

Böylece FNSS, Türk kullanıcılarına teslimat öncesinde, PARS ürün ailesinin her iki üyesi olan 8×8 ve 6×6 araçlarını, iki ülkeye ihraç etmiş oldu. Bu araçların, hem Malezya hem de Umman için çok farklı konfigürasyonları da geliştirildi ve geliştirilmeye devam ediyor.

AV8
AV-8 TTZA

FNSS tarafından PARS ailesi üzerinden geliştirilen AV-8 TTZA ile Malezya’ya gerçekleştirilen ihracat, halen “kara sistemleri alanında Türkiye’nin gerçekleştirdiği, tek kalemde yapılan en büyük savunma sistemi ihracat sözleşmesi” olma özelliği taşımakta.

FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. ile Malezya’lı iş ortağı DRB Hicom Defense Technologies Sdn Bhd. (DEFTECH) firması arasında 2011 yılında imzalanarak yürürlüğe giren 8×8 Tekerlekli Zırhlı Araç (AV-8) Projesi, 12 değişik konfigürasyonda 257 adet 8×8 Tekerlekli Zırhlı Muharebe Aracının (AV-8) geliştirilmesini, üretimini ve teknoloji transferini kapsıyor

Önerilen İçerik: FNSS SAMUR ALTAY’ı sırtladı


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu