LIG Nex1’dan KF-X’e seyir füzesi

Roketsan-ATMACA-Banner

Güney Kore merkezli LIG Nex1 şirketi, ülkenin prototip üretim faaliyetleri devam eden 5’inci nesil savaş uçağı KF-X için Havadan Atılan Seyir Füzesi (ALCM) geliştiriyor.

Dünyanın en büyük 100 savunma sanayii kuruluşlarından biri olan Güney Kore merkezli LIG Nex1 şirketi, Güney Kore Savunma Geliştirme Ajansı (ADD) iş birliği ile 5’inci nesil savaş uçağı KF-X’in hava-yer mühimmatı olacak bir Havadan Atılan Seyir Füzesi (ALCM) geliştiriyor.

STM Banner

LIG Nex1 tarafından geliştirilen ve TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilen SOM Seyir Füzesi’ne oldukça benzeyen “Long-Range Air-Launched Cruise Missile-II” isimli füzede, Almanya merkezli Taurus Systems şirketi tarafından aktarılan teknolojinin kullanıldığı iddia ediliyor.

Edinilen bilgiye göre; Güney Kore, Kore Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri (RKAF)’nin F-15K Slam Eagle filosu için Taurus Systems’dan tedarik ettiği 260 adet Taurus KEPD 350 Seyir Füzesi’nin yanında, Korea System Challenge (KSC) şirketi aracılığı ile delici harp başlığı için gerekli teknolojiyi transger etti. LIG Nex1 tarafından geliştirilen yerli seyir füzesinde de bu teknolojinin kullanılacağı iddia edilmekte.

Önerilen İçerik: SOM Füzesi’ne güç verecek KTJ-3200 turbojet motoru test edildi


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

2 Yorum

  1. Missile Technology Control Regime (MTCR)’e herhalde koşa koşa ve gönüllü katılmadık. Lisan-ı
    münasiple itildik buna. Yanisi odur ki Türkiye menzili 300 kilometreyi aşabilecek roket yapamaz,alamaz.
    Öte yandan zaten şimdilik Şili ve Japonya ile aramız iyi, bu menzile ihtiyaç da yok. Bütün olası mikroplar yakın çevremizde. Yanisi odur ki ALCM kısıtlamamız yok. Gene yanisi odur ki bir hava platformundan SOM benzerlerini mesela 2000km uzağa atabiliriz, burada kısıtlamaya tabi değiliz.
    Kore’nin Alman Taurus teknolojisini temel aldığı anlaşılıyor. SCALP da sanırım Yunanlılarda var, Fransız
    malı. Burada bizlerin yenilikçi bir imalatı yok, başkalarının yaptığı, bizlerde şimdiye kadar olmayan birşeyi yeni yaptık . Acaba son kullanıcı performansdan memnun mu ? Bu disiplinin neresindeyiz ?
    Eksiğimiz fazlamız rakiplere göre ?Değerli yazarlarınızdan biri bu konuyu yazsa ? Aklıma mesela Hakan Kılıç geliyor ama sanırım o da bugünlerde İngiltere Kraliçesi’nin davetlisi. Olsun, bekleriz.

    1. 300 km yi aşan roket , füze vs üretmede herhangi kısıtlama yok. Dışarıdan hazır alım yapma noktasında evet kısıtlamaya tabidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu