Anduril yeni İHA’larını tanıttı: Sesle kontrol edilen İHA?

Roketsan-ATMACA-Banner

ABD’li otonom sistemler ve savunma teknolojisi şirketi Anduril seyir füzesi benzeri yeni İHA’nın yanı sıra, sesle kontrol edilen İHA’yı tanıttı.

Anduril günümüzdeki harp sahasındaki yenilikçi çözümlerine bir yenisini eklediğini duyurarak, Barracuda adını verdiği yeni insansız hava aracı (İHA) ailesini tanıttı. Anduril’den yapılan açıklamada her biri sırasıyla boyut ve faydalı yük kapasitesi açısından artış gösteren Barracuda-100, Barracuda-250 ve Barracuda-500 adı verilen İHA’ları tanıttı.

STM Banner

Resmi verilere göre en büyük konfigürasyon olan Barracuda-500 yaklaşık 1000 kilometre menzile ve 45 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip. Diğer iki konfigürasyonun ise menzillerinin daha kısa ve yük kapasitelerinin 15 kilogram civarında olduğu aktarıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Anduril Baş Strateji Sorumlusu Chris Brose, ‘’Bu sistemlerle birlikte Amerika ve müttefiklerimizin caydırıcılığına katkı sunmayı hedefliyoruz. Barracuda serisi inasnsız hava araçları yapılandırmaya bağlı olarak uçak için iç bölmeler, harici istasyonlar, savaş gemileri ve kara tabanlı sistemlerden fırlatılabilir olma özelliğiyle önemli bir güç çarpanı haline gelecek.’’ ifadelerini kullandı.

Barracuda insansız hava aracı ailesine ek olarak Anduril, Batı Teksas’ta bulunan test sahasında, Amerika Hava Kuvvetleri için geliştirilen İşbirlikçi Savaş Uçağı Programı (CCA) için ileriye dönük bir hamle olacağını düşündüğü bir deneme gerçekleştirdi. Anduril bu denemede, harp sahasında bir İHA’yı sesle kontrol edilmesine olanak sağlayacak sistemleri test etti.

Gerçekleştirilen testte kalkış gerçekleştiren insansız hava araçları, bir hedef uçağa karşı harekete geçti ve düşman hedefini imha için izin istedi. İnsansız hava aracını kullanan operatör, ‘’Mustang-11 devreye gir’’ komutunu verdi ve ardından insansız hava araçları hedef uçağı imha etti. Anduril yetkilileri, sesle çalışan insansız hava aracı testlerinin pilotlar ve potansiyel operatörlerin üzerindeki yükü azaltmak amacıyla gerçekleştirildiğini vurguluyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  CANiK
Başa dön tuşu