AKBABA ve GÖKHAN Füzeleri İçin RamJet İtki Sistemi

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk savunma sanayii, AKBABA ve GÖKHAN Füzeleri için milli imkanlarla ramjet itki sistemi geliştirme çalışmalarını başarıyla sürdürüyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından kısa süre önce yapılan açıklamada, “Seyir füzesi alanında farklı bir boyuta ulaştığımızı göreceğiz. Seyir füzelerimizin yerlilik oranlarının artırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Yakında, RamJet itkili füzelerimizin testleri söz konusu olacak.” ifadelerine yer verildi.

STM Banner

Başkan Demir tarafından yapılan bu açıklama, bazı kesimler tarafından oldukça şaşkınlıkla karşılandı. Türkiye’nin RamJet alanında çeşitli çalışmalar yaptığı bilinse de bu kadar kısa süre içerisinde test aşamasına geçileceği düşünülmüyordu. Türkiye’nin RamJet alanında gerçekleştirdiği çalışmaların detaylarına ise SavunmaSanayiST.com ulaştı.

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; Türkiye, kamuoyu tarafından adları bilinen en az iki farklı füze için RamJet çalışmaları gerçekleştiriyor. Bunlardan ilki, Roketsan tarafından geliştirilen AKBABA Anti-Radyasyon Füzesi. Türkiye’nin milli imkanlarla geliştirdiği ilk anti-radyasyon veya bir diğer isimlendirme ile ‘radarsavar’ füzesi olan AKBABA’nın ismi, kamuoyuna ilk kez resmi olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın bir sunumuyla 1 Temmuz 2021 tarihinde duyuruldu.

prof.dr.-ismail-demir

Türkiye’nin füze sistemleri ve özellikle katı yakıtlı itki sistemleri alanında teknoloji üssü olan Roketsan, AKBABA Anti-Radyasyon Füzesi için katı yakıtlı bir RamJet motoru geliştiriliyor. AKBABA Füzesi ile ilgili herhangi bir ayrıntı bulunmazken, bahsi geçen test faaliyetlerinin AKBABA ile ilgili olabileceği tahmin ediliyor. AKBABA Projesi ile Türkiye’nin süpersonik anti-radyasyon füzesi geliştirebilen birkaç ülkeden birisi konumuna geleceği biliniyor.

Türkiye’nin RamJet itkili diğer bir füzesi ise TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirme faaliyetleri devam eden GÖKHAN Hava Hava Füzesi. SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; TÜBİTAK-SAGE, GÖKHAN Füzesi için sıvı yakıtlı bir RamJet motoru geliştiriyor. Geliştirilen bu motorun testlerinin de bu yılın sonuna kadar gerçekleştirilmesi planlanıyor.

İlk etapta F-16 platformlarında kullanılacak GÖKHAN Füzesi’nin, MBDA üretimi METEOR Füzesi’nden daha iyi özelliklere sahip olması hedefleniyor.

Anti-Radyasyon Füzesi Nedir?

Anti-Radyasyon Füzeleri; radar, komuta-kontrol ve elektronik harp sistemleri gibi hedefleri imha etmek için geliştirmişlerdir. Pasif radar güdüm sistemi sayesinde radyasyonun yoğun olduğu noktaya yönelerek, kara ve denizlerde konuşlu sistemleri imha etmek amacıyla kullanılırlar.

AGM-88E
AGM-88 HARM

Genel Özellikleri

  • DEAD ve SEAD olarak kısaltılan “Düşman Hava Savunmasının İmha Edilmesi / Bastırılması” görevlerinde kullanılmak üzere geliştirilmişlerdir.
  • Klasik patlayıcılı harp başlığı taşırlar. Süpersonik hızlara ulaşabilirler.
  • Tespit edilmeleri ve imha edilmeleri zordur.
  • Home-of-Jam denilen karıştırma kaynağına güdüm özelliğine sahiptirler

Türk Hava Kuvvetleri, anti-radyasyon amacıyla halihazırda ABD üretimi HARM füzelerini kullanmaktadır. SEAD görevli F-16’ların bulunduğu 152’nci filo, HARM füzelerine sahiptir.

HARM Füzesi Özellikleri

  • Fırlatma Ağırlığı: 360 kilogram
  • İtki: Çift Darbeli Roket Motoru
  • Uzunluk: 4.14 metre
  • Çap: 25.4 santimetre
  • Kanat Açıklığı: 101.6 santimetre
  • Menzil: 48+ kilometre
  • Hız: Süpersonik

RamJet Tahrik Sistemi

RamJet tahrik sistemi ile ilgili orijinal fikirler, ilk olarak 1900’lerin başında Avrupa’da geliştirilmiştir. RamJet sisteminde itki; yakıtın yanmasından gelen sıcak gazın bir nozuldan geçirilmesiyle üretilir. Akışı sürdürmek için yanma, nozül çıkışındaki basınçtan daha yüksek bir basınçta gerçekleşmelidir. Bir Ramjet’te yüksek basınç, aracın ileri hızı kullanılarak yakıcıya harici havanın “çarpılması” ile üretilir.

Bir turbojet motorda yakıcıdaki yüksek basınç, kompresör adı verilen bir parça tarafından üretilir. Ramjet’te kompresör yoktur. Bu nedenle ramjetler, bir turbojetten daha hafif ve basit yapıdadırlar.

Scramjet ve Ramjet

Ramjet, yalnızca araç halihazırda hareket halindeyken itki kuvveti üretir; motor durağan ya olduğunda ramjetler itki üretemezler. Ramjet statik itme üretemediğinden, aracın ramjetin itme kuvveti oluşturmaya başladığı bir hıza çıkarılması için başka bir tahrik sistemi kullanılmalıdır. Aracın hızı ne kadar yüksekse, ramjet o kadar iyi çalışır.

RamJet tahrik sistemi, 2 ila 5 Mach arasında bir hıza sahiptir.

MBDA tarafından geliştirilen Meteor Hava Hava Füzesi, RamJet tahrik sistemine sahiptir. TÜBİTAK-SAGE’nin de RamJet Tahrik Sistemini, seyir ve hava hava füzelerinde kullanması beklenmektedir.

ScramJet Tahrik Sistemi

Scramjet

ScramJet motorlar ramjet motorların geliştirilmiş versiyonlarıdır. Normal RamJet motorlarında sıkıştırma subsonik hızlarda gerçekleştirilirken, ScramJet motorlarda sıkıştırma işlemi süpersonik hızlarda gerçekleşir.

ScramJet teknolojisi bugün pek çok hipersonik gemisavar füzesinin kalbi niteliğindedir.

ÖNERİLEN İÇERİK: ÇAKIR Füzesi’nin Motoru KTJ-1750’de Son Durum


Kaynak: SavunmaSanayiST.com Özel Haberidir.

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu