ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ASELSAN’ın elektro-optik sistem çözümleriyle ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Akyol, özellikle ASELFLIR-500’e değindi.
Akyol tarafından yapılan açıklamada, “Millileştirme vizyonu kapsamında CATS kameramızı yapıp ASELSAN olarak Türk Silahlı Kuvvetlerimizin, İHA’larımızın hizmetine sunduk. O dönem böylece Türkiye’ye haksızca uygulanan ambargoları boşa çıkarmış olduk.
Aslında ASELSAN faaliyetlerini 3 ana başlıkta toparlarsak; öncelikli hedefimiz yerlileşme-millileşme. İkinci konu alanında en iyisini yapma. Üçüncü konu da ilkleri yapma. Bu bakış açısıyla yapılamayan ürünün yerlisini başardık. Bugün itibarıyla 158’incisi üretilmiş durumda.
12 ülkeye ihraç edilmiş durumda. Güvenlik güçlerimiz tarafından da başarıyla kullanılıyor. Yapılamayanı yapma, milliyi yapma konusunda güzel bir örnek oldu.
İkinci kısımda dünyanın en iyisini yapmanın örneği ise ASELFLIR-500. Önümüzdeki günlerde envantere girecek. Dünyada alanında en iyi diyebileceğimiz bir kamera. Bunu da tamamladık. Uçuşları büyük oranda bitti. Önümüzdeki yıl artık güvenlik güçlerimizin kullanacağı bir ürün haline geldi.
ASELFLIR-500’de özellikle yüksek çözünürlük hedefleniyordu ve bunu başarmış olduk. Bugün rahatlıkla şunu söyleyebilirim ki 20 kilometrelerin üzerinde insan tespiti, 80 kilometrelerde tank tespiti yapabilen ve 20 kilometrelerin üzerinde işaretleme gerçekleştirebilen bir sistemden bahsediyoruz. Bunu hem gece hem gündüz yapabiliyor.
Aynı zamanda düşük ışık ortamında çok yüksek görüntü kabiliyetine sahip ve özellikle ilk defa bu sınıfta HD SWIR kamera özelliğini de kazandırmış olduk. Sisli ve deniz ortamlarında yüksek görüntüleme performansına sahip bir sistem. Kendi kendine işaretleme ayarlamasını yapabilmekle birlikte yüzde 95’in üzerinde işaretlemelerinde atış performansına da sahip.
Dolayısıyla CATS ile millisini yapıp dünyaya ihraç ettik. Şimdi alanında en iyisini yaptık ve bundan sonra ilkleri yapma yolunda ASELSAN ilerliyor.” ifadelerine yer verildi.
Yol haritası ihracat, yüksek teknoloji, millileşme
Ahmet Akyol, sadece bu üründe değil, bütün gelecek dönemin yaklaşımında bu ana felsefeyi kendilerine rehber edindiklerini vurguladı. Akyol, “Bir ürün yapıyorsak önce silahlı kuvvetlerimiz bunu gerçekten en üstün performansıyla kullanmalı. Bu ürün dünyada alanındaki ürünlerin önüne geçmeli. Onlarla mutlaka yarışmalı.
Bu prensiple bu anlayışla gidiyoruz. Dolayısıyla sadece kamerada değil bütün ürünlerde önümüzdeki dönemin ihracat odaklı büyümesini de destekleyecek şekilde bir ürün yapıyorsak en iyisini, en iyilerinden birini en azından yapıyor olmayı kendimize hedefledik.” dedi.
Akyol, ASELSAN’ın Cumhuriyet’in ikinci 100 yılında, “Türkiye Yüzyılında” Milli Teknoloji Vizyonu ile de uyumlu şekilde ihracat odaklı, yapılamayanı yapan, yüksek teknolojiye odaklanan ve daha fazla millileşen bir vizyonla yoluna devam edeceğini belirtti.
Daha büyük, daha zorlayıcı hedefler
ASELFLIR-500’ün içinde 5000’e yakın alt bileşen, 20’den fazla farklı teknolojinin bir araya geldiğine dikkati çeken Akyol, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Dünyadaki muadillerimizden farklı olarak içindeki çipinden, dedektöründen başlayarak INS’inden, GPS’inden, objektifinden, bütün bileşenlerine yerlileştirmeye çalışıyoruz. Herhangi bir limitasyon, herhangi bir engellemeye maruz kalmamak üzere bu ürünleri yaptık. ASELFLIR-500, her türlü engellemeye karşı önceden tasarlanmış bir anlayışla yürütüldü. Her geçen yıl daha fazla bileşenini milli kullandığımız bir anlayışla devam ettiriyoruz.
Ana felsefemiz hem katma değeri arttırmak, hem herhangi bir risk durumunda ambargolara karşı dayanıklı hale gelmek, hem de ürünün içerisinde hakim olduğumuz bileşenleri artırıp geliştirerek rakiplerden bir adım öne çıkmak. Bu anlayışla bütün ürünlerde yolumuza devam ediyoruz. Önümüzdeki yıl ‘Türkiye Yüzyılında’ bugünün ASELSAN’ından çok daha büyük, daha zorlayıcı hedeflere giden bir anlayışla bu yolculuğa devam edeceğiz.”
“Çok ciddi yatırımlar yapıldı”
Akyol, Türkiye’nin 15 inç sınıfında ortak açıklık mimarisiyle tasarlanmış ASELFLIR-500 gibi bir ürünü yapan 3 ülkeden biri olduğunu bildirdi.
Bunun getirdiği ciddi avantajlar bulunduğuna işaret eden Akyol, “Menzil performansı, özellikle düşük ışık kabiliyetinde görüntü elde etme, sis ortamında netice elde ettiği kabiliyetler, yapay zeka destekli görüntü işleme algoritmaları, bütün bu ana mimarisi ve arkasındaki teknolojilerle rakip ürünlerin üzerinde bir performansı sergilediğini göstermiş olduk. Güvenlik güçlerimiz bunu kullandıklarında farkı kendileri deneyimleyecekler.” diye konuştu.
ASELSAN’ın elektro-opik alanında bir mükemmeliyet merkezi olduğunu vurgulayan Ahmet Akyol, bu alana son 25-30 yıldır çok ciddi yatırımlar yapıldığını söyledi. Akyol, ASELSAN’ın elektro-opik alanında uçtan uca ürün sağlayabilen dünyadaki sayılı şirketten biri olduğunu ifade etti.
AA