ATAK-2 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri motor çalıştırdı

Roketsan-ATMACA-Banner

ATAK-2 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri, ilk kez motor çalıştırdı. ATAK-2’nin motor çalıştırdığı anlara ilişkin görüntüleri ise TUSAŞ CEO’su Prof. Dr. Temel KOTİL servis etti.

TUSAŞ CEO’su Prof. Dr. Temel Kotil, bugün Üsküdar’da düzenlenen “Teknofest Paydaşları Gençlerle Buluşuyor Programı”na katıldı. Program kapsamında bir sunum gerçekleştiren Kotil, ATAK-2 Projesi kapsamında geliştirilen T929 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri’nin, dün gece ilk kez motorlarını çalıştırdığını açıkladı.

STM Banner

Sunum sırasında ATAK-2’nin motorlarını çalıştırdığı anlara ilişkin videoyu paylaşan Kotil’in sunumu, etkinliğe katılan birçok kişi tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Paylaşılan videolarda ATAK-2’nin, TUSAŞ’taki motor test parkurunda motorlarını çalıştırdığı ve pallerini döndürdüğü görüldü.

Öte yandan AA, ATAK-2’yi yerinde görüntüledi:

İlk uçuş için geri sayım

Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi Ürün Baş Mühendisi Mehmet Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bu helikopterle yerde yaklaşık 15 saat motor çalıştırma hedefimiz var. Bundan sonra uçuşa hazır olacak. Şu an için bir aksaklık görünmüyor. Bakım, ölçüm faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Eğer bir aksaklık çıkmazsa bu bir hafta içerisinde aslında uçuşa da gitmeyi hedefliyoruz. Aksaklık çıkarsa onu değerlendiririz ama çok uzak olmayan bir tarihte ATAK-2’nin uçabileceğini söyleyebilirim. İşler yolunda giderse daha hızlı ilerleriz ama işlerde bir aksaklık çıkarsa da çözemeyeceğimiz bir şey yok. Daha önce de başımıza geldi, yaptık bunları. Ekibimiz de çok tecrübeli. Olası sorunları aşa aşa gidip kesinlikle uçacağız.” dedi.

1000-1500 personelin katkısıyla oluştu

Mehmet Yılmaz, ATAK-2’ye eli değen veya bir şekilde proje için çalışan personel sayısının 1000-1500 civarında olduğunu söyledi.

Projede çok ciddi bir emek bulunduğuna dikkati çeken Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Tasarım ekibinden program yönetimine, üretim planlamasından üretim mühendisliğine, teknisyenlerimize kadar herkesin çok ciddi emeği var. Burada yaklaşık 500 kişilik tasarım ekibimiz var. Hepsi konularında uzmanlaşmış ekipler, gövde tasarımını bir ekibimiz yapıyor. Transmisyon, çok özel bir ünite zaten, helikopterin gücünü kontrol ettiğimiz yer. Orayı bir ekibimiz yapıyor. Rotor tarafındaki tasarımı bir ekibimiz yapıyor. Motor entegrasyonu için ayrı bir ekibimiz var. İniş takımını kendimiz tasarladık, burada ürettirdik. Alt sistemlerimizin birçoğu yerli, yerlileştiriyoruz, yerli alt yüklenicilerle çalışıyoruz. Yakıt sistemimizi yerli bir alt yüklenicimize tasarlattık, ürettik, test ettik, taktık. İniş takımımıza benzer şekilde transmisyonumuzu kendimiz tasarlıyoruz, üretiyoruz. Rotorumuzu kendimiz tasarlıyoruz, üretiyoruz.

atak-2

Pallerimiz mesela çok özel bir teknolojidir. ATAK’la beraber başladığımız, GÖKBEY’le üzerine koyduğumuz ATAK-2 ile de son noktasına geldiğimiz ciddi bir teknoloji. Bunu da kendimiz tasarlayıp, üretiyoruz. Yani tamamen bu ürün bizim diyebiliriz. Burada tasarımcısından planlamacısına, üretimine, teknisyenine kadar çok ciddi bir emek var. Özellikle son dönemde bu emeği helikopter üzerinde çok rahat görebilirsiniz. 24 saat, 3 vardiya esasına göre çalıştı arkadaşlar. Gece gündüz burada neredeyse yemeden, içmeden, uyumadan da diyebilirim. Bazen öğünlerini bile atlayarak çok ciddi efor sarf ettiler. Çok özverili çalışarak ürünü bu hale hep beraber getirdik.”

Gelişmiş elektronik harp ve silah sistemleriyle donatılacak

Helikopterin özelliklerine ilişkin de bilgiler veren Yılmaz, ATAK-2, taarruz helikopteri olduğu için, taşıyabileceği faydalı yük ve manevra kabiliyetinin önem taşıdığını, bunun için de güçlü motorlara sahip olması gerektiğini ifade etti.

Helikopterin 2500 beygir gücündeki motorlara sahip olduğuna işaret eden Yılmaz, helikopterin maksimum kalkış ağırlığının 11,5 ton olduğunu bildirdi.

Yılmaz, şu bilgileri verdi:

“Sınıfında üst seviyede bir helikopter. 1,5 ton faydalı yük taşıyabiliyor. Bu çok ciddi bir avantaj. Ön tarafımızda 30 milimetre topumuz var. Onun üzerinde kameramız var. Kamerayla görüp tespit edecek pilotlarımız. ATAK’tan aşina olduğumuz Avcı kaskı ile tespit ve hedefleme yapıp 30 milimetre topla vurabilecekler. Kanat istasyonlarımız ATAK’la veya benzer helikopterlerle kıyasladığımızda 2’den 3 istasyona çıkardık. 3’er istasyondan 6 istasyonumuz var yani 6 ayrı mühimmat lançerini taşıyabileceğiz. Çok yakın bir şekilde Roketsan’la çalışıyoruz. Yerli mühimmatlarımızı entegre edeceğiz.

AVCI-Kask-Polis-ATAK
AVCI KASKI

ATAK’a ilave olarak bazı mühimmatlarımız da olacak burada. Hava-hava füzesi entegrasyonunu da yapacağız. O anlamda çok ciddi bir kabiliyet kazandırmış olacağız. Helikopterimizin hedeflediğimiz hızı 175 knot. Bu çok yüksek bir hız. Pilotlarımız manevra, hız kabiliyeti anlamında bunları talep ettiler, biz de ona uygun bir ürün tasarladık.

Şu anda bu helikopter 175 knot hızda, ciddi manevralar, kaçış ve dalış manevraları yapabilecek şekilde tasarlanan bir helikopter. Aynı şekilde aviyonikler, elektronik harp tarafında ülkemizde geliştirilen yerli ve milli tüm ekipmanları bu helikopterle takacağız. Helikopterimizin komple elektronik harp süiti olacak. Burada füze ikaz sensöründen DIRCM’ına kadar tüm ekipmanlar RF jammera kadar tüm ekipmanlar entegre edilecek. Tamamen kendini koruma kabiliyetine, çok gelişmiş özelliklere sahip bir elektronik harp süiti, silah özellikleri, aviyonik suiti, haberleşme ve kabiliyetleri olacak. Bu helikopterin geliştirilmesinde desteği, emeği olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Bu işi birlikte yaptık, birlikte başardık. Bundan sonra da üzerine koya koya devam edeceğiz. Helikopterimizi kalifiye edip kuvvetlerimizin kullanımına sunacağız.”

Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ATAK-2’nin Özellikleri:

Mürettebat:
  • 2
Servis Tavanı:
  • 20.000ft
Azami Hız:
  • 172 kts
HOGE Kabiliyeti:
  • 6000ft, 35°C @MTOW
Operasyon Zarfı:
  • -40° / +50°C Sıcaklık ve Buzlanma Koşulunda
Operasyon Kaabilyeti:
  • Gece / Gündüz
Zırh:
  • 12.7mm’lik Mühimmata Dayanıklı Zırhlı Kokpit
Mühimmat Kapasitesi:
  • 1200kg (Lançerler Hariç)
Silah Sistemleri:
  • 30 mm (20 mm) Top Sistemi
  • Güdümsüz Roket
  • Güdümlü Roket
  • Hava Yer Füzesi
  • Hava Hava Füzesi
  • Serbest Düşümlü Mühimmat
  • Radar Güdümlü Füze
  • Lazer Silahı
Silah İstasyonları:
  • 6 adet Kanat İstasyonu
Temel Ekipmanlar:·         4 Eksenli Otopilot

·         Modüler Aviyonik Mimari

·         Hedef Tespit Radarı

·         Hedef Tespit Sistemi

·         Kaska Entegre Görüntüleme Sistemi


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu