HAVELSAN’dan Milli 5G Hamlesi’nde önemli başarı

Roketsan-ATMACA-Banner

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu tarafından desteklenen ve bir TÜBİTAK TEYDEB projesi olan Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesinin en önemli aşamalarından biri olan TR7137GHz radyolink demosu gerçekleştirildi.

HAVELSAN’ın yürütücüsü olduğu proje kapsamında; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a yapılan TR713-7Ghz Radyolink demosuna, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ile HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar da katıldı.

STM Banner

Proje paydaşlarından Nanotek firmasında yapılan demoda, bir ucu Nanotek binasında diğer ucu ise yaklaşık 13 km mesafede yer alan Türk Telekom sahasında bulunan 7GHz radyolink ile aynı anda 4 adet 4K video iletimi yapıldı ve HAVELSAN Diyalog üzerinden video konferans görüşmesi gerçekleştirildi.

Kablo kullanımının mümkün olmadığı veya maliyetli olduğu, iletişimin zor olduğu durumlarda, iki nokta arasındaki haberleşmeyi radyo frekansı (RF) dalgaları kullanarak kablosuz olarak sağlayan ve mobil şebekenin damar sistemi olarak kabul edilen radyolink, güçlü veri iletimi sayesinde en zor arazi koşullarında bile başarı ile kullanılabiliyor.

Projenin tamamlanması ile ülkemizde mobil operatörlerin hali hazırda büyük oranda yabancı ürünlerden oluşan radyolink altyapılarına uygun olarak, 7 ve 13 GHz frekanslarında çalışan ve başka birçok frekansa yönelik hızlı uyarlama yapılabilecek bir ürün ülkemize kazandırılmış olacak.

Yüzde 60’ın üzerinde yerlilik oranı ile geliştirilen proje kapsamında yerli ve milli radyolink ile yabancı ürün kullanımının da ortadan kalkması hedefleniyor.

2018 yılında başlayan Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesinde, 3 mobil operatör ile Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi bünyesindeki 4 büyük ölçekli firma ve 10 KOBİ, toplam 17 firmanın yanı sıra TÜBİTAK BİLGEM’in ve çok sayıda üniversiteden akademisyenler yer alıyor. Proje kapsamında, radyolink ürün grubunda 50 AR-GE personeli 2 yıldır çalışmalarını sürdürüyor.

2021 yılının başlarında mobil operatörler ile saha testlerine başlanması ve sistemdoğrulamasının tamamlanarak en kısa sürede üretime geçilmesi hedefleniyor.  

TR713 Radyolink sistemi modüler yapısı ve değişik konfigürasyon seçeneği sayesinde;

Düşük konfigürasyonla işletmeye alındıktan sonra ihtiyaçlara göre kolayca genişletilebilecek
Haberleşme mesafesi 50 km’ye kadar genişletilebilecek
Kesintilere karşı korumalı bir sistem devreye girecek
Lokal ve merkezi denetim imkânları ile izlenebilir ve yönetilebilir bir şebeke yapısı olacak


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu