ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, MURAD AESA Radarı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Akyol, AESA Radar’ın insanlı ve insansız hava araçlarına entegre edilmekte olduğunu vurguladı.
Ahmet Akyol tarafından yapılan açıklamada, “MURAD AESA Radarı‘mız, İHA ve uçaklar için geliştirildi. HÜRJET’imiz, Milli Muharip Uçak’ımız, AKINCI’mız, KIZILELMA’mız…
Tabi gelinen aşamada, harp sahasında hava üstünlüğü gerçekten çok kıymetli bir yetenek. Burada erkenden düşmanı görebilmek, gördükten sonra daha hassas takip edebilmek ve gördüğünüz hasıma daha uzaktan angaje olup imha edebilmek aslında hava sahasındaki kıymetli yeteneğin özeti.
Biz burada bir taraftan tespit etme yeteneğini geliştirme kısmında, radar teknolojisini dünyadaki en ileri teknoloji sayılı Galyum Nitrat tabanlı Aktif Taramalı Elektronik Radarı geliştirdik. Şu anda hem uçaklarımıza hem de İHA’larımıza prototipleri entegre oluyor, entegrasyon devam ediyor. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde semalarımızda, bu radarla uçan İHA’larımızı ve uçaklarımızı göreceğiz.
Füzelerimiz ve radarlarımız bir araya geldiklerinde çarpan etkisi yaratıyorlar
MURAD AESA Radarı ile hava sahamızda üstün bir tespit imkanına, çoku takibe, SAR fonksiyonuna, otomatik hedef takibine, otomatik angajman gibi yüze yakın fonksiyonu içeren yazılım tabanlı bu radarı, yerli olarak dizayn ettik ve Türkiye’de üretebiliyoruz. Entegrasyon tamamlandığında kendi ordumuz başta olmak üzere, tüm müttefiklerimiz kullanacaklar.
Bu sistemlere hizmet eden füzeler de bir parça. Bu radarların esasında bütünleyicisi olan hava hava füzeleri var. Biz orada da ASELSAN olarak arayıcı başlıklarını geliştiriyoruz füzelerimizin. TÜBİTAK-SAGE ile partner durumdayız. Geçtiğimiz hafta güzel ve başarılı atışlar da oldu, bunu söyleyebilirim. Hem füzelerimiz hem de radarlarımız, ikisi bir araya geldiklerinde oyun değiştirici bir çarpan etkisi yaratacı olarak ifade edilebilir.” ifadelerine yer verildi.
SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgilere göre Milli F-16 AESA Radarı’nın işlev ve yetenekleri ise şu şekilde:
HAVA-HAVA İŞLEVLERİ:
- Uzun Menzilli Arama
- Ararken Takip
- Çoklu Hedef Takibi
- Ara Safha Güdüm
- Akın Tespit
- Hava Durumu Tespit
- Hava Muharebesi Manevrası
HAVA-YER İŞLEVLERİ:
- Şerit SAR
- Nokta SAR
- Yer Haritalama
- Hareketli Yer Hedefi Tespiti ve Takibi
- Deniz Arama ve ISAR
- Hava-Yer Mesafe Ölçümü
- Doppler Huzme Keskinleştirme
- Otomatik İrtifa Belirleme
YETENEKLER:
- Çok Fonksiyonlu Radar
- Eş Zamanlı Hava-Hava ve Hava-Yer Görevleri
- İşbirlikçi Olmayan Hedef Tanımlama
- Otomatik Hedef Tanıma
- Karıştırmaya Karşı Dayanıklılık
- Elektronik Destek
- Elektronik Taarruz
Kaynak: SavunmaSanayiST.com