Almanya’da Sivil Fabrikalar Askeri Üretime Başlıyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Avrupa’nın en büyük mühimmat üreticisi Rheinmetall, Almanya’daki iki otomotiv tesisini ağırlıklı olarak savunma ekipmanı üretmek için yeniden yapılandırmayı planlıyor.

Ukrayna Savaşı’nın ardından envanterde oluşan boşluklar ve ABD ile yaşanan gerilim, Avrupa ülkelerini savunma sanayii alanında daha radikal hamleler yapmaya itiyor. Tedarik zincirinin devamlılığı için Avrupalı savunma sanayii firmaları, sivil fabrikaları satın alarak askeri malzeme üretimi için yeniden organize diyor.

STM Banner

Bu kapsamda Almanya’nın en büyük savunma sanayii şirketi olan Rheinmetall, otomotiv parçaları üreten fabrikaları, savunma alanında üretim yapmaları için bir dönüşüm stratejisinin içerisine dahil ediyor.

Avrupa’nın savunma stratejisi şekilleniyor

ABD ve Rusya arasındaki Ukrayna görüşmelerinde dışlanan Avrupa’nın siyasi liderleri, geçen hafta Münih Güvenlik Konferansı’nda bir araya geldi. Konferans, Avrupa Birliği’nin sürdürülebilir bir savunma planı oluşturması gerektiğine dair bir uyarı niteliği taşıdı.

Rheinmetall’in savunma alanındaki genişleme planları, şu anda otomotiv parçaları üreten Almanya’nın Berlin ve Neuss şehirlerindeki fabrikalarını kapsıyor. Almanya’da otomotiv üreticileri yüksek maliyetler ve yabancı rekabetle mücadele ederken, bu sektör zorluklarla karşı karşıya bulunuyor.

Rheinmetall

Planlar henüz kesinleşmemiş olsa da her iki fabrikanın da Rheinmetall’in Silah ve Mühimmat bölümüne dahil edilmesi ve “hibrit tesisler” olarak faaliyet göstermesi öngörülüyor. Bu sayede bir miktar otomotiv üretimi de devam edebilecek.

Rheinmetall, yaptığı açıklamada, “Öncelikle bu tesisler, Rheinmetall Grubu’nun büyük bir askeri ekipman tedarikçisi olarak sahip olduğu endüstriyel güçten ve Almanya’daki ve dünya genelindeki yüksek müşteri talebinden faydalanacak.” ifadelerini kullandı.

Şirket, yeni yapılanma konusunda henüz nihai kararların alınmadığını belirtti. Ayrıca, bu tesislerde patlayıcı işlenmeyeceğini ancak askeri kullanım için koruma ve mekanik bileşenler üretileceğini duyurdu.

Savunma harcamaları artıyor

Almanya Başbakanı Olaf Scholz

ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa’nın askeri kaynaklara daha fazla yatırım yapması gerektiğini söylemesinin ardından, Avrupa’daki silah üreticilerinin hisseleri yükseldi.

Savunma sanayine yönelik yatırım beklentileriyle STOXX havacılık ve savunma endeksi geçen hafta rekor seviyelere ulaştı. Yatırımcılar, ABD’nin geri çekilme hazırlığında olduğu bir dönemde, bölge hükümetlerinin silah ve askeri teçhizata daha fazla harcama yapmak zorunda kalacağını öngörüyor.

Tesis dönüşümü hız kazanıyor

Rheinmetall’in bu hamlesi, son bir ay içinde mevcut üretim kapasitesini savunma sanayisine dönüştürme planlarını açıklayan ikinci şirket oldu. Daha önce, savunma grubu KNDS, Fransız tren üreticisi Alstom’dan doğu Almanya’daki bir fabrikayı devralma konusunda anlaşmıştı.

KNDS, Alman Wegmann & Co GmbH ve Fransız devleti tarafından %50-50 ortaklıkla yönetiliyor. Şirket, devraldığı tesiste Leopard 2 ana muharebe tankı ve Puma piyade savaş aracı gibi askeri ekipmanlar üretmeyi planlıyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  savunmasanayist-banner
Başa dön tuşu