Avrupa yeni tank projesi için düğmeye bastı

Roketsan-ATMACA-Banner

Avrupa savunma sektörü, yeni nesil Avrupa Ana Muharebe Tankı’nı geliştirmeyi hedefleyen MARTE projesini başlattı. Rheinmetall tarafından duyurulan proje, Avrupa Savunma Fonu desteğiyle 12 ülkeden 51 kuruluşu bir araya getiriyor.

Rheinmetall’in aktardığına göre, MARTE ARGE ile Avrupa Komisyonu arasında 1 Aralık 2024 tarihinde Hibe Anlaşması imzalanarak proje başlatıldı. Birkaç gün sonra Stockholm’de düzenlenen açılış toplantısında önde gelen savunma şirketlerinin, araştırma kuruluşlarının ve KOBİ temsilcilerinin iş birliği görüşmeleri yaptığı bildirildi.

STM Banner

Hedef: Geleceğin tank sistemi

Şirketin açıklamasına göre MARTE’nin amacı; ortaya çıkan tehditlere yanıt verebilecek ve katılımcı ülkelerin operasyonel ihtiyaçlarına uygun geleceğin tank sistemi için etüt çalışmaları ve tasarım konseptleri geliştirmek olacak.

Rheinmetall açıklamasında, “EDF, MARTE için yaklaşık 20 milyon avro finansman sağlıyor.” ifadesine yer verdi. Benzer bir miktarın da, ağırlıklı olarak Fransız firmalarca yürütülen FMBTech adlı paralel bir projeye ayrıldığı belirtildi.

Çoklu yol stratejisi

EDF her iki programı da bağımsız desteklerken, Almanya ve Fransa Ana Kara Muharebe Sistemi (MGCS) üzerinde ortak çalışmalarını sürdürerek, geleceğin zırhlı muharebe gereksinimlerini karşılamak amacıyla çoklu yol stratejisini devam ettirecek.

MARTE girişiminin 24 ay boyunca yürütülmesi planlanıyor. Proje; danışmanlık firması Erdyn ve KNDS Deutschland, Rheinmetall (Almanya), Leonardo S.p.A. (İtalya), Indra Sistemas S.A. (İspanya) ve Saab AB (İsveç) gibi beş ana savunma yüklenicisinden oluşan çekirdek ekip tarafından desteklenecek. Bu ekip, projenin yapılandırıldığı beş teknik çalışma paketinden sorumlu olacak.

Bakanlıklardan destek

Rheinmetall’in açıklamasında, MARTE programının, gelecekteki potansiyel müşteriler olarak programı destekleyen 11 Avrupa savunma bakanlığından güçlü destek aldığı vurgulandı. Almanya’nın yanı sıra Belçika, İspanya, Estonya, Finlandiya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Norveç, Romanya ve İsveç de katılımcı bakanlıklar arasında yer alıyor.

Rheinmetall

Girişimi destekleyen taraflar, MARTE’nin belirsiz jeopolitik ortamda Avrupa’nın savunma alanında stratejik özerkliğe yönelik çabalarını yansıttığını ifade ediyor. Proje, AB dışı platformlara bağımlılığı azaltmayı, bağımsız savunma kabiliyetlerini artırmayı ve gelecekteki zırhlı çatışmalara hazırlık sağlamayı amaçlıyor.

Ukrayna savaşı etkisi

Avrupa Savunma Fonu, ortak savunma araştırma ve geliştirme projelerini teşvik etmek amacıyla kurulmuştu. Ukrayna’daki savaşın savunma önceliklerini şekillendirmeye devam etmesiyle birlikte fon, son dönemde yüksek etki alan kara sistemleri projelerine daha fazla odaklanıyor.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com / defence-blog

  savunmasanayist-banner
Başa dön tuşu