ALTAY’ın yerli motoru için ilk ateşleme tarihi açıklandı

Roketsan-ATMACA-Banner

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, ALTAY’ın yerli motoru için ilk ateşleme faaliyetinin, 2021 yılı içerisinde gerçekleştirileceğini açıkladı.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nda, Başkan Prof. Dr. İsmail DEMİR liderliğinde kurumun 2020 yılı faaliyetlerinin anlatıldığı toplantı düzenledi. Toplantı esnasında Başkan DEMİR tarafından yapılan açıklamada, ALTAY Ana Muharebe Tankı için BMC POWER tarafından geliştirilen Yerli Güç Grubu BATU’nun ilk ateşlemesinin, 2021 yılı içerisinde gerçekleştirileceği belirtildi.

STM Banner

ALTAY Ana Muharebe Tankı için Güç Grubu Geliştirilmesi (BATU) Projesi Sözleşmesi, 13 Haziran 2018 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı’nda imzalanmıştı. BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile imzalanan sözleşme kapsamında güç grubu, BMC POWER tarafından geliştirilecek.

ALTAY Ana Muharebe Tankı, halihazırda Alman menşeli MTU MT883 motoru ile RENK HSWL 295 transmisyonundan oluşan güç grubunu kullanmakta. Almanya’nın güç grubu ile ilgili ambargosundan ötürü ALTAY Tankı, henüz seri üretime geçemedi.

ALTAY'ın Yerli Motoru

Bilindiği üzere ALTAY Ana Muharebe Tankı seri üretim sözleşmesi, 9 Kasım 2018 tarihinde, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile BMC Otomotiv arasında imzalanmıştı. İmzalanan anlaşma kapsamında BMC ilk aşamada, 40 adet ALTAY-T1 ve 210 adet ALTAY-T2 olmak üzere toplam 250 adet ALTAY tankının üretimini gerçekleştirecekti.

Proje kapsamında; ilk seri üretim tank, T0+24’üncü ayda teslim edilecek ve ALTAY-T1 teslimatları T0+39’uncu ayda bitirilecekti. Bununla birlikte, Savunma Sanayii Başkanı İsmail DEMİR’in direktifleri doğrultusunda sözleşme kapsamında olmayan bir adet ALTAY-T1 konfigürasyonundaki tanıtım tankının, T0+18’inci ayda tamamlanması kararlaştırılmıştı. İlk ALTAY-T2 tankı ise T0+49’uncu ayda teslim edilecek ve T0+87’nci ayda 250 adet tankın teslimatları tamamlanacaktı.

Başkan DEMİR: Eldeki motorlar ile ALTAY üretimine başlanacak


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

5 Yorum

  1. Umarım tez zamanda üretilir ve hizmete alınır. Bu arada bu motorun beygir gücü ne kadar olacak? 1500 bg altında olursa Altay tankı yerinden kımıldamaz.

    1. BATU 1500bg’lik. Doğru hatırlıyorsam hibrit. İnşallah Altay T2 modeli üretilmeye başlamadan önce 1800bg güç grubu tamamlanır.

    2. Guney Korenjn K2 tanki icin gelistirdigi motorun BMC tarafindan uretilmesi ile ilgili anlatma yapilmistir. Bu motor MTU motorundan daha fazla gelisme iceriyor – ne de olsa Altay tanki K1 tanki uzerinde gelistirilmistir. Dolayisi ile bu motor Altay icin bicilmis kaftandir be 1800 hp gucune kadar guc verebilecektir. Hence GK’nin MMU’ya benziyen ucaginin motoru ile ilgilenmemiz gerekecek. Ingiliz BAE sirketind pek guvenilmemeli. Ingiliz “pust’dur” – bizi her zaman arkadan vurmustur. En son Suriyede ozel kuvvetlerini barindirarak YPG’yi be PKK’yi destekliyorlar!

      1. Altay tankı hiçbir tankın üzerinden gidilip tasarlanmamıştır. Tasarımı başından beri tamamen millidir ama prototipin son evrelerine doğru Hyundai Rotem ile yapılan tasarım danışmanlığının sonucunda tankımız özellikle küçük altyapı detaylarının bazılarında K2’ye (K1 değil) benzemeye başlamıştır. Bu danışmanlık gerekliydi çünkü bizim AMT tasarlamada hiç deneyimimiz yok ve bu yüzden müttefik bir ülkeden yardım almamız iyi bir hareket. Önceden bahsettiğim gibi Güney Kore de K1 tasarımında Chrysler’a danışarak XM1’den (Abrams prototipi) yararlandı ve o iki tank da sonuçta birbirine bazı alanlarda (Yine özellike küçük altyapı detaylarında) birbirine benzedi. Kore’nin “MMU’ya benzeyen uçağı”na gelecek isek TFX (MMU projesi olarak bilinen uçağımızın adı) ve KFX birbirine sadece isimleriyle benzemektedir. MMU’nun şu anda milli motor üretilene kadar hangi motoru kullanacağını bilmiyoruz ama KFX’in F414 kullanacağını biliyoruz.

  2. BATU’nun Altay T1 modelinin üretimine başlanmasından önce ateşlenmesi iyi olacaktır. Demek ki seri üretimde K2’nin güç grubunu ya da MTU güç grubunu kullanmamız gerekmeyecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu