ASİSGUARD’ın SONGAR’ı Yeni Ülkelere Uçacak

Roketsan-ATMACA-Banner

Savunma sanayiine yönelik sistem, alt sistem, donanım ve yazılım geliştiren ASİSGUARD firması, 2021 yılındaki performansını değerlendi ve gelecek hedeflerini paylaştı.

ASİSGUARD tarafından düzenlenen ve pek çok basın mensubunun katıldığı toplantıda şirketin ihracat potansiyelinin son derece yüksek olduğu dikkat çekti.

STM Banner

2019 kurulan yılında kurulan ve henüz üç yıllık bir kuruluş olan ASİSGUARD, kısa süre içerisinde büyük bir atılım gerçekleştirdi.

ASİSGUARD Genel Müdürü Mustafa Barış DÜZGÜN, şirketin kuruluşunun IDEF 2019’da ilk kez tanıtıldığını ve o süreden bu yana ASİSGUARD’ın “hormonlu” bir şekilde büyüdüğünü kaydetti.

Şirket son dönemde özellikle SONGAR Drone Sistemleriyle ön plana çıktı. 6’den fazla faydalı yükle kullanıcıların isterlerine özel olarak geliştirilen sistem hem içeriden hem de dışarıdan yoğun ilgi görüyor.

ASİSGUARD, yıl sonuna kadar adet bazında drone satışlarında 30’un üzerine çıkmış olmayı hedefliyor. Bu 30 adetlik satışın ise en az dört farklı ülkeye gerçekleştirilmesi bekleniyor. Şirket özellikle Afrika pazarında son derece etkin.

Asisguard/SONGAR
Asisguard/SONGAR

Nitekim SAHA EXPO-2021 Savunma Sanayii Fuarı’nda Nijerya ile imzalanan anlaşma kapsamında üretilen SONGAR sistemlerinin teslimatına 1.5 ay içerisinde başlanacağı aktarıldı.

Şirketin hedef ihracat pazarları arasında Asya, Afrika ve Orta Doğu yer alıyor. Ancak ürün satışlarının hiç kolay olmadığı da aktarılıyor. Zira hem satış yapılmaya çalışılan ülkelerdeki istikrarsız durumlar hem de ürünün satışı için gereken bürokratik süreç sıkıntılı olabiliyor.

Şirket yetkililerine göre bir ürünün hedef ülkeye ihraç edilmesi en az 6-7 ay alabiliyor. Ancak ASİSGUARD’ın ürünlerine olan ilgi son derece yoğun. Genel Müdür Düzgün, son 8 ayda her hafta şirkette en az bir yabancı heyet ağırladığını kaydediyor ve bu ziyaretlerin pek çoğunda artık anlaşmaya geçildiğini vurguluyor. Düzgün’e göre ASİSGUARD en az 15 ülkeyle anlaşma safhasında.

Ancak şirketin ürünleri yalnızca drone sistemleriyle sınırlı değil. Şirketin özellikle elektro-optik alanında pek çok ürünü bulunuyor. Şirket, yurtiçinde sınır ve şehir güvenliği dahil olmak üzere birden fazla proje için çözümler üretmiş ve teslim etmiş durumda.

ASISGUARD-AGGÖZ-ÇGS
ASISGUARD-AGGÖZ-ÇGS

Şirket tarafından geliştirilen AGGÖZ Elektro-Optik Görüş Sistemleri’nin 13 farklı konfigürasyonu bulunuyor. Son kullanıcıların isterlerine göre kameralarda her türlü değişiklik yapılabiliyor. Şirketin ürünleri en az üç farklı platformda entegrasyon aşamasında.

360 derecelik durumsal farkındalık sağlayan görüntü sistemleri SSB’nin gerçekleştirdiği modernizasyon projesiyle 1.000’den fazla araca entegre edilecek. Entegrasyon sürecinin yakında başlaması bekleniyor.

Sahada 2.000’den fazla araçta EO sistemlerinin olduğunu kaydeden Düzgün, EO ailesini genişleteceklerini de kaydediyor.

Şirket, özellikle yurtdışından sınır güvenlik ürünlerine yoğun ve büyük bir talep olduğunu belirtiyor. Üç veya dört farklı ülkeyle sistem çözümleri için son safhada olduğu kaydediliyor. Bu ülkelerle son aylar içerisinde en az 6 kez görüşüldüğü ve bir tanesinin bile olumlu sonuçlanmasından bile muazzam bir sonuç alınacağı vurgulanıyor.

ASISGUARD-AGGÖZ-NGS-KGS
ASISGUARD-AGGÖZ-NGS-KGS

Bu olası satışlarda yalnızca ASİSGUARD’ın değil, en az 4 Türk firmasının daha faydalanması bekleniyor. ASİSGUARD özellikle Nisan ayında duyurabileceği bir ihracat anlaşmasına dikkat çekiyor. Bu projenin kazanılmasının şirket için çok büyük bir başarı olacağı naklediliyor.

Yaklaşık bir yıldır çalışmaları devam eden projenin şirketin cirosunun üç katı büyüklüğünde bir ihaleyi almaya çok yakın olduğu değerlendiriliyor. Yetkililer, olası satıştan elde edilecek olan meblağın “çok yüksek” olduğunun altını çiziyorlar. Şirketin en az üç yılını garantiye alacak bir proje olduğu belirtiliyor.

Şirket aynı zamanda kendi gimbal sistemini de geliştirme aşamasında. Özellikle dikey iniş ve kalkış özelliklerine sahip olan VTOL İHA’lara yönelik gimbal entegrasyonu üzerinde çalışıyor. Bu gimbal’in hem ASİSGUARD ürünlerinde hem de diğer firmaların araçlarında kullanılması hedefleniyor.

ASİSGUARD Genel Müdürü Barış Düzgün, şu hususlara dikkat çekiyor: “VTOL’de asıl sorun hem görmek hem de vurmak. Güçlü bir sistem elbette lazım fakat güçlü bir kameraya da sahip olmak zorundasınız.

asisguard-songar

Türkiye’de İHA üreten çok sayıda firma var. Biz ise stratejik olarak şunu düşündük: Görmek için kameraya ihtiyaçları var. Görmek ve vurmak için. Bunların gözü olmak. AGGÖZ ailemiz buradan geliyor. EO alanına burada kaydık.”

ASİSGUARD, Türkiye’den en az 10 firmayla karşılıklı iş birliği anlaşmalarına sahip. Bu iş birlikleri aracılığıyla şirketin geliştirdiği ürünler diğer şirketlerin ürünleriyle daha da güçleniyor.

Örnek vermek gerekirse ASİSGUARD’ın EO sistemleri HAVELSAN tarafından geliştirilen “dijital birlik” konseptinde yer alan dikey iniş-kalkış yapabilen bulut altı insansız hava aracı BAHA’da kullanılıyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: TÜBİTAK-SAGE ve ASISGUARD güçlerini birleştirdi


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu