ANKA-3 İHA’nın Envantere Giriş Tarihi Açıklandı

Roketsan-ATMACA-Banner

ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı, envantere girmeye hazırlanıyor. TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, Abu Dabi’de düzenlenen IDEX Fuarı’nda ANKA-3’ün envantere giriş tarihi hakkında bilgi verdi.

SavunmaSanayiST’ye açıklamalarda bulunan Demiroğlu, ANKA-3’ün test sürecinin başarıyla devam ettiğini ve 2026 yılında envantere alınmasının hedeflendiğini söyledi. Bu süre zarfında, proje kapsamında birden fazla prototip ile test faaliyetleri devam edecek.

STM Banner

ANKA-3 İHA’nın Envantere Girişi 2026’yı Bulabilir

TUSAŞ’ın insansız hava platformlarının büyük ilgi gördüğünü belirten Demiroğlu, İHA’nın test sürecine ilişkin şunları söyledi:

“ANKA-3’ün testleri gayet güzel devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda iç silah yuvasından atış gerçekleştirdik. Bunlar bir sonraki testlerimizle yine devam edecek. İkili, üçlü, dörtlü atışlar yapılacak.

Aynı zamanda envanter için Türk Hava Kuvvetleri ile görüşmelerimiz sürüyor. Onların istekleri doğrultusunda tasarım değişiklikleri yaparak 2026 yılında envantere vermeyi ümit ediyoruz. Bu yönde çalışmalarımız devam edecek.”

İHA’nın Görev Kabiliyetleri

TUSAŞ’ın insansız hava aracı (İHA) ailesinin üçüncü üyesi olan ANKA-3, keşif, gözetleme ve istihbarat faaliyetlerinin yanı sıra farklı hava-yer mühimmatlarıyla taarruz görevleri gerçekleştirilmek üzere tasarlandı. Hava-hava mühimmatları ile düşman helikopterleri, pervaneli uçakları ve İHA’lara karşı angaje olabilecek olan ANKA-3, aynı zamanda radar ve hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirme kapasitesine sahip olacak.

Bunun yanı sıra hava ve karada dost kuvvetlere koruma sağlayabilecek, sinyal ve haberleşme istihbaratı yapabilecek ve elektronik harp operasyonlarında görev alabilecek. Diğer dost unsurlarla birlikte operasyonel destek sağlama ve haberleşme rölesi gibi birçok görevi yerine getirebilecek.

İHA’nın en büyük özelliği, dikey stabilizesinin olmaması sayesinde büründüğü ‘uçan kanat’ mimarisi. Bu tasarımı sayesinde İHA’nın, düşman radar unsurları tarafından tespiti oldukça zorlaşıyor. Düşük radar kesit alanına sahip İHA, aynı zamanda mühimmatını iç silah istasyonlarında taşıyabiliyor. Kısa süre önce TOLUN mühimmatı ile gövde içi silah istasyonundan bir atış gerçekleştiren İHA, bu kabiliyetini de doğrulamış oldu.

250’ye yakın mühendis ve teknisyenin yüksek gayretleri ile çok kısa süre içerisinde fikirden ilk uçuşa ulaşan projede, yapay zekâ destekli modelleme, simülasyon ve uçuş kontrol teknolojileri kullanıldı.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  savunmasanayist-banner
Başa dön tuşu