Avustralya’dan NSM Füzesi Siparişi

Roketsan-ATMACA-Banner

Avusturalya Ordusu ile Naval Strike Missile (NSM) üreticisi KONGSBERG firması arasında 489 Milyon Norveç Kronu değerinde sözleşme imzalandı.

5 Nisan 2022’de Avusturalya Hükümeti, Avustralya Kraliyet Donanması’nın ANZAC Sınıfı Firkateynleri ve HOBART Sınıfı Muhriplerinde Harpoon Gemisavar Füzesinin yerini alması için NSM Füzesi siparişinin verileceğini duyurmuştu.

STM Banner

Kongsberg Savunma ve Havacılık Füze Sistemleri Başkan Yardımcısı Øyvind Kolset yaptığı açıklamada, “Avustralya’nın NSM füzesinin yeteneğinden memnun kalıp, satın alma işlemlerini başlatması ve bu sözleşmeyi imzalamak çok önemli bir kilometre taşıdır. Bu, KONGSBERG’in Avusturalya Kraliyet Donanması’nın ihtiyaçlarını karşılamak için işbirliğimizin açık bir göstergesidir” dedi.

NSM füzesinin geliştirilmesi 2000’li yılların başında başladı. NSM füzesinin ilk sözleşmesi ise Haziran 2007 tarihinde imzalandı. Test ve geliştirme faaliyetleri için Norveç Kraliyet Donanması envanterinde bulunan Nansen Sınıfı Firkateynler ve Skjold Sınıfı Karakol Botları seçildi. Testlerin ardından sistem, Norveç Donanması envanterine girdi.

NSM Füzesi

Norveç Donanması’nın sipariş vermesinin ardından Polonya Donanması da NSM Füzesi sipariş verdi. Polonya Donanması, füzeleri gemilerde kullanmak yerine kıyı savunma sistemi olarak kullanma kararı aldı. 2015 ve 2017 yıllarında ise füze, Malezya ve Almanya’ya da ihraç edildi. Ek olarak Norveç’in NSM Füzeleri, ABD Donanması envanterinde yer alan Freedom, Independence ve Constellation sınıfı savaş gemilerine de entegre edildi.

NSM füzesiyle Hollanda, Ukrayna, Endonezya ve Hindistan’ın da ilgilendiği biliniyor.

NSM Füzesi’nin, ek olarak F-35 uçakları için özel olarak modifiye edilmiş JSM adında bir versiyonu da bulunuyor. F-35 son güncellemelerle 2’si içeride, 4’ü dışarıda toplamda 6 adet NSM füzesi taşıyabiliyor. JSM Füzesi, F-35 programında SOM-J’nin bir rakibi olarak F-35 kullanıcılarına sunulmaktaydı.

Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasıyla birlikte Hollanda, Finlandiya, Japonya, Avusturalya gibi ülkelerin JSM füzesi tedarik etmesi bekleniyor.

F-35 JSM

Kongsberg ayrıca JSM Füzesi’ni, Norveç denizaltılarından da kullanmayı planlıyor. Norveç Denizaltılarının Fırlatma Sistemine uygun hale getirilen füze ayrıca Mark 41 VLS sisteminden de fırlatılabiliyor. Füzenin Lockheed üretimi LRASM ile rekabet etmesi planlanıyor.

NSM Teknik Özellikleri

  • Hız: 0.7 – 0.9 Mach
  • Ağırlık: 407 kg (897 lbs)
  • Uzunluk: 3,96 m (156 inç)
  • Çoklu görev: Deniz ve kara hedefleri
  • Menzil: >185+ km

 

Önerilen İçerik: Japonya F-35’leri JSM ile silahlandırılacak

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu