Avustralya’ya ait havada yakıt ikmal uçağı, iki Asya-Pasifik ülkesi arasındaki iş birliği çabalarının bir parçası olarak ilk kez bir Japon savaş uçağına havada yakıt ikmali gerçekleştirdi.
04-27 Nisan tarihlerinde Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait bir KC-30A tanker uçağı Japonya’ya konuşlandırıldı ve Avustralya’ya ait tanker uçak Japon Hava Öz Savunma Kuvvetlerine ait F-2 savaş uçaklarıyla bir uçuş test mühendisliği programına katıldı.
KC-30A tankeri Nagoya şehrindeki Komaki Hava Üssünden hareket etti, üs mürettabatı da programa katılan Japon KC-767 tanker filosuna da ev sahipliği yapıyordu.
Programa katılan F-2 uçakları test uçuşunun yakınlarında yer alan Gifu merkezli Hava Geliştirme ve Test Uçakları filosundan katıldı. Test uçuşuna katılan uçaklar hem tek kişilik F-2A hem de çift kişilik F-2B uçaklarını kapsıyordu.
Uçuş Test Programı, uçuş ekibinin ve mühendislerin uçuş testleri sırasında KC-30A’nın ve F-2’ler arasındaki sistemlerin mekanik uyumluluğunu, çeşitli konfigürasyonlarda ve aydınlatma koşullarında güvenli bir şekilde uçuş gerçekleştirme şartını sağladıklarını gördü.
Program, F-2’nin KC-30A tankerinden yakıt ikmali yapabildiğini, çeşitli aydınlatma koşullarında (gün ışığı, alacakaranlık ve gece) uçabildiğini ve Japon savaş uçaklarının boom yöntemi kullanarak yakıt ikmali yaptığını kanıtlayan 9 test uçuşuyla başarıyla sonuçlandı.
Ayrıca F-2 güvenli bir şekilde yakıt ikmali alabilmesini sağlamak için çeşitli konfigürasyonlarda uçuş gerçekleştirdi. Bunlar; silahsız, yakıt tankları takılı halde ve çeşitli mühimmatlar takılı konfigürasyonlar.
Avustralya ve Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri tarafından paylaşılan uçuş test fotoğraflarında F-2 savaş uçakları 4 adet Type 93 gemi savar füzesi ve AAM-3 hava-hava füzeleri yüklü halde görüntülendi.
İki Ülke Arasındaki İş Birliği Artmaya Devam Ediyor
Konu hakkında açıklama yapan Avustralya Hava Komutanı olarak görev yapan Hava Mareşal Yardımcısı Darren Goldie; yürütülen programın her iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin artan karmaşıklığı ve sofistike olmasını kolaylaştıracağını söyledi.
Programın Kraliyet Avustralya Hava Kuvvetleri’nin Uçak Araştırma ve Geliştirme Birimi ve Japonya’nın Hava Geliştirme ve Test uçakları arasındaki iki yıllık yakın iş birliğinin doruk noktasına ulaştığını ekledi.
Goldie; “Bu bir RAAF uçağının bir JASDF uçağına ilk kez yakıt ikmali yapması ve Avustralya ile Japonya arasında özel stratejik ortaklığın kurulmasına yardımcı olacak.
Program, Japonya’nın yaklaşmakta olan Pitch Black 22 tatbikatındaki faaliyetlerine de yarar sağlayacak.”
Uluslararası, büyük ölçekli hava muharebe tatbikatının Ağustos ayında Avustralya’nın kuzeyinde yapılması planlanıyor. Bu yıl Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri tatbikata ilk kez katılacak.
İkisi de Amerika Birleşik Devletleri antlaşma müttefiki olan Avustralya ve Japonya son yıllarda ikili savunma ilişkilerini geliştirdi. Her iki ülke de kendi ordularının tatbikatlar için birbirlerinin ülkelerini ziyaret etmeyi kolaylaştırmak için Ocak ayında karşılıklı erişim anlaşması imzalamıştı.
ÖNERİLEN İÇERİK: Japonya ve Avustralya Arasında Savunma Paktı İçin İmzalar Atıldı
KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Defense News