Almanya’dan silah ihracatında özeleştiri: Değişiklik şart

Roketsan-ATMACA-Banner

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Almanya’nın silah ihracatında daha açık olması gerektiğini ve bu yöndeki stratejide bir değişiklik ihtiyacı olduğunu açıkladı.

Berlin Güvenlik Konferansı’ndaki bir panelde konuşan Bakan Pistorius, “Daha açık fikirli bir politikaya ve strateji değişikliğine ihtiyacımız var.” dedi.

STM Banner

Pistorius, bugünün çok kutuplu dünyasında Almanya’nın stratejik öneme sahip bölgesel güçlerle savunma işbirliğini geliştirmesi gerektiğini belirterek “Silah ihracatı konusunda daha esnek olmalıyız, dünyanın her yerinde stratejik ortaklara ihtiyacımız olduğunun daha fazla farkında olmalıyız, özellikle de kurallara dayalı uluslararası düzeni destekleyen ve bu düzenin yanında duran ülkelerle.” diye konuştu.

Uluslararası güvenlik ortamındaki değişikliklerin Almanya’nın “katı kısıtlayıcı yaklaşımını” yeniden gözden geçirmesini gerekli kıldığını vurgulayan Pistorius, sadece Almanya’nın değerlerini bütünüyle paylaşan ülkelere silah satışına izin verilmesi ya da savunma sanayi işbirliği yapılmasının doğru olmadığını söyledi.

Eurofighter Typhoon

Bu yaklaşımın değişmesi ve istenen standartlara sahip olmasalar bile stratejik açıdan önemli ülkelerle savunma sanayi işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Pistorius, “Bence değerlerimizin hepsini değil ama çoğunu paylaşan ülkelerle de işbirliği yapmalıyız.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Eurofighter Tyhoon tedarikine Almanya engeli

Türkiye, Birleşik Krallık’tan 20+20 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı tedarik etmeyi planlıyor. Ancak söz konusu tedarik, Eurofighter konsorsiyumu üyesi olan Almanya tarafından engelleniyor. Konsorsiyum üyesi diğer ülkeler olan Birleşik Krallık, İtalya ve İspanya ise Türkiye’nin söz konusu talebine sıcak bakıyor.

Öte yandan yine Suudi Arabistan’ın da 48 adetlik Eurofighter Typhoon tedariki, Almanya tarafından engelleniyor. Suudi Arabistan, bu nedenle Fransız Rafale savaş uçağına yönelmiş durumda. Almanya’nın silah ihracatındaki bu tutumu, hem Almanya’daki savunma ve havacılık sektörü çalışanları hem de Eurofighter konsorsiyumu üyesi diğer ülkeler tarafından tepkiyle karşılanıyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu