ASELSAN ana yükleniciliğinde geliştirilen AKKOR Aktif Koruma Sistemi (AKS)’ne ait Karşı Tedbir Mühimmatı, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE)’nde görüntülendi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar GÜLER, Kuvvet Komutanları ve Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin DERE, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’ne bir ziyarette bulundular.
Milli Savunma Bakanlığı heyeti ile Bakan VARANK’a, TÜBİTAK-SAGE Enstitü Müdürü Gürcan OKUMUŞ tarafından devam eden projeler hakkında sunumda bulunuldu. Sunum esnasında, AKKOR Aktif Koruma Sistemi’ne ait Karşı Tedbir Mühimmatı dikkat çekti. Söz konusu sistemi inceleyen Bakan AKAR, TÜBİTAK-SAGE Enstitü Müdürü OKUMUŞ’tan sistem ile ilgili bilgi aldı.
AKKOR Aktif Koruma Sistemi (AKS)
Öncelikli olarak ALTAY Ana Muharebe Tankı (AMT)’nda kullanılması planlanan AKKOR Aktif Koruma Sistemi’nin geliştirilmesini kapsayan sözleşme, Kasım 2015’te T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile ASELSAN A.Ş. arasında imzalanmıştır. Toplam değeri 54 milyon ABD Doları olan sözleşmeye binaen; anti-tank güdümlü füze (ATGM) ile roketlere karşı etkili, 360 derecelik tam koruma sağlayan ve azami oranda yerli bir aktif koruma sisteminin milli imkanlarla geliştirilmesi hedeflenmiştir.
Esasen ASELSAN’ın kendi öz kaynakları ile 2008 yılında çalışmalarına başladığı sistem, temel olarak Akıllı Sensör Sistemi, Merkezi Bilgisayar ve Fiziksel İmha Mühimmatı’ndan oluşmaktadır. AKKOR’da kullanılan Fiziksel İmha / Karşı Tedbir Mühimmatı ise TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilmektedir.
AKKOR’un, modüler yapısı sayesinde tankların haricinde diğer zırhlı platformlar tarafından da kullanılması hedeflenmektedir. Halihazırda Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın kullanımında olan PULAT Aktif Koruma Sistemi, AKKOR projesinde elde edilen tecrübelerin bir sonucu olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin acil ihtiyacı için geliştirilmiştir.
Yakın gelecekte kullanıma sunulması beklenen AKKOR’un, mühimmatın üzerindeki akıllı sensör ile dünyadaki benzerlerinden daha üstün bir performans göstereceği iddia edilmektedir.
Önerilen İçerik: Aktif Koruma Sistemi (AKS) Nedir?
Kaynak: SavunmaSanayiST.com