ABD Temsilciler Meclisi üyeleri, S-400 hava savunma sistemi alımı sebebi ile Türkiye’ye CAATSA yaptırımlarının uygulanmasını içeren bir tasarı hazırladılar.
Edinilen bilgiye göre; ABD Temsilciler Meclisi üyeleri Adam Kinzinger, Abigail Spanberger ve Michael McCaul, S-400 Hava Savunma Füze Sistemi alımı sebebiyle Türkiye’ye CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) yaptırımlarının uygulanmasını içeren bir yasa tasarısı hazırladılar. Söz konusu yasa tasarısını ABD Kongresi’ne sunan Temsilciler, yasa tasarısının temel dayanağının ise “Rusya’nın Silah İhracatı İle Mücadele Yasası” olduğunu belirttiler.
Kongre üyesi Kinzinger, “NATO ittifakı, ABD ve müttefiklerimiz için kritik öneme sahip ancak onu güçlü bir ortaklık haline getirmek için NATO üyelerimizin ittifakımızın ilkelerini, görevlerini ve yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor. Türkiye, bir NATO ülkesinin liderliğini yansıtmayan şüpheli kararlar almaya devam etti. Bir yıl önce bu hafta Türkiye, NATO üyelerinin Rusya ile yapılan bu silah anlaşması hakkındaki uyarılarını görmezden geldi ve Rus yapımı S-400 füze savunma sisteminin ilk partisini kabul etti. Eylemlerinin hoş görülmeyeceğini ve ciddi sonuçlarla karşılanacağını çok açık bir şekilde belirtmeliyiz. Mevzuatımız bunu yapıyor ve Türkiye’nin eylemlerini açıkça yaptırım gerektiren bir suç haline getiriyor.” dedi.
Türkiye, F-35 katılımcısı ülkeler listesinden çıkartıldı
Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Programı kapsamında geliştirilen F-35 Lightning II savaş uçağının ana yüklenicisi olan ABD’li Lockheed Martin şirketi, Haziran ayında tepki çekici bir karara imza attı. Şirket, F-35 Lightning II savaş uçağı ile ilgili olarak açılan web sitesinde bulunan “Küresel Katılımcılar” listesinden, Türkiye’nin adını sildi.
Şirket bu kararı, geçtiğimiz haftalarda Amerika Birleşik Devletleri Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi tarafından hazırlanan 2021 Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) kapsamında Türk Hava Kuvvetleri için üretilen 6 adet F-35A Lightning II savaş uçağının, gerekli modifikasyonların yapılmasının ardından ABD Hava Kuvvetleri’ne satışına onay verilmesinin ardından aldı.
Halihazırda söz konusu sitenin ilgili kısmında; Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, İsrail, İtalya, Japonya, Hollanda, Norveç, Polonya, Güney Kore, İsviçre, İngiltere ve ABD olmak üzere toplam 15 ülkenin adı geçiyor. Türkiye, Müşterek Taarruz Uçağı Programı kapsamındaki 9 orijinal katılımcı ülke arasında bulunuyordu.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com
Herşeyin bir bedeli var mı ? Hayatın bedeli de sonunda ölüm değil mi? Bizdeki anti Amerikancılık bir günde mi oluştu ? Missouri zırhlısından, Kore Savaşından , ” Amerika, Amerika dünya durdukça seninleyiz” şarkılarından nerelere geldik. Sırtımızı ona buna dayayarak iş göremeyeceğimiz hala dank etmedi ki kafalara ,hala F-35 belasını aldık üstümüze. Ne yapalım ki çok kahramanız ama politik satranç bilgimiz, bir iki adım önümüzü göremememiz de bir gerçek. Emevi Cami hayalleri nerelere getirdi bizi. Sadece Amerika ve Almanya değil başkaları ile de olmayacak bu iş, Rusya ile hiç olmayacak.Hani bir Türk dünyaya bedeldi? Hani istediği kadar ulusun,korkmayacaktık ? Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar nasıl boğabilirdi bizi? Beyler,kafalara dank ettiyse eğer ki iş başa düştü,gene de karlıyız. Hadi iş başına, biz yapacağız. Yoksa seneler sonra gene kongredekilerin aşağılamasına razı kalacağız. Onlar doğruyu yaptıklarına inanıyorlar, zira o ülke çıkarları için seçildiler, soru bizim ne yapacağımız.