Anadolu Kartalı’nın Yıldızı: EHTES

Roketsan-ATMACA-Banner

Uluslararası Anadolu Kartalı 2021 Eğitimi, 21 Haziran – 2 Temmuz 2021 tarihleri arasında 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda (Konya) icra edildi. Eğitime, Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Pakistan, Katar ve NATO’ya bağlı unsurlar katılım gösterdi.

Bu yıl icra eden Anadolu Kartalı’nın ana unsurlarından biri ise HAVELSAN tarafından geliştirilen Elektronik Harp Test ve Eğitim Sahası (EHTES) oldu. Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bulunan EHTES’te birçok pilot ve hava aracı, gerçek muharebe koşullarına yakın eğitim aldı. Bu yazımızda, Anadolu Kartalı Eğitimi özelinde EHTES’e değineceğiz.

STM Banner

Anadolu Kartalı Nedir?

Anadolu Kartalı eğitimi, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından düzenlenen uluslararası katılımın olduğu, içerisinde belli senaryolar barındıran, bir dizi eğitimin yapıldığı bir askeri havacılık faaliyetidir. Faaliyetler kapsamında kırmızı ve mavi kuvvet olarak iki farklı kuvvet oluşturulur. Kırmızı kuvvetler genelde çok daha tecrübeli personellerden teşkil edilir. Mavi Kuvvetler ise genelde tecrübe seviyesi daha az olan personellerden teşkil edilir ve bu personellerin gerçek savaş sahasına benzer bir ortamda tecrübe kazanmaları amaçlanır.

Anadolu Kartalı Eğitimi, son derece geniş bir sahada ve çok yoğun katılımla icra edilmektedir. Bunun yanında sağlamış olduğu teknik imkanlar ve kalite dolayısıyla dünyanın birçok noktasından katılımcıyı Türkiye’ye çekmekte ve Türk personelinin kalite standartlarının ne kadar yüksekte olduğunu sergilemesine yardımcı olmaktadır. Bu tarz tatbikatlara benzer tatbikatlar, dünya genelinde farklı ülkelerce tertip ediliyor olsa da Anadolu Kartalı eğitimi çok prestijli bir tatbikat olarak kabul görmektedir.

anadolu kartalı

Tatbikat kapsamında hava-hava ve hava-yer görevleri birçok farklı senaryoda gerçekleştirilir. Bunlardan bir tanesi de SEAD/DEAD (Suppression of Enemy Air Defenses / Destruction of Enemy Air Defenses) denilen düşman hava savunma sistemlerinin bastırılması ve imha edilmesi görevleridir.

Bu görevlerde kazanılan tecrübeler ışığında savaş pilotları, gerçek bir muharebe anında hava savunma sistemlerine karşı nasıl önlemler alması gerektiğini ve hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirmek adına nasıl hamleler yapabileceğini önceden tatbik etmiş olur. Türk Hava Kuvvetleri ve Anadolu Kartalı eğitiminin bir avantajı da böyle bir ortamın simüle edilebilmesini sağlayan ve HAVELSAN tarafından geliştirilen EHTES sistemine sahip olmasıdır.

EHTES Nedir?

Elektronik Harp Test ve Eğitim Sahası ya da kısaca EHTES, Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan ve bir kuvvet çarpanı olarak nitelendirilebilecek bir eğitim sahasıdır. Bu saha içerisinde birçok hava savunma sistemine ait radar ve çeşitli başka bileşenler bulunmaktadır.

EHTES
Fotoğraf: HAVELSAN

Saha, içeriği itibariyle savaş pilotlarının hava savunma tehdidine karşı kaçma/kurtulma ve kilit kırma manevralarını deneyimlemesinin yanı sıra hava savunma sistemlerini imha etmek üzere taarruz senaryolarının da denenmesine olanak sağlar. Bu sayede pilotlar, gerçek bir tehdidin olduğu ortamlarda yapması gereken manevraları ve uygulaması gereken prosedürleri çok daha iyi kavrar.

Aynı zamanda yeni geliştirilen elektronik destek ve elektronik karıştırma (ESM/ECM) podlarının ve dahili elektronik harp süitlerinin denenmesi için de EHTES sisteminden faydalanmak mümkündür. Geliştirilen yeni unsurların bu sistem içerisinde denenmesi, elektronik harp kütüphanelerinin doldurulması ve genişlemesi açısından da oldukça önemlidir. Bu faaliyet sayesinde karşı elektronik harp teknikleri öğrenildiği gibi, elektronik harp sisteminin performansının da ölçülmesi mümkün olmaktadır.

HAVELSAN tarafından geliştirilen EHTES sistemi Güney Kore ve Pakistan’a ihraç edilme başarısını göstermiştir. Özellikle Güney Kore gibi bir teknoloji devinin böyle bir sistemi Türkiye’den alması da, Havelsan başta olmak üzere Türk Savunma Sanayii’nin ulaşmış olduğu kabiliyetleri gözler önüne sermektedir.

Anadolu Kartalı-2021 ve EHTES

Su-25
Talisman Pod yüklü Su-25, Anadolu Kartalı kapsamında pistte…

Anadolu Kartalı 2021 Eğitimi’nde de EHTES’in aktif olarak kullanıldığı, basına verilen demeçlerden anlaşılmaktadır. Tatbikat kapsamında Azerbaycan’a ait Su-25’ler başta olmak üzere, diğer katılımcıların da EHTES’i tecrübe ettiği söylenmektedir.

Talisman ADS Podu

Su-25’ler tatbikata Belarus yapımı Talisman ADS (Airborne Defense Suite) ile katılmışlardır. Bu pod sayesinde Su-25’lerin durumsal farkındalığı artmış ve havadan havaya ile yerden havaya atılan füzelere karşı reaksiyon gösterme ve kaçma kurtulma tekniklerinde gelişim kat edilmiştir. Sistem otonom olarak karıştırma yapabilmektedir. En önemli özelliklerden biri ise dost ateşine karşı uçağa koruma sağlamasıdır.

Özellikle henüz birkaç ay öncesinde aktif savaş durumunda olan Azerbaycan kuvvetlerinin hem kendi tecrübelerini Türkiye ve diğer dost ülkelere aktarması, hem Türkiye başta olmak üzere diğer ülkelerin kendi tecrübelerini de Azerbaycan kuvvetlerine aktarması karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımı açısından oldukça faydalı olacaktır.

Katar-Rafale

Öte yandan Katar gibi Hava Kuvvetleri’ni yeniden ve ciddi olarak yapılandıran bir kuvvet için de gerek Anadolu Kartalı tatbikatı gerek EHTES’de yapılan eğitimler son derece kritik öneme haizdir. Özellikle elektronik harp konusunun günden güne yaygınlaştığı şu dönemlerde çok büyük çaplı bir değişim yaşayan Katar Hava Kuvvetleri’nin bu eğitimler sayesinde Dassault Rafale, F-15QA ve Eurofighter Typhoon gibi son derece yeni teknoloji uçaklarını çok daha efektif ve verimli şekilde kullanabilecektir.

Pakistan hava kuvvetleri ise zaten hali hazırda bu sistemi Türkiye’den ithal etmiş durumdadır. F-16 ve JF-17 uçaklarını oldukça kabiliyetli bir şekilde kullanan Pakistan hava kuvvetleri de özellikle Keşmir bölgesinde Hindistan ile yaşanan çatışmalar dolayısıyla EHTES’ten en çok yararlanacak ülkelerden birisidir.

Özetle başta Türk Hava Kuvvetleri olmak üzere, birçok dost ülke ile paylaşılan bu imkanlar sayesinde savaş pilotları her türlü operasyonel senaryoları çalışmış ve uygulayabilir hale gelmektedir. Bu becerilerin barış zamanı edinilmesi, savaş zamanında kararlılıkla hareket edilmesini kolaylaştırdığı gibi makro düzlemde bir ülkenin içinde bulunduğu bir savaşı kazanmasına doğrudan katkı yapabilecek kadar kritik öneme sahiptir.

ÖNERİLEN İÇERİK: AKBABA Anti-Radyasyon Füzesi’nin ismi resmen zikredildi


 

Yazar: Abdullah Bekci   |    Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu