AKHİSAR ve KOÇHİSAR Karakol Gemileri denize indirildi

Roketsan-ATMACA-Banner

HİSAR Sınıfı Açık Deniz Karakol Gemileri (ADKG) AKHİSAR ve KOÇHİSAR, bugün İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda düzenlenen törenle denize indirildiler.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için inşa faaliyetleri sürdürülen AKHİSAR ve KOÇHİSAR Açık Deniz Karakol Gemleri, bugün düzenlenen törenle denize indirdiler. Toplamda 10 adet inşa edilmesi planlanan gemiler, MİLGEM ADA Sınıfı Korvet dizaynı baz alınarak tasarlandılar.

STM Banner

Türk Donanması’nın Açık Deniz Karakol Gemisi ihtiyacına en kısa sürede ve en maliyet etkin şekilde cevap vermek amacıyla inşası başlayan HİSAR Sınıfı Açık Deniz Karakol Gemileri’nin (ADKG) inşa faaliyetleri ASFAT ana yükleniciliğinde İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda yürütülüyor.

Proje kapsamında 10 adet geminin üretilmesi hedeflenirken, serinin ilk iki gemisi olan TCG AKHİSAR ve TCG KOÇHİSAR, ilk sac kesiminden sadece 17 ay sonra iki gemi birden ileri seviyede donatılmış ve en kısa sürede liman kabul testlerine başlayacak şekilde 23 Eylül 2023’te denize indirilecek.

Aynı kızakta bu kadar kısa sürede ve bu seviyede iki geminin birden denize indirecek olması, Türk savunma sanayii için bir ilk olma özelliğine sahip. İnşa edilen gemiler ile istihbarat gözetleme ve keşif, arama kurtarma, terörizmle mücadele, denizde denetim harekâtı, deniz özel harekâtı temel görevlerini icra edecek; ikincil görevler olarak deniz hava harekâtı, elektronik ve akustik harp, kara bombardımanı, asimetrik tehditlere karşı savunma, deniz nakliyatının korunması, amfibi harekât kapsamında destek ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Gemiler, ADA Sınıfı Korvetler’in dış tasarımı temel alınarak, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına göre sınıfının en ileri teknolojileri hedeflenerek tasarlandı ve üretiliyor. Tüm mühendislik hesapları, model deneyleri yeniden yapılan projede, gelişen ve değişen koşullar dikkate alınarak mümkün olan en ideal çözümler uygulandı. Projede Türkiye’de ilk defa bir savaş gemisi pervanesinin testleri, Türk Laboratuar’larında yapıldı ve sonuçlar pervane üreticisi ile karşılıklı doğrulandı.

İstenildiğinde silah ve sensör kapasitesi arttırılacak

Gemiler, yeni geliştirilmekte olan milli silah ve sensör sistemlerinin sonradan entegre edilmesine olanak sağlayacak “Yerinde Hazır” tasarım felsefesi ile inşa edilirken, hesap ve analizler her bir “Yerinde Hazır” sistemler için her olası alternatifi kapsayacak şekilde yapılıyor. “Yerinde Hazır” modüler gemi konsepti kullanılarak özellikle savaş kabiliyetinde önemli bir esneklik sağlanırken, ana tahrik sistemindeki elektrik tahrik alternatifi ile de verimlilik ileri seviyede sağlandı.

Modüler bir tasarıma sahip ADKG projesi, gerektiğinde silah yükünün daha da arttırılmasına veya değiştirilmesine olanak verecek şekilde dizayn edildi.

HİSAR Sınıfı; yerli ve milli silahlarla üstün muharebe gücünün yanında kendisine uzun süre maliyet/etkin şekilde karakol yapma imkanını sağlayacak tahrik sistemleri ile hem etkin keşif/karakol hem de asimetrik tehditlere cevap veren bir görev profili sağlıyor.

Denizaltı Savunma Harbi’nde önemli görevler üstlenen yüzer unsurlar olarak nitelendirilebilecek ADA Sınıfı Korvetlere destek olabilmesi açısından milli sonar sistemleri ile teçhiz edilmiş olan Açık Deniz Karakol Gemileri, bu kapsamda Türk Deniz Kuvvetleri için bir kuvvet çarpanı olma rolünü de üstleniyor. Her platformun ana görevi olan denizde varlık gösterme görevlerini en iyi şekilde icra edecek olan gemiler, bu yönüyle Türk Deniz Kuvvetlerinin gücünü üst seviyeye çıkaracak.

Dünyadaki yaygın ADKG tasarımlarıyla kıyaslandığında HİSAR Sınıfı; genel korvet tasarımına dayalı olmasının sonucu olarak yüksek bir ateş gücü sunuyor. Hisar Sınıfının kullanacağı silah ve sensör sistemleri, yerli ve millilik  prensibi öncelikli olarak dikkate alınarak tasarlanmış olup barış ve savaş zamanında caydırıcılık ve muharebe yeteneğini en üst seviyede kullanabilecek seviyede.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu