Şimdi FNSS PARS İZCİ zamanı

Roketsan-ATMACA-Banner

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) tarafından, Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçları doğrultusunda Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç geliştirilmesine yönelik ihalenin başlatılması ile birlikte, FNSS, henüz daha sözleşmeyi imzalamadan proje gereksinimlerini en iyi karşılayacak araç konseptini göstermek amacıyla, kendi öz kaynakları ile PARS 6×6 İZCİ aracını tasarlayarak geliştirdi.

FNSS Ar-Ge çalışmalarının bir ürünü olan PARS 6×6 İZCİ, sunduğu geliştirilmiş durumsal farkındalık ve sağladığı yüksek personel konforu ile keşif ve gözetleme görevlerine daha uygun bir araç olarak ön plana çıkıyor.

STM Banner

FNSS’in SSB ile imzaladığı Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç sözleşmesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girecek olan ilk 6×6 ve 8×8 zırhlı araç ailesi olan PARS İZCİ, yüksek yerlilik oranına sahip olacak şekilde, proje hedefleri doğrultusunda, modüler olarak, FNSS mühendisleri tarafından tasarlandı ve potansiyel ihtiyaçlara yönelik konfigüre edilebiliyor.

Aracın alt sistem yerlileştirmeleri için özel olarak çaba harcandı. Ar-Ge projeleriyle aracın yerlilik oranını arttıracak ürünler geliştirildi ve geliştirilen yerli alt sistemler için tüm testler gerçekleştirildi. Alt sistemlerinin geliştirme çalışmalarında alt yüklenicilerle etkin işbirliği yürütülen PARS İZCİ, savunma sanayi ekosistemi içinde alt yükleniciler ile işbirliği konusunda örnek bir proje olmaya aday konumda.

PARS 6X6 İZCİ (7)

PARS İZCİ 6×6

Tüm tekerlerden çekiş sağlayan 6×6 konfigürasyonu arazide yüksek taktik hareket kabiliyeti sağlayan ve sınıfındaki en yüksek teker gezinme hareketine sahip tam bağımsız hidropnömatik süspansiyon sistemi ve merkezi teker şişirme sistemi ile PARS İZCİ; farklı arazi koşullarında kullanıcıya operasyonel rahatlık sağlarken, tekerleklerin içine yerleştirilen katı diskler ile patlak lastikle yol alabilme olanağı sunmakta. Sulu açıklıkları basarak geçebilen araç ailesi, opsiyonel olarak eklenebilen amfibik özellik sayesinde yüzme kabiliyeti de kazanabilmektedir.

FNSS, PARS İZCİ araç ailesinin tasarım sürecinde, Türk mühendislerinin yetkinliklerini, geliştirilme sürecinde ise kendi kabiliyetlerinin yanı sıra, yerel tedarik zincirinin gücünü bir kez daha gösterdi. Yerli alt yükleniciler ile sürdürülen işbirliği sayesinde sınıfının en yüksek yerlilik oranı ile maliyet etkin ömür devri sunmasının yanında, yedek parçalar için de erişilebilirliği üst seviyede tutarak, yerli ve milli araç geliştirme konusunda iddiasını kanıtladı.

ÖMTTZA

ÖMTTZA Projesi

FNSS Savunma, ÖMTTZA Projesi kapsamında Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 30 adet 6×6 Komuta Aracı, 45 adet 8×8 Sensör Keşif Aracı, 15 adet 6×6 Radar Aracı ve 5 adet 8×8 KBRN Aracı olmak üzere toplam 95 adet PARS TTZA üretimi gerçekleştirecek. Çok yakın gelecekte teslimat faaliyetlerinin başlayacağı ÖMTTZA Projesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri, ilk kez hem 6×6 hem de 8×8 konfigürasyonundaki taktik tekerlekli zırhlı araçları envanterine katmış olacak.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu